Formule 1

Pirelli wil ‘smart-tyres’ in de F1 introduceren: "Ze meten real-time de druk, temperatuur en grip"

Uitgegeven door Bart • 8 augustus 2018 14:11 • Print artikel

Bandenleverancier Pirelli hoopt op korte termijn een nieuw soort band voor de F1 te introduceren. De ‘smart tyres’ moeten de teams voorzien van real-time data over de staat van de banden. De Italiaanse firma heeft voor normale wegauto’s al een dergelijke band met de Connesso. Toch kan het nog wel even duren voordat deze gebruikt kunnen worden in de autosport.

Pirelli


“Smart tyres zijn de toekomst”, zegt Pirelli’s sportief directeur Mario Isola tegen RaceFans. “We zijn al jarenlang bezig om een band te ontwikkelen die praat met de auto. Daarvoor hebben we sensoren ontwikkeld. Maar we zullen het moeten analyseren voordat we deze technologie voor Formule 1-banden kunnen gebruiken. Zo’n band krijgt andere krachten, versnellingen en temperaturen te verwerken dan een normale straatauto.”

“Alle data die we in de Formule 1 verzamelen kunnen we gebruiken voor de straatauto’s”, zegt Isola. “De druk, de temperatuur, de hoeveelheid grip meten we al. Alle details die we hierdoor te weten komen, zijn bruikbaar voor straatauto’s. Het komt de veiligheid zeker ten goede.”

Een risico is dat deze slimme banden ook gevoelige teaminformatie naar buiten kan brengen. “Natuurlijk moeten we oppassen geen vertrouwelijke informatie te laten zien, maar we kunnen deze data zeker ook gebruiken voor de beleving van de fans.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS