Formule 1

FOTO'S - Designlegende Gordon Murray benoemt zijn T.50-supercar naar drievoudig F1-wereldkampioen Niki Lauda

Uitgegeven door Peter Vader • 23 februari 2021 15:41 • Print artikel

Formule 1-designlegende Gordon Murray heeft de nieuwe trackday-versie van zijn T.50-supercar genoemd naar drievoudig wereldkampioen Niki Lauda. Gordon Murray Automotive heeft maandag de T.50s Niki Lauda onthuld, op de 72e verjaardag van de in 2019 overleden Oostenrijkse legende. De T.50s is parallel aan de wegversie van de auto ontwikkeld en is volgens Gordon Murray Automotive "bedacht, ontworpen en ontwikkeld om de ultieme rijervaring op het circuit te bieden".


Hommage aan Niki Lauda
De naam van de auto is afkomstig van Niki Lauda, en is een ode aan de man die in 1978 en 1979 in de door Gordon Murray ontworpen Brabhams racete in de Formule 1. Murray’s initiatief wordt "volledig ondersteund" door Lauda’s familie en is een "eerbetoon" aan de coureur. De auto bevat, net als zijn neef op de weg, een update van de aerodynamica van de fan-car op de Brabham-Alfa Romeo BT46B van Murray, die Lauda naar de overwinning bracht in de Zweedse Grand Prix van 1978 in Anderstorp. "De T.50s is genoemd ter ere van Niki ter herdenking van zijn beroemde overwinning met de BT46B-fanauto in de Zweedse GP van 1978", aldus Murray. “Niki was een geweldige coureur en hij was ook een goede vriend, en het is absoluut passend dat we de T.50s op Niki Lauda op zijn verjaardag introduceren. "Niki zou de innovatie en technische details in onze auto hebben gewaardeerd."

25 exemplaren gebouwd
Er zullen in totaal 25 T.50's Niki Lauda's worden gebouwd, die worden aangedreven door een op maat gemaakte 725 pk sterke Cosworth V12 in opdracht van Gordon Murray Automotive. De productie van de track-day-auto van £ 3,1 miljoen begint in januari 2023, nadat de 100 straatauto's zijn afgeleverd. Bij elk van de 25 auto's zal individueel worden gerefereerd aan één van de F1-overwinningen door een door Murray ontworpen Brabham of McLaren. De eerste auto zal een chassisplaatje hebben met de tekst 'Kyalami 1974' ter ere van de eerste overwinning in een Grand Prix van één van Murray’s auto's, toen Carlos Reutemann zegevierde in de Grand Prix van Zuid-Afrika met een Brabham-Cosworth BT44. "Elke auto heeft zijn eigen verhaal en is voor altijd verbonden met de overwinning van de Grand Prix waarnaar hij is vernoemd", legt Murray uit.

Niki_Lauda_en_Gordon_Murray
Twee Formule 1-legendes: Niki Lauda en Gordon Murray

Een volledige raceserie?
"De T.50s is geïnspireerd door mijn liefde voor de autosport, dus het leek me heel passend om deze speciale connectie met iconische races uit het verleden te creëren." Murray, wiens McLaren F1 GTR in 1995 de 24 uur van Le Mans won, heeft gesuggereerd dat de T.50 een toekomst in de autosport zou kunnen hebben. Hij onthulde in november 2019 dat hij naar de nieuwe Le Mans Hypercarklasse keek en al gesprekken had gehad met de Automobile Club de l'Ouest, organisator van de 24 Uur van Le Mans en promotor van het World Endurance Championship. Hij heeft ook met GT-promotor Stephane Ratel gesproken over zijn nieuwe niet-competitieve GT1 Sports Club-circuitdagen, gericht op auto's als de Aston Martin Valkyrie en McLaren Senna GTR. In eerste instantie zijn de dagen bedoeld als track days, om de bolides de sporen te geven op de het circuit zonder er een echte race mee te rijden. Maar Stephane Ratel heeft al gesuggereerd dat dit in de toekomst zou kunnen uitgroeien tot een volledige raceserie.

Ultieme rijervaring
Bij de lancering van de T.50s benadrukte Murray dat de T50.s is ontworpen "om een rijervaring op het circuit te creëren als geen andere auto in de geschiedenis" in plaats van de snelste rondetijd na te jagen. "We hadden geen interesse in het behalen van de ultieme rondetijd of het creëren van een ruimteschip dat “over-tyred” en “over-downforced” is, wat uiteindelijk ten koste gaat van de betrokkenheid van de bestuurder", legde hij uit.

Technische gegevens T.50s Niki Lauda:Klik onderstaande oranje linken aan voor eerdere berichten op RaceXpress over dit onderwerp:

Nieuw hoofdkantoor voor Gordon Murray: "Dit wordt een faciliteit van wereldklasse dat talent van wereldklasse...

Wereldpremiere Gordon Murray Automotive heeft zijn T-50 supercar onthuld + FOTO'S

Voormalige Brabham en McLaren-ontwerper overweegt inzet van een hypercar bij de 24 Uren van Le Mans

SPECIAL - De eerste afbeelding van de hypercar T-50 ground effect van Gordon Murray

Ben jij al gratis lid van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS