Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Bent Viscaal is direct snel bij debuut in Formule 3: podium en beste rookie in Estoril

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2018 06:11 • Print artikel

ESTORIL – Na zijn seizoenvolle debuutseizoen in de autosport van vorig jaar debuteerde Bent Viscaal afgelopen weekeinde zeer verdienstelijk in de Formule 3. De achttienjarige coureur uit Albergen werd tijdens de eerste ronde van de Euroformula Open vijfde en derde in de respectievelijke races. Als beste rookie bewees de rijder van Teo Martin Motorsport op het circuit van Estoril dat hij de overstap van de Formule 4 naar de Formule 3 uitstekend heeft verteerd getuige zijn podium.

Bent Viscaal podium in F3 bij debuut

Hij mocht dan beste rookie op het Portugese circuit zijn geweest, helemaal tevreden was Bent niet. “Ik heb er voor mijn gevoel niet het maximale uitgehaald”, verklaarde hij. “We hadden wat problemen met de afstelling van de auto. Ik had op meer gehoopt, al kan het niet elk weekend feest zijn. Maar omdat tijdens de test alles goed ging, denk ik dat de top drie in het kampioenschap mogelijk is. En ik wil sowieso beste rookie worden.”

De overstap van de Formule 4 naar de Formule 3 heeft Bent, getuige zijn resultaten, niet al te veel moeite gekost. Toch was het een behoorlijke overgang, heeft de talentvolle coureur ervaren. “In een Formule 3-auto heb je veel meer downforce en daardoor een veel hogere bochtensnelheid dan in de Formule 4. De eerste tien rondjes die ik in deze auto reed, gaven echt een kick. Helaas wen je er snel aan.”

De Formule 3 is weer een stap hoger op de autosportladder. De auto is groter en hij gaat sneller. "F3 is ingewikkelder vanwege de hoge downforce en het bandenmanagement, dat in deze klasse van groot belang is. Als je vlak achter iemand rijdt, heb je een ronde de tijd om er voorbij te gaan. Daarna zijn je banden al aan gort. Dat is heel anders dan in de Formule 4. Deze auto is ook veel ingewikkelder qua afstelling. Maar daar leer ik erg veel van.”

Bent Viscaal Formule 3

Veel moeite met het door veel rijders als lastig ervaren bandenmanagement heeft Bent overigens niet. “Het is één van mijn sterkere punten. Dat neemt niet weg dat ik er veel op moet blijven oefenen; het is heel belangrijk in de formuleracerij.” Wat dat betreft is hij uitstekend op zijn plaats bij Teo Martin Motorsport. “Als je iets nodig wilt, zoals een test of tijd in de simulator wordt dat meteen mogelijk gemaakt. Het team is erg flexibel en dat zie je terug in de resultaten. Ik voel me er lekker.”

Zijn overstap van de Formule 4 naar de Formule 3 Euroformula Open betekent dat Bent dit seizoen circuits aandoet waar hij nooit eerder reed. Daarbij zijn banen als Silverstone, Monza en de Hungaroring. “Dat maakt het erg aantrekkelijk, vind ik. Het zijn stuk voor stuk circuits die hoog aangeschreven staan. Die leren kennen, komt altijd van pas.”

De volgende race wordt gehouden op het circuit van Paul Ricard, een baan die Bent al kent. “Ik heb daar anderhalve maand geleden de Winterserie gereden en gewonnen”, zei hij. Toch wil hij niet te veel waarde hechten aan die prestatie. “Winterse en zomerse omstandigheden op de baan kunnen een groot verschil maken. Ik zie wel hoe het gaat daar, maar ik ga sowieso voor een podiumplaats!”

Bent Viscaal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS