Dakar

Bernhard ten Brinke pakt grandioze derde plaats in listige mix etappe: "Al vanaf de eerste kilometers kregen we..."

Uitgegeven door Peter Vader • 8 januari 2019 17:51

De special stage naar San Juan de Marcona over 342 kilometer vormde de eerste serieuze test van de Dakar Rally 2019. Na een dag spoorzoeken op hoge snelheid door zowel metershoge duinen als snelle off road paden finishte Toyota-fabriekscoureur Bernhard ten Brinke op een prachtige derde plaats. “Het liep vandaag heel erg goed. Ik ben blij dat we onze snelheid om hebben kunnen zetten in een mooi resultaat.”

Bernhard ten Brinke Toyota Dakar

De auto’s openden vandaag de dans in de maagdelijke duinen op weg naar San Juan de Marcona. Bernhard ten Brinke en navigator Xavier Panseri vertrokken als achtste met de Toyota Hilux van Toyota Gazoo Racing. “Al vanaf de eerste kilometers kregen we hoge duinen voor onze kiezen. We kwamen hier niettemin goed doorheen, ook dankzij goed navigatiewerk van Xavier.”

Het tweede gedeelte van de special stage bleek een kolfje naar de hand van Bernhard ten Brinke: off road rallypaden vergelijkbaar met die uit het WRC. “Ineens zaten we op een heel mooie rallyproef! Het was genieten met de Hilux omdat de auto zo mooi in balans is. We hebben heerlijk gepusht en zo onze opmars naar voren door kunnen zetten.”

Net voor de helft werd nog 20 kilometer langs het strand gereden, om via een sectie met veel zand opnieuw de serieuze duinen in te duiken voor de laatste uitdaging van deze etappe. Bernhard ten Brinke finishte in de duinen op een prachtige derde plaats in het dagklassement, op 1:20 min. achter dagwinnaar Sebastien Loeb.

Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri bleken hiermee de best presterende fabrieksequipe van het Toyota Gazoo Racing. In het algemeen klassement schuift de Nederlandse fabrieksrijder van Toyota op naar de tweede plaats, 28 seconden achter teamgenoot Giniel de Villiers.

Woensdag voert de derde etappe van San Juan de Marcona naar Arequipa. De special stage telt 331 kilometer waarbij het duinengebied Acari wordt aangedaan; bekend om z’n 1050 meter hoge reuzenduin. “We starten morgen als derde auto; dat is een prima uitgangspositie. We kijken uit naar de uitdaging van morgen en blijven ons plan volgen”, besluit een gemotiveerde Bernhard ten Brinke.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS