Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Kessel Racing wint de Gulf 12 Hours, vijfde opeenvolgende raceoverwinning voor Rigon en zevende zege Ferrari

Uitgegeven door Peter Vader • 17 december 2018 17:17 • Print artikel

ABU DHABI - De #11 Kessel Racing Ferrari 488 GT3 versloeg zijn rivalen Audi en McLaren in een stevige strijd gedurende de laatste twee uur van de wedstrijd. Door deze vierde, maar onverwachte overwinning, wisten zij daarmee de kroon te behouden van de eerste plaats in de Gulf 12 Hours-wedstrijd op het beroemde Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.

Gulf 12 Hours Kessel Ferrari winnaar
Blije gezichten op het podium van de coureurs van het Kessel-team, die als overall winnaar over de eindstreep gingen!

Droomdebuut in duigen
Het leek erop dat het een droomdebuut in de World World werd voor de debuterende McLaren 720S GT3, die leidde vanaf de tweede ronde van de race, toen Shane Van Gisbergen voorbij ging aan Christopher Haase in de #88 Car Collection Audi R8 LMS GT3. De Audi passeerde de zwart-wit geblokte vlag als eerste, na de opening van de race met de eerste zes uur achter de rug. Daarna leidde de McLaren zonder problemen met nog slechts twee uur te gaan, totdat Van Gisbergen terugkeerde naar de pits. De coureur uit Nieuw-Zeeland liep een schade op aan het rechter voorwiel en moest de auto tijdelijk parkeren in de pits voor reparaties. 45 minuten nadat de race weer opnieuw van start was gegaan, kwam Haase nog een keer in de problemen en zakte hij terug naar de derde plaats. Hij verloor hiermee cruciale seconden na een incident met de pole-position #4 Graff Racing Norma M30 van Jake Parsons, waarmee hij de eerste plaats moest afstaan aan de #11 Kessel-Ferrari met aan het stuur Alessandro Pier Guidi. De #11 Ferrari bleef ook niet gespaard van problemen, zoals een lekke linker achterband halverwege de eerste zes uur. Dit gebeurde nadat Davide Rigon contact had gemaakt met de #80 GDL Racing Lamborghini Super Trofeo Evo van Jim Michaelian, waardoor de Ferrari de leiding moest afstaan.

Kessel Ferrari winnaar Gulf 12 Hours
De Kessel-Ferrari als winnaar afgevlagd: de vijfde opeenvolgende overwinning voor Davide Rigon

Audi constant maar ongelukkig
De Attempto Racing en Car Collection Audi's handhaafden zich heel constant in de Top-5, tot halverwege de race, toen de als tweede geklasseerde #99 Attempto R8 LMS GT3 een ernstige lekke band opliep tijdens het remmen. Klaus Bachler wist de auto weliswaar terug naar de pits te brengen, maar met het linker voorwiel 'op slot' en de remschijf verbrijzeld, kon het team het wiel niet verwijderen en werd het team gedwongen om de auto aan de kant te zetten.

Gulf 12 Hours Audi R8 LMS GT3
Audi lag lang aan kop, maar zag de overwinning toch aan zich voorbijgaan

Ferrari onaantastbaar
Bij de voorliggende auto's begon de voorsprong te slinken en werd de opengezet voor de #11 Kessel-Ferrari, toen de McLaren langzamer gingen rijden en Pier Guidi de #44 Attempto Audi van Giorgio Roda in dezelfde ronde passeerde. De Audi's probeerden nog te reageren, waarbij de #88 Car Collection-Audi van Haase ook voorbij de #44 auto stak en zodoende op de tweede plaats terechtkwam. Dit gebeurde net voordat Markus Winkelhock de pits opzocht, om te proberen de afstand tot de #11 Ferrari te verkleinen, waar Rigon voor de laatste stint aan het stuur zat. Maar de succesvol opgebouwde voorsprong van Rigon was simpelweg te groot en de Audi's moesten tijdens het wedstrijddebuut van de nieuwe Audi R8 LMS GT3 genoegen nemen met de overige twee podiumplaatsen.

McLaren 720S GT3 debuut
De nieuwe McLaren 720S GT3 zag zijn aanvankelijke droomdebuut in duigen vallen

De McLaren keerde terug op het circuit met Barnicoat achter het stuur, maar nadat ze teruggeworpen waren naar de tiende plaats, was de debuterende McLaren met vijf ronden achterstand kansloos ten opzichte van de #11 Ferrari. Uiteindelijk finishte de McLaren op de achtste plaats.

Lamborghini wint Pro-Am
De GT3 Pro-Am-klasse werd gedurende de hele race indrukwekkend geleid door de #27 Lamborghini Huracan GT3 van Daiko Lazarus, die de race als vijfde overall eindigde. Hij werd gevolgd door de #83 van Kessel Racing Ferrari 488 GT3 met een volledig vrouwelijke coureursbezetting en door de #98 Beechdean Aston Martin Vantage GT3. De #4 Graff Racing zette zijn voorsprong in de Prototype-klasse voort en eindigde als tiende overall, voor de #7 Scuderia Vittoria Corse in de 12e plaats overall, een plaats voor de #70 Graff Ligier JS die als derde in de klasse eindigde.

Aston Martin voor Maserati
GT3 Pro-Am klasse: fraaie strijd tussen GT klassiekers Aston Martin en Maserati

Jonge debutant winnaar GT4 divisie
De GT Cup-klasse werd vooral ingevuld door het GDL Racing-team. Net als in de eerste helft van de race, bleef de strijd om de klasse overwinning gaan tussen de #87 en #89, waarbij de eerste de overhand had toen ze al vroeg van plaats wisselden en van daaruit doorreed naar de overwinning. De #80 GDL Racing Lamborghini Supertrofeo Evo behaalde de derde plaats ondanks zijn eerdere aanrijdingen op de baan en de daarop volgende reparaties in de pibox. De GT4-klasse werd gewonnen door de #3 Bullitt Racing Mercedes AMG-crew, met onder andere de 16-jarige Britse rijder Olli Caldwell aan boord, de jongste coureur ooit met een GT-racedebuut. De auto bleef gedurende de tweede helft van de race een voorsprong behouden op de twee #50 en #90 Maserati Gran Turismo MC GT4's van Scuderia Villorba Corse.

Gulf 12 Hours Bullit Mercedes AMG GT4
Mercedes-AMG winaar van de GT4 divisie met 16-jarige debutant Olli Caldwell

Succes voor Davide Rigon
Het was heel passend voor Davide Rigon om als eerste de zwart-wit geblokte vlag te passeren, om daarmee zijn spectaculaire record voort te zetten als de meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de Golf 12 Hours. Hij behaalde daarmee zijn vijfde opeenvolgende raceoverwinning en de zevende overwinning voor Ferrari. Het betekende ook de vierde, opeenvolgende overwinning voor teamgenoot Michael Broniszewski.

startveld Gulf 12 Hours
Fraai startveld tijdens de Gulf 12 Hours en bovendien een spannende race!

Gulf 12 Hours logo

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS