Karting • WSK

Karttalent Dean Hoogendoorn is pech de baas en komt als rookie nog dicht bij podiumplaats in WSK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 februari 2024 09:48

Dean Hoogendoorn heeft opnieuw een sterk weekend in de WSK Series in Italië achter de rug. Het elfjarige karttalent uit Woubrugge eindigde zondag als vierde in de finale van de WSK Series in de OK Junior-klasse (OKJ).

Dean Hoogendoorn

Daar had de rookie van AKM Motorsport wel flink voor moeten knokken. Want helaas viel de kwalificatie door pech een beetje tegen. Hij reed naar de de 45ste tijd van de 81 deelnemers. Hoe dat kwam? “Vlak voor de kwalificatie begon het te regenen. Zodoende bouwden we snel een regenkart op, maar eenmaal op de baan bleek de stuurstang aan te lopen”, legde Dean uit. Daardoor kon hij de bochten niet goed insturen. Het had een (te) langzame ronde tot gevolg.

Het was duidelijk wat er moest gebeuren: inhalen in de regen! Dat lukte uitstekend. Dean reed in de eerste vier heats naar de respectievelijk zevende, vijfde, vierde en achtste plek. In de laatste heat viel de talentvolle Zuid-Hollander helaas uit. “Dat was helaas het gevolg van de risico’s die je moet nemen om naar voren te komen in de regen. Een kleine tik van achteren zorgde ervoor dat we spinden en uitvielen.”

Ondanks de DNF was Dean inmiddels opgeklommen van de 45ste naar de 19 de plek overall. Dat betekende dat hij vanaf de tiende positie mocht starten in prefinale A. Ook tijdens de prefinale regende het, maar die was inmiddels minder hevig en dus werden de bandenspanning en het tandwiel van de kart cruciaal. Dean: “Helaas waren die niet optimaal en ontbrak het daardoor een beetje aan snelheid.” Desondanks denderde Dean nog altijd keurig als achtste over de finish.

Het betekende dat hij de achttiende startplek had voor de finale. Imidddels begon de baan op te drogen en ontstond er een droge lijn. Maar buiten die lijn was de baan nog nat.

De keuze regen of slicks werd op het laatste moment bepaald. Slicks! Voor iedereen. “De baan was nog zo glad dat we drie herstarts hadden voordat we de goede temperatuur in de banden hadden.”

Dean Hoogendoorn

De omstandigheden waren listig. Er was maar één droge lijn en inhalen kon eigenlijk maar op één of twee plekken. Dat had Dean snel door en met zijn snelheid (continu paarse rondes) was zijn doel elke ronde één rijder inhalen.

“Zo gingen we naar voren door het veld. Helaas waren de nummer één tot en met drie net iets te ver weg om nog een podiumplek te halen. “

Dean finishte als vierde. Maar vanaf plek 18 naar 4 is een prestatie om zeer trots op te zijn in dit sterke veld als rookie. Niet in de laatste plaats omdat de nummer één, twee en drie rijders zijn die nu voor het derde seizoen OKJ rijden en voor Dean was het pas zijn derde wedstrijd!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS