Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zanardi voltooit zijn eerste test met de BMW M8 GTE: "Ik voelde mij erg welkom, maar Daytona is ook behoorlijk intimiderend!"

Uitgegeven door Peter Vader • 18 december 2018 17:03 • Print artikel

Alessandro Zanardi voltooit de eerste test met BMW Team RLL. De voorbereidingen voor het gastoptreden van Alessandro Zanardi tijdens de 24-uursrace op Daytona zijn een serieuze fase ingegaan. Op zaterdag voltooide de BMW-fabrieksrijder de eerste test met BMW Team RLL op de Daytona International Speedway in de Amerikaanse staat Florida. Zanardi zal deelnemen met de BMW Team RLL #24 BMW M8 GTE tijdens de klassieke endurancerace.

BMW M8 GTE rear

De "Rolex 24" markeert traditioneel de start van het seizoen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In 2019 is BMW Team RLL opnieuw vertegenwoordigd in de GTLM-klasse van de serie door de BMW M8 GTE's met nummers 24 en 25. In de 24-uursrace deelt Zanardi de # 24 BMW M8 GTE cockpit met de twee reguliere rijders, John Edwards en Jesse Krohn, evenals Chaz Mostert. Bij de eerste Daytona-test, op het circuit waar ze over een paar weken in de "Rolex 24" zullen strijden, hadden Zanardi en BMW Team RLL de kans elkaar beter te leren kennen en tevens de auto te testen die speciaal is aangepast om aan zijn vereisten te voldoen. Naast de normale pedalen voor de teamgenoten van Zanardi, beschikt de auto ook over een handremhendel waarmee de Italiaanse bestuurder, een dubbelbeenamputaat, met de hand kan remmen. Hij heeft ook zijn eigen stuurwiel, dat tijdens de wisseling van de bestuurder wordt geïnstalleerd en hem in staat stelt een gasklep te gebruiken om te versnellen.

De test op Daytona vond plaats onder veranderlijke weersomstandigheden. Er waren enkele regenbuien en periodes waarin de coureurs een droog circuit konden ervaren. Zanardi en Edwards deelden de cockpit voor de test. Ze concentreerden zich ook op het verbeteren van de rijderswissel. Het doel is om de switch zo snel mogelijk te voltooien tussen Zanardi en zijn niet-gehandicapte teamgenoot. "Nou, laat ik je eerst even vertellen dat ik me zeer welkom voelde bij BMW Team RLL. Het is geweldig om deel uit te maken van zo'n geweldige en professionele organisatie", zei Zanardi. "En ik moet zeggen dat ik aanvankelijk, toen ik aankwam, behoorlijk onder de indruk was van de grootte van de faciliteit. Het lijkt echt op het koninkrijk van de motorsport en het was behoorlijk intimiderend. Natuurlijk ben ik hier om BMW te dienen, maar ik ben ook hier om van te genieten en dat is zeker het geval. En door mijn werk zo goed mogelijk te doen, kan ik beide dingen zeker bereiken."

Alessandro Zanardi fotograaf rolstoel Daytona

"Dus al met al was het een zeer positieve dag voor mij, het team en voor BMW M Motorsport en we zullen hier beslist verder uitkomen", aldus Alessandro Zanardi, die vervolgde: "Tijdens de lange testdag stonden we voor een behoorlijk aantal uitdagingen. Er was regen, ik moest de auto leren, ik moest het circuit leren en ik moest het circuit opnieuw in droge toestand leren, omdat ik niet met slicks had gereden totdat ik 's avonds in het donker wegging. Natuurlijk was het moeilijk om alle rempunten en alle verschillende lijnen in het donker te overbruggen en het laatste wat ik wilde doen was een fout maken en de auto beschadigen. Over het algemeen ben ik zeer tevreden met het resultaat en met wat ik persoonlijk heb geleerd. Ik denk dat alles wat we deden erg nuttig was, we konden het programma voltooien en veel nuttige informatie naar huis meenemen."

In de #25 auto bleven Tom Blomqvist, Connor De Phillippi en Colton Herta doorgaan met de voorbereidingen voor de 24-uurs race en het 2019 IMSA-seizoen. Blomqvist en De Phillippi zijn de twee reguliere BMW Team RLL-coureurs in die auto. Tijdens de 24-uursrace wordt het duo ondersteund door Herta en BMW DTM-coureur Philipp Eng. Na een korte kerst- en nieuwjaarsvakantie zullen ze het eerste weekend van januari weer op hun werk zijn in Daytona. De "Roar Before the Rolex 24", de officiële pre-event test voorafgaand aan de 24-uursrace, staat gepland voor 4 tot en met 6 januari.

BMW M8 GTE nr 24 voorzijde Daytona
MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS