Karting • WSK

Christiaan de Kleijn knokt zich naar voren na teleurstellende kwalificatie en maakt twintig plekken goed: "Hoofd omhooghouden”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 april 2024 20:10

FRANCIACORTA - Ondanks een moeilijk weekeinde slaagde karttopper Christiaan de Kleijn er zondag in de nodige plekken goed te maken tijdens de WSK Open Series in de KZ2-klasse. De negentienjarige inwoner van Bosch en Duin eindigde maar liefst twintig plekken hoger dan zijn helaas wat tegenvallende kwalificatieresultaat op het circuit van Franciacorta.

Christian de Kleijn


“We kwamen motorisch tekort”, verklaarde Christiaan zijn kwalificatieresultaat. Daarin had hij de 69ste tijd van de 90 rijders gereden. En nee, daarvoor was hij niet naar de Italiaanse kartbaan van Franciacorta gereisd, erkende hij. “Door de problemen met de motor lukte het allemaal niet. In de kwalificatie lag er heel veel grip. Daar had je juist een echt goede motor nodig.”

De heats gingen daarna gelukkig wel een stuk beter. Al was het probleem met de motor niet helemaal verholpen. Christiaan: “We hebben nog wel geprobeerd de motor te verbeteren door de afstelling en de carburatie te veranderen. Het werd wel iets beter, maar het was nog steeds niet zoals het zijn moest. Waardoor we motorproblemen hadden, weten we niet. Normaal is het top.”

In de heats snelde Christiaan achtereenvolgens naar de zeventiende, achttiende, vijftiende, vijftiende en twintigste plaats (die laatste na een crash). Daarna mocht hij de prefinale, die dubbel meetelde, starten vanaf de 27ste plaats. Hij eindigde uiteindelijk verdienstelijk als 17e. Christiaan: “Maar het was veel te weinig voor de finale, dus die heb ik niet kunnen rijden. Na de heats wist ik dat eigenlijk al. Ik moest in de prefinale in de top vijf rijden om de finale nog te kunnen halen.”

Dat hem dat niet was gelukt, was uiteraard een teleurstelling voor de snelle Utrechter. Toch was er zeker ook wat positiefs te melden over het weekeinde op de fameuze Italiaanse kartpiste. “Ik heb nog twintig plekken goed gemaakt ten opzichte van mijn kwalificatieresultaat. Ik ben in elke heat naar voren gereden. Dat was wel positief.”

Bovendien had hij genoten van zijn vele inhaalacties. Hij merkte dat zijn ervaring – Christiaan is bezig aan zijn derde seizoen in de KZ2-klasse en was in 2022 DKM-kampioen in de KZ2 – hem daarbij had geholpen. “Het gaat een stuk makkelijker dan vroeger.” Eén ding was beter dan anders, concludeerde hij. “Omdat ik achterin startte, had ik weinig te verliezen. De druk is dan veel minder.”Bovendien, zo wist hij, moest hij wel positief blijven. “Je kop omhooghouden”, verduidelijkte hij. “Ik kijk dan wel: ik pak wel een paar man. Dat is leuk. Het is natuurlijk niet zo dat ik er dan geen zin meer in had of zo. Je moet altijd blijven pushen. Je weet nooit wat er kan gebeuren. De finale was te ver weg, dus ging het me in de heats en de prefinale vooral om een betere snelheid te vinden. Dat is gelukt.”

Om de komende races goed voor de dag te komen, zat Christiaan op maandag alweer in de kart. Dat was op het circuit van Ampfing. Een dag later was hij alweer doorgereisd naar het circuit van Wackersdorf voor nog een test. Daarna verwacht hij op en top voorbereid aan de start van zijn volgende race te kunnen verschijnen. Dat is de eerste ronde van het DKM-kampioenschap die op het circuit van Mülsen in Duitsland wordt gehouden.

Christiaan de Kleijn bedankt zijn monteur Raimo, Jeroen Kramp, Michel Vacirca, zijn ouders en familie, iedereen bij CRG Holland en zijn sponsoren.

Christiaan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS