Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Jeroen Bleekemolen wint met Black Falcon-Mercedes de Hankook 24H COTA USA

Uitgegeven door Peter Vader • 18 november 2019 17:18 • Print artikel

De Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 (#4, Ben Keating / Jeroen Bleekemolen / Felipe Fraga / Cooper MacNeil) bekroonde een sterk optreden bij de Hankook 24H COTA USA met de laatste overwinning van het seizoen in de 24H SERIES powered by Hankook. Het Duitse team had in de kwalificatie de poleposition behaald en had bij de nachtelijke onderbreking de leiding in handen. Daarna voerde het team op zondag in het resterende gedeelte van de race elke ronde lang het veld aan en completeerde in totaal 610 ronden op het 5,513 kilometer lange Grand Prix-circuit. Dat betekende een afstandsrecord bij de Hankook 24H COTA en een verbetering van het bestaande record van 608 ronden uit 2017. Het resultaat is ook de tweede opeenvolgende zege van het Duitse team bij de Hankook 24H COTA USA en de eerste winst voor de trotse Texaan Ben Keating in zijn thuisrace.

24H COTA Austin

“Het team had er duidelijk vertrouwen in dat ik met mijn oude ogen ook in het donker nog de bochten kon zien”, grapte Keating tegen Joe Bradley van Radiolemans.com. “Het hele team heeft het geweldig gedaan. Ik was slechts een klein tandwieltje in het hele systeem. Het is een teamsport en er zijn hier heel wat mensen die ervoor gezorgd hebben dat we vooraan zijn geëindigd. We hebben ons eigen geluk bepaald, geen fouten gemaakt, en iedereen heeft perfect gereden.”

Net als vorig jaar behaalde de Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) de tweede plaats bij de Hankook 24H COTA USA. Het Beierse team eindigde bij elke race van Creventic op het Circuit of The Americas op het algemene podium. Na een sterk optreden en ondanks eerdere problemen met de brandstofpomp behaalde de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#34, Dr. Johannes Kirchhoff / Max Edelhoff / Gustav Edelhoff / Elmar Grimm / Ingo Vogler) de eerste overwinning van het seizoen in de A6-Am-klasse en de laatste plaats op het algemene podium van de GT-divisie.

Na een sensationele strijd gedurende de hele race kwam de Audi slechts 32 seconden voor de CP Racing-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Shane Lewis) over de finishlijn. Het Amerikaanse team behaalde daarmee zijn derde opeenvolgende podiumplaats in zijn thuisrace. De Toksport WRT-Mercedes-AMG GT3 (#90, Luca Stolz / Hendrik Still / Martin Konrad / Axcil Jefferies) verloor bijna 20 minuten in de pits voor de reparatie van een beschadigde achterwielophanging, maar kwam toch sterk terug met de vijfde plaats algemeen en de derde plaats in A6-Pro. Een goede race van de VOLT Racing-Porsche 911 GT3 R (#73, Trent Hindman / Jan Heylen / Alan Brynjolfsson / Richard Heistand) werd beloond met de vierde plaats in A6-Pro en de zesde plaats algemeen bij het debuut van het team in de 24H SERIES.

De Leipert Motorsport Lamborghini Huracán Super Trofeo Evo 2018 (#710, Harald Schlotter / Aleksander Schjerpen / Alexey Karachev / Denis Soglaev / Gregg Gorski) sloot een foutloze race af met de overwinning in de SPXklasse, de derde zege van het seizoen in de 24H SERIES Continents 2019. Daarmee behaalt het Duitse team ook de algemene GT-teamtitel in de 24H SERIES Continents. Daarachter eindigde de Black Falcon Team TextarMercedes-AMG GTX (#464, Alex Böhm / Axel König / Norbert Schneider / Axel Sartingen / Daniel Schwerfeld) als tweede in de klasse.

De Cor Euser Racing-MARC II V8 (#717, Cor Euser / Einar Thorsen / Jim Briody / Sam Allpass / Ward Sluys) eindigde ondanks problemen met de achteras als derde in de klasse.

24H COTA Austin Cor Euser Racing MARC II V8

Het was de eerste finish met de gloednieuwe MARC II V8 voor het Nederlandse team. Zo sloot de legendarische langeafstandscoureur Jim Briody zijn 54 jaar lange loopbaan in de autosport in stijl af met een podiumplaats in zijn laatste lange-afstandsrace. “Ik weet niet wat ik moet zeggen”, verklaarde een emotionele Pat Briody, Jims vrouw, tegen Radiolemans.com. “Ik was zijn mentor, zijn coach, alles, en ik deed alles wat nu met computers wordt gedaan, maar ik deed het hier: allemaal in mijn hoofd. Dit was een geweldig weekeinde, dat we ons altijd zullen herinneren.”

De Porsche Lorient Racing Porsche 991-II Cup (#911, Jean-François Demorge / Eric Mouez / Dominique Bastien / Frédéric Ancel) behaalde in de 991-klasse zijn tweede overwinning van het seizoen in de 24H SERIES. Twee uur voor het einde leek de Kelly-Moss Motorsports-Porsche 991-II Cup (#906, Alan Metni / Wayne Ducote / David Ducote / Chapman Ducote / Andrew Davis) nog op weg naar de zege, maar mechanische problemen stonden dit succes in de weg. Het Amerikaanse team moest het differentieel van de Porsche vervangen, waardoor de Porsche 991-II Cup met het startnummer 906 uiteindelijk als derde eindigde. Daartussen werd de MRS GT-Racing Porsche 991-II Cup (#980, Nicola Michelon / Alexander Marmureanu / JM Littman / Constantin Schöll / David Roberts) als tweede geklasseerd. Deze auto viel in de laatste tien minuten op de baan stil met een technisch defect, maar de voorsprong was groot genoeg om de tweede plaats in de klasse niet in gevaar te laten komen.

De RHC Jorgensen/Strom-BMW M4 GT4 (#450, Daren Jorgensen / Brett Strom / Danny van Dongen / Jon Miller) behaalde ondanks problemen met oververhitting in de beginfase de eerste GT4-klassezege bij de Hankook 24H COTA USA, voor de Sorg Rennsport-BMW M4 GT4 (#451, Olaf Meyer / Björn Simon / Simon Tibbett / Jason Hart / Matt Travis). Ook de ST Racing-BMW M4 GT4 (#388, John Boyd / Harry Gottsacker / Anthony Lazzaro / Samantha Tan / Jason Wolfe), die bij de nachtelijke onderbreking de leiding in de klasse in handen had, had met oververhitting te maken. Desondanks behaalde het Canadese team de laatste podiumplaats, waarmee de volledige topdrie in de GT4-klasse voor BMW was.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS