Karting • WSK

Rookie Kasper Schormans bestormt de top in KZ-klasse: “Ik had het gehoopt maar niet verwacht”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 april 2024 12:00

FRANCIACORTA - Karttalent Kasper Schormans overtreft dit seizoen alle verwachtingen in de koningsklasse KZ. De snelheid die de pas veertienjarige rookie uit Born toont in deze prestigieuze schakelkarts is uitzonderlijk. Hij doet tussen de absolute wereldtop direct vooraan mee. Zo ook zondag in de WSK. In een veld van 82 rijders eindigde de fabriekscoureur van CPB-Sodikart op de elfde plek. Daarmee was hij tevens de beste rookie in ’s werelds meest vermaarde kartcompetitie.

Kasper Schormans

“We hadden niet verwacht dat het zo snel zo goed zou gaan. De snelheid is echt ongelooflijk. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee”, zei een tevreden Kasper op het circuit van Franciacorta in Italië. “De WSK is een gecombineerde competitie tussen KZ1 en KZ2, en we halen voor de zesde keer achter elkaar direct de finale bij de WSK en nagenoeg alle rijders die voor me eindigen rijden de KZ1 klasse, ik ben echt heel blij.”

Dat laatste is logisch. Dat Kasper vooraan meedoet, is namelijk om meerdere redenen bijzonder. Zo reed hij vorig jaar nog wedstrijden in de Rotax Max Junioren-klasse. Voordat een karter naar de KZ overstapt, volgt doorgaans een tussenstap naar de Rotax Max Senior, DD2, OK Junior of OK. Kasper maakte de overstap direct en toont bovendien aan dat er hij geen problemen mee heeft.

Een andere reden is dat hij dit seizoen voor het eerst in een schakelkart rijdt. Tot dit jaar had de snelle Limburger alleen maar in automatisch geschakelde karts gereden. Kasper paste zich verrassend snel aan. “Na twee, drie sessies was ik wel aan het rijden in een schakelkart gewend. Daarna komt de rest stap voor stap wel”, zei hij. “In de Rotax-karts was ik al gewend zo kort mogelijk te rijden; stuurde iets eerder de bocht in dan veel andere rijders. Er werd me toen al weleens gezegd dat mijn rijstijl geschikt is voor KZ.”

Wat zijn opzienbarende prestaties óók bijzonder maakt, is dat Kasper met zijn veertien jaar wederom de jongste rijder van de finale was in de WSK. In de snelle KZ-klasse doen rijders tot ver in de twintig of dertig mee. Ze hebben meestal vele jaren ervaring en successen gevierd in internationaal aansprekende wedstrijden en competities. Dat hij daarvan niet onder de indruk is, liet hij in maart ook al zien met de negende plaats tijdens de jaarlijkse Andrea Margutti Trophy in Lonato. En zondag liet Kasper, die deel uitmaakt van het KNAF Kart Acadamy-programma, dat dus opnieuw op overtuigende wijze zien.

Kasper: “De starts waren nog wel moeilijk, (die zijn stilstaand, waar hij tot dit seizoen gewend was aan wedstrijden met een zogeheten rollende start, red.). Maar overall was het een supergoed weekend. De laatste wedstrijden gaan allemaal veel beter dan we zelf verwachtten, en ik heb ook nog wat tegenvallers gehad. Als ik in de heats geen mechanisch probleem had gehad, dan had ik de finale misschien wel in de top zes kunnen eindigen.”

Zijn raceweekeinde op de Italiaanse piste begon in ieder geval voortvarend. Tijdens de trainingssessies liet Kasper direct een indrukwekkende snelheid zien. “Ik stond de hele tijd in de top drie inclusief twee keer de eerste tijd.”

Kasper Schormans

Daarom was het doel de kwalificatie in de top drie te eindigen. Dat lukte met P5 uiteindelijk net niet. “Ik stond gedurende die sessie de hele tijd op pole, maar ik werd op het laatst opgehouden terwijl de eerste twee sectoren paars waren, en dat kostte me tijd. In de heats eindigen we bijna altijd binnen de top vijf of top tien. Daarnaast heb ik snelste rondes neergezet op oude banden.”

Dat hij zo voortvarend aan zijn debuutseizoen in de KZ is begonnen, had hij zelf niet verwacht. Al gaf de teamleiding van CPB-Sodikart aan dat de verwachtingen hoog waren. “Dus we dachten dat we de finales moesten kunnen halen. Niet dat we meteen vooraan kunnen meedoen. Dat is met de elfde plek in de finale honderd procent gelukt.”

Het belooft nog wat voor de rest van zijn seizoen. Kasper heeft een vol programma. Dat bestaat behalve uit de WSK’s ook uit het EK en het WK van CIK-FIA , waarin de klasses KZ2 en KZ1 apart rijden, en diverse voorbereidende wedstrijden. “Ik ben bijna het hele jaar in het buitenland voor wedstrijden of om te testen.”

Kasper rijdt zijn volgende wedstrijd op het circuit van La Conca in Zuid-Italië, ook in het kader van de WSK. “Ik ben er nog nooit geweest. Het is moeilijk te zeggen hoe ik daar voor de dag kan komen. Maar ik heb er alle vertrouwen in, ik pas me na een paar sessies aan op een circuit zowel in het droog als in de regen en alle circuits zijn nieuw voor me!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS