Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Verdienstelijk debuut autocoureur Tijmen van der Helm in FIA F3: "Het ging om veel leren"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2021 07:40 • Print artikel

MONTMELÓ – Autocoureur Tijmen van der Helm heeft op het circuit van Montmeló een verdienstelijk debuut beleefd in het prestigieuze FIA Formule 3-kampioenschap. De 17-jarige coureur uit Den Hoorn toonde zijn snelheid op het Spaanse circuit en eindigde in de drie races op de respectievelijk 21ste, 15e en 20ste plaats.

Autocoureur Tijmen van der Helm MP Motorsport

“Het raceweekend verliep best wel soepel”, zei Tijmen. “Het ging om veel leren en het naar mijn zin hebben. Ik wilde gewoon genieten van het rijden en het beste uit mezelf halen. Dat is gelukt.”

Het FIA Formule 3-kampioenschap is de meest prestigieuze F3-titelstrijd in de wereld. Tijmen, die vorig jaar uitkwam in de Formule Renault Eurocup, kon dat goed merken aan het niveau. “Het is zeker wel een stuk pittiger. De auto heeft veel meer downforce en het managen van de banden is een stuk lastiger dan vorig jaar. Ook is het deelnemersveld sterker. Er doen veel echt goede rijders mee. Dit kampioenschap is dus zeker een uitdaging, en die pak ik graag aan.”

Door een polsblessure heeft Tijmen, die in de kartsport zijn talent al toonde, in de winter drie testdagen moeten missen. Niettemin kon de snelle Zuid-Hollander zich goed meten met de rest. “Het team had de zaken best wel goed voor elkaar. Ik had dan ook weinig te klagen.”

Autocoureur Tijmen van der Helm

In de kwalificatie kwam hij tot de 22ste tijd. “Ik verpestte mijn snelle ronde een beetje doordat ik een fout maakte. Dat kan altijd gebeuren. Je moet allemaal snelle sectortijden in één ronde aan elkaar knopen en het is niet makkelijk alles precies goed te doen. Ik denk dat er anders de zestiende tijd in had gezeten.”

In de eerste race gestart op de 21ste plaats was hij bezig aan een opmars totdat hij achter een kerbstone bleef haken. “Daardoor ging ik half door het grind bij het opkomen van het rechtse stuk. Dat scheelde me vijf plaatsen. Uiteindelijk ben ik nog teruggereden naar 21.”

De tweede race verliep een stuk beter. “Die ging best wel prima. Ik heb minder fouten gemaakt.” Dat resulteerde erin dat Tijmen, die vanaf de 21te plaats was gestart, een aantal plaatsen naar voren kon opschuiven. Die opmars bracht hem tot de vijftiende plaats. “Daar was ik zeker niet ontevreden mee.”

In de derde race moest hij weer op 22ste plaats starten aangezien het reglement voorschrijft dat rijders die in de kwalificatie buiten de top twaalf eindigen, in de eerste en derde race op dezelfde plek starten. “Ik ben wat agressiever begonnen. De hele race ging goed. Op een gegeven moment zat ik vast in een groepje van vijf man, en ben toen op P20 geëindigd.” Tijmen was content met het resultaat. “Een plek rond P20 was het doel voor dit weekend, nu willen we vooruit.”

Autocoureur Tijmen van der Helm

Zijn volgende race wordt gehouden op het circuit van Paul Ricard. Die staat gepland voor het weekeinde van 26 en 27 juni. Wat hij van die race mag verwachten, wist Tijmen niet precies. “Er kan altijd van alles gebeuren. Het blijft een verrassing waar we gaan staan. Maar we zijn veel aan het testen. Hopelijk kunnen we onszelf bij de volgende race verbeteren.”

Tijmen bedankt zijn team MP Motorsport.

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteun door Trofi Pack, Charlie Works en BICT Groep.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS