Formule 1

Red Bull vond een manier om Adrian Newey op scherp te zetten: "Een gemotiveerde Newey is een aanwinst"

Uitgegeven door Bart • 15 januari 2019 19:08 • Print artikel

De overstap van Renault naar Honda is ťťn van de aspecten waar veel F1-fans naar uit kijken. Hoe gaat Red Bull met Max Verstappen en Pierre Gasly presteren in 2019? Kan de aansluiting gevonden worden bij Mercedes en Ferrari? De nieuwe motorleverancier heeft binnen het team sowieso iets bereikt. Ontwerper Adrian Newey stond helemaal op scherp door de motorwissel.

Adrian Newey


Newey had naast het F1-project ook uitstapjes naar de America's Cup en Aston Martin's Valkyrie hypercar, maar na de beroerde start in 2017 werd de F1 weer zijn hoofdproject. De overstap naar Honda zorgt ook voor de ontwerper voor een nieuwe vorm van motivatie. "Newey heeft de vrijheid om zijn dagen zelf in te delen, zeker omdat hij geen normale werkdagen meer wil", zegt Helmut Marko tegen Motorsport. "Hij krijgt per werkdag betaald, maar is ook erg gefascineerd door het Valkyrie-project."

"Je moet altijd nieuwe taken voor hem zoeken", vervolgt Marko. "Als Newey weet dat je geen enkele kans met een motor maakt, is hij een totaal ander persoon. Hij was in december in het Honda Development Centre in Sakura en daar hebben we een manier gevonden om aan zijn persoonlijke wensen te voldoen. Een gemotiveerde Newey is een aanwinst voor Red Bull."

Newey zit in zijn laatste jaar van zijn contract bij Red Bull en de geruchten gaan al dat Ferrari hem graag wil inlijven. "Tot nu toe heeft Red Bull al pogingen kunnen afhouden. Newey is een cruciale factor voor ons. Toen de nieuwe aerodynamische regels kwamen, zaten we er volledig naast, pas in Barcelona waren we weer competitief."

"Newey ziet direct of iets werkt of niet. Zelfs in de ontwerpfase, zonder alle technische data. Hij heeft geen computer, je voelt je direct thuis in zijn kantoor. Hij heeft alleen een groot tekenbord. Iemand anders vertaalt dat naar computertaal zodat iedereen het begrijpt, maar wat Newey ontwerpt is voor 95% goed."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS