Karting • Belgisch Kampioenschap

Finale in de IAME Series Benelux: wie wordt kampioen en wie wint ticket voor WK X30 Le Mans?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 augustus 2018 10:08 • Print artikel

Na de eerste drie afspraken van hoge kwaliteit in Mariembourg, Francorchamps en Genk, is het tijd voor de epiloog van de IAME Series Benelux op het Franse circuit van Ostricourt. Het nieuws van de comeback van de nationale kartingcompetitie op het Circuit de la Métropole werd met veel enthousiasme onthaald in de paddock. Bij de Ch’tis worden er meer dan 150 piloten verwacht voor de finale strijd die zich, boeiend om volgen, aankondigt in de zes categorieën die op het programma staan!

Zoals de traditie het wilt gedurende vier seizoenen, is het op het einde van augustus dat de IAME Series Benelux afgesloten worden. Met meer dan 150 piloten, komende van de vier uithoeken van Europa, aan de start, zal de epiloog van het Belgisch Kampioenschap Karting zéér boeiend zijn op het Franse circuit van Ostricourt, want nog geen enkele titel is reeds toegekend! De toeschouwers zullen dus met veel interesse de gevechten op de piste volgen, zonder het klassement in het kampioenschap uit het oog te verliezen. In ieder van de zes categorieën zal er na de twee kwalificatiesessies (zaterdagnamiddag en zondagochtend) een tussentijds klassement worden opgemaakt en zal er op basis hiervan al een eerste puntentoekenning gebeuren alvorens de tweede puntentoekenning na de Finales (zondag vanaf 14u00). Men dient wel rekening te houden met het feit dat het slechtste resultaat (van maximum acht resultaten) kan worden afgetrokken op het einde van het seizoen. Alles ligt dus nog open voor de aanvang van deze beslissende manche! We maken even een overzicht van de titelkandidaten per klasse.

X30 Senior : Van Splunteren logischerwijze

Meer dan eens kondigt de X30 Senior klasse (14-30 jaar) zich explosief aan, met meer dan 60 ingeschreven piloten! De Nederlander Joey Van Splunteren, winnaar vorige zondag van de laatste proef van de IAME Euro Series in Castelletto, zal zonder verrassingen zondagnamiddag de titel pakken, maar velen zullen hun seizoen in schoonheid willen afsluiten. Na een moeilijk weekend in Genk, zal de ervaren Olivier Palmaers zijn voorlopige tweede plaats willen vasthouden. De Belg zal desalniettemin moeten rekening houden met zijn landgenoten Rens Van Pelt, Ries Viverette, winnaar van de 3de ronde, en Elie Goldstein, die er alles zullen aan doen om de titel van vicekampioen te pakken. In hun thuisland zijn de Fransen er op gebrand om te schitteren. We denken hierbij aan François-Xavier Venet, kampioen in 2016, aan Corentin Collignon en eveneens aan Xavier Dias. Maar dat is niet al les! Kerels als Mattéo Raspatelli, William Godefroid en de Fransman Jules Mettetal zullen hun eer willen redden in Ostricourt. Kortom, het spektakel in dit peloton lijkt al verzekerd!

X30 Super Shifter : Piirimagi onder de druk van Huibers

In het eerste deel van het seizoen, lukte alles, of toch bijna, voor Sten Dorian Piirimagi in de X30 Super Shifter klasse (karts van 175cc met versnellingsbak). De Est die achtereenvolgens won in Mariembourg en Francorchamps toonde zich als opportunist in alle omstandigheden. Maar in Genk verloor de huidige leider in het kampioenschap wat van zijn pluimen ten opzichte van Christof Huibers, tot dan zeer ongelukkig. In Limburg kon de snelle Antwerpenaar het maximum van de punten scoren en zo 21 punten terugpakken op Piirimagi in het klassement. Voor de aanvang van deze laatste ontmoeting in Ostricourt is het verschil tussen de twee mannen slechts… 19 punten! Alles moet dus nog gereden worden, eveneens rekening houdend met het schrapresultaat wat momenteel in het voordeel van Huibers speelt.

Zonder een ongelooflijke wending, zullen de anderen enkel voor de eer de overwinning kunnen behalen tijdens deze Franse uitstap. Frédérik Op de Beeck, Stephen Van Ginneken of Thomas Vansteenberghe zijn de drie Belgen die alle redenen hebben om dit te proberen. Sam Claes en Corentin Grégoire (kampioen in de X30 Shifter klasse) zullen op hun beurt opnieuw op het voorplan willen treden na een moeilijk seizoen. Iets om te volgen!

X30 Junior : Frans-Belgisch duel tussen Lévêque en Balota?

Niet minder dan 25 deelnemers zullen strijden tijdens de vierde en laatste manche van de IAME Series Benelux in de X30 Junior Klasse (12-15 jaar) dit weekend! In deze Europees gekleurde klasse zal de titel logischerwijze betwist worden tussen de Fransman Enzo Lévêque, huidige leider in de competitie, en de Belg Sam Balote. Dankzij zijn overwinningen in Mariembourg en Francorchamps en zijn derde plaats in Genk ging de zuiderbuur zijn rivaal altijd voor dit jaar en heeft hij een voorsprong van 14 punten opgebouwd in het kampioenschap. Maar er is geen twijfel mogelijk dat de Antwerpenaar de ambitie heeft om terug te slaan om alsnog de nationale titel te veroveren. Na een foutloos weekend in Genk en goeie internationale prestaties, heeft ook de Fransman Victor Bernier zijn laatste woord nog niet gezegd. Zelfs al heeft hij zijn lot niet meer in eigen handen, mag hij toch nog hop en op de titel. Valon Janssen, uitstekend tweede in Limburg, wil eveneens de overwinning pakken in Ostricourt, terwijl de Britten Ben Fayers en Zacharias Ripley of ook Noah Maton voor het eerst van een podiumplaats willen proeven.

X30 Cadet : Furon-Castelain op weg naar de titel!

In de X30 Cadet klasse (10-13 jaar), is Maxime Furon-Castelain de te kloppen man. De Luxemburger, winnaar van de drie tot nu gestreden Finales, komt aan de start van deze laatste afspraak met 23 punten voorsprong op Victor Louis en we zouden niet weten wie in staat is om hem nog van de titel te houden. Maar zolang de titel mathematisch nog mogelijk is zullen zijn tegenstanders er alles aan doen om hun kans te grijpen, met Victor Louis op kop. De inwoner van Rochefort werd steeds sterker tijdens het verloop van dit seizoen en zal zijn seizoen in schoonheid willen afsluiten, net als Olivan Fayt. Maar ze zullen allen evenwel moeten rekening houden met Mathias Focan en Lucas Taelman, de twee outsiders die al hun talent zullen willen tonen.

Mini : Abraham kan bevestigen

Kimmy Abraham die reeds vorig jaar kampioen werd, viseert een tweede nationale titel in de Mini klasse (7-11 jaar), waar hij reeds ongeslagen is sinds de Finale in Francorchamps. Met een voorsprong van 18 eenheden op zijn belangrijkste achtervolger, is de jonge piloot uit Ittre goed op weg om kampioen te worden in Ostricourt. Maar hij zal geen fouten mogen maken! In een goed gevuld peloton (25 deelnemers), waar het altijd moeilijk is om er uit te springen, zal de kleinste fout punten kosten. De Nederlander Nathan Ottink, momenteel tweede in het kampioenschap, zal niet aarzelen om alle kansen te grijpen om de titel te kunnen pakken. In de strijd voor de overwinning zullen we zeker ook Douwe Dedecker in de gaten houden, want hij verkeert in grote vorm tijdens het einde van dit seizoen. Maar we mogen zeker Amaury Meertens en Jordi Drees niet uit het oog verliezen. We vergeten e veneens niet Simon Lacroix en Aaron Ferrzzano te vermelden, twee outsiders die de pronostieken op Franse bodem kunnen beïnvloeden!

X30 Master : Bonnes of Bauthier ?

Justin Bonnes of Hubert Bauthier, wie wordt er kampioen in de X30 Master klasse (ouder dan 25 jaar of +75kg) op zondagavond? De pronostieken zijn geopend! Slechts 10 punten verschil is er tussen de twee gentlemen drivers in de stand van het kampioenschap, met een licht voordeel voor Bonner. Na een moeilijke proef in Genk, wil de piloot uit Soignies de lat terug hoger leggen in Ostricourt, kwestie van zijn eerste nationale titel niet te laten schieten. Maar de terugkerende Hubert Bauthier wil vooral teren op zijn ervaring om de titel binnen te halen. Geen twijfel mogelijk, in deze laatste afspraak zullen er geen cadeau’s worden uitgedeeld! De Duitser Sébastien Voges, de Fransman Olivier Sacco en de Belg Laurent Do zouden deze strijd van kortbij moeten volgen, tenminste als Jan Van Assche of de Fransman Sébastien Wémaux zich niet voor hen komen vestigen.&n bsp; Ook in deze klasse zal de verplaatsing de moeite waard zijn!

Een kwalificatie op het spel!

Zelfs al zijn er sommige piloten die slechts een waterkansje hebben om kampioen te worden, toch hebben ze er alle baat bij om te strijden tot het einde. De besten van elke klasse krijgen een kwalificatie, lees uitnodiging voor de mondiale finale in Le Mans! Dit maakt het alles nog wat interessanter voor de laatste proef van het seizoen!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS