Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Opnieuw superprestatie Bent Viscaal in F4: "Geprobeerd het maximale eruit te halen en dat is gelukt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2017 01:23 • Print artikel

NOGARO – Een week na zijn successen op het circuit van Assen mocht Bent Viscaal op het circuit de Nogaro opnieuw met champagne spuiten. De achttienjarige rijder uit Albergen werd eerste, eerste en tweede in de respectievelijke races tijdens de zesde ronde van het Spaans kampioenschap Formule 4.

Bent Viscaal superweekend met twee zeges en drie podiums

“Ik heb weinig te klagen”, was de onderkoelde reactie van Bent na afloop. Maar blij was hij natuurlijk wel. “De baan lag me. Hij is uitdagend met weinig ruimte voor fouten. Ik heb van de eerste vrije training tot en met de tweede race bovenaan gestaan. Ik wist wel dat ik in vorm was, maar dat was wel extreem goed natuurlijk.”

Door zijn geweldige resultaten op het Franse circuit maakt de talentvolle autocoureur nog kans op de titel tijdens de komende, laatste ronde van het kampioenschap. Die wordt over anderhalve week gehouden op het circuit van Estoril in Portugal. Al is hij daarvoor ook afhankelijk van pech bij de leider in het kampioenschap, Bent houdt hoop. “Het kan nog. Het is natuurlijk wel jammer dat tijdens de race op het circuit van Motorland mijn versnellingsbak aan gort ging. Daardoor pakte ik dat weekend maar vijftien punten. Nu moet ik in ieder geval zorgen voor een honderdprocentscore en hopen op pech bij mijn concurrent.”

Dat Bent een coureur is om serieus rekening mee te houden, liet hij op Nogaro zien. Zijn weekeinde begon direct goed met snelle tijden tijdens de eerste vrije training. De Tukker reed de snelste rondetijden van iedereen. Toen hij dat ook in de tweede vrije training de snelste was, had hij de beste papieren voor de kwalificatie. En jawel, ook daarin was hij de snelste: poleposition!

Hoewel Bent zijn kwalificaties dit seizoen een verbeterpunt noemt, was hij niet verbaasd dat hij de eerste tijd had gereden. “Ik zat goed in de auto en had in de trainingen ook al bovenaan gestaan, dus het moest ook wel. Verder heb ik gereden zoals in elke andere kwalificatie.”

Bent Viscaal knap naar zege

Gestart van poleposition in de eerste race maakte Bent andermaal duidelijk wie de snelste was. Hij hield zijn P1 de hele race vast en reed zo als eerste over de finish. “Ik moest in de eerste paar ronden nog wel wat verdedigen, maar daarna ben ik zonder problemen naar de finish gereden.

Het scenario van de eerste race ontvouwde zich ook in grote lijnen tijdens de tweede race en dus snelde Bent opnieuw als winnaar voorbij het zwart-witgeblokt. Omdat hij tijdens de tweede kwalificatie, die gold voor race drie, naar de derde tijd was geracet, was er in race drie wat meer werk aan de winkel. “Kort na de start lag ik al tweede. Daarna heb ik de hele race aangedrongen bij de jongen die vooraan reed. Ik heb nog verschillende dingen geprobeerd hem voorbij te komen, maar het was heel moeilijk inhalen op die baan. De hele race zat ik vlak achter hem. Ik heb in ieder geval geprobeerd het maximale eruit te halen en dat is gelukt.”

Nu het seizoen er bijna op zit, is het voor Bent tijd om zich te oriënteren op zijn mogelijkheden voor volgend seizoen. Welk kampioenschap hij in 2018 gaat rijden, weet hij nog niet. “We zijn er druk mee bezig, maar er is nog niets concreet. Het enige dat ik weet, is dat ik geen Formule 4 zal rijden. F4 is de perfecte stap uit de karts voor mij geweest. En nu een stapje hoger. Wat ik dan wel ga doen? Het zal in ieder geval een formuleklasse zijn.”

Bent Viscaal wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS