Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Charles Weerts en Mike den Tandt vertegenwoordigen België bij GT Nations Cup in Audi R8 LMS in Bahrein en Macau

Uitgegeven door Bart • 16 oktober 2018 12:49 • Print artikel

Aan het stuur van een Audi R8 LMS van het Belgian Audi Club Team WRT zullen de zeer jonge Charles Weerts en de teruggekeerde Mike Den Tandt de kleuren van België vertegenwoordigen bij de FIA GT Nations Cup in Bahrein. Het Belgische team strijd van 16 tot 18 november in Macau om de FIA GT World Cup en staat vervolgens twee weken later aan de start van de eerste editie van de FIA GT Nations Cup.

Belgian Audi Club Team


De FIA GT Nations Cup is een nieuwkomer in de wereld van de GT-racerij en hanteert een origineel concept: elk ingeschreven team vertegenwoordigt namelijk zijn eigen land. De rijdersduo’s zijn samengesteld uit één rijder die maximaal de Bronze-status heeft en één rijder die maximaal de Silver-status heeft volgens de FIA-classificatie. Hiermee mikt deze exotische race vooral op begenadigde amateur-rijders en jonge wolven die naam willen maken in de GT-racerij.

Het Belgian Audi Club Team WRT is ondertussen gewend aan het betwisten van races met professionele rijders. “Ik hou van het concept waarbij een wagen een land vertegenwoordigt”, vertelt Vincent Vosse, de teambaas van het Belgian Audi Club Team WRT. “Dat doen met een combinatie tussen een Bronze-rijder, die een ‘amateur' is, en een Silver die vaak aan het begin van zijn carrière staat. Dat maakt het geheel zeer interessant."

"We zijn trots om België te mogen vertegenwoordigen met een Audi R8 LMS die een speciale livery krijgt voor de race. Ik ken Charles al sinds zijn kindertijd. Hij leert snel en hem zien debuteren in de GT-racerij in een van onze wagens is niet meer dan een logisch vervolg. Van Mike Den Tandt zijn me vooral zijn prestaties in de karting en de eenzitters bijgebleven. Dat was ongeveer 15 jaar geleden. Ik ben blij hem opnieuw richting het circuit te kunnen brengen voor een dergelijke wedstrijd. En ik denk dat dit duo wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen.”

Charles Weerts eindigde vijfde in het laatste Duitse Formule 4-kampioenschap en haalde onder meer een zege en drie andere podiumplaatsen. Hij zal dit seizoen dus debuteren in de GT's. De 17-jarige coureur uit Aubel is Silver-rijder volgens de FIA en weet dat hem een flinke uitdaging wacht. “Na twee seizoenen in de Formule 4 ben ik blij dat ik deze kans krijg”, laat de zoon van Yves, een van de oprichters van WRT, weten. “Hoewel ik de eenzitters voor de toekomst zeker niet de rug toekeer, zal dit in ieder geval een nieuwe uitdaging zijn."

"Ik neem het op tegen specialisten in de GT-racerij, terwijl ik zelf nog geen enkele ervaring heb. Dat zal niet eenvoudig worden. Maar dat is wel de manier waarop je het snelste leert. Tijdens mijn eerste tests was ik onder de indruk van de prestaties van de Audi R8 LMS GT3. Eerlijk gezegd verwachtte ik geen wagen die zo krachtig en snel was. Ik heb genoten van de sensaties die deze GT3 opwekt en heb een goede progressie gemaakt. Dat zal opnieuw mijn doel zijn in Bahrein: verbeteren bij elke ronde! Daarvoor reken ik echter ook op mijn teamgenoot Mike om mij te helpen met zijn ervaring.”

Mike Den Tandt is bij de echte kenners geen onbekende. De man die afkomstig is uit het Duitstalige landsgedeelte won de Rainbow Trophy in 1996, toen beschouwd als het wereldkampioenschap karting in de cadet-klasse, en schitterde nadien in de eenzitters. Na een titel in de Formule Ford Benelux in 2000 en enkele knappe prestaties in de Formule Renault 2.0 en de Formule Renault V6 moest Mike in 2003 helaas afscheid nemen van de sport wegens een gebrek aan budget. Nu is hij op 35-jarige leeftijd en na zeer weinig competitiekilometers Bronze-rijder.

“Het is geweldig dat ik kan deelnemen aan deze FIA GT Nations Cup en ik bedank Vincent Vosse voor het vertrouwen in mij”, lacht hij. “Achttien jaar nadat ik gelauwerd werd als Belofte van het Jaar door de RACB verwachtte ik niet dat ik opnieuw de kans zou krijgen om België te vertegenwoordigen in een internationale wedstrijd. Sinds het einde van mijn carrière heb ik slechts enkele clubraces met Porsche gereden, maar de eerste testen met de Audi R8 LMS zijn zeer goed verlopen. Ik heb moeten wennen aan de grip in de bochten en het remmen. Dat is zeer verschillend van wat ik tot dusver gewend was. Het team en ikzelf waren echter zeer tevreden aan het einde van de dag. Met Charles, die ongeveer half zo oud is als ik, moeten we een goed team kunnen vormen. Ik weet echter weinig over onze tegenstanders, dus reken niet op mij voor een voorspelling.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS