Karting • GK4 Kartseries

Youri Bonte pakt titel in stijl: “Dit is effe een weekend zeg: kampioen! Wat voelt dat lekker"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 november 2021 19:55 • Print artikel

GENK – Zijn kampioenschap kwam niet meer als een grote verrassing, maar Youri Bonte had zondag wel nog een paar mooie uitslagen moeten neerzetten in Genk. Toen de vijftienjarige coureur uit Vrouwenpolder over de finish kwam van de finale in de IAME X30-klasse, was daar de ontlading van de definitieve bevestiging: hij was kampioen in de GK4 Kart Series!

Youri Bonte en Thierry Delre TD Racing Kart

“Dit is effe een weekend zeg. Kampioen! Wat voelt dat lekker”, zei Youri met een grote lach op zijn gezicht. Hij was zojuist aangekomen in het parc fermé na de finale en hij had zojuist voor de tweede keer op de dag gewonnen. Een prestatie die past bij een kampioen, maar makkelijk was het zeker niet geweest.

“We hadden vandaag op het laatst moeilijke omstandigheden. We moesten kiezen of we de finale gingen rijden met slicks of met regenbanden. We hadden voor regenbanden gekozen op een opdrogende baan. Dat terwijl de nummer één, drie en vijf op slicks startten.”

Al snel bleek dat de talentvolle Zeeuw met zijn vader Gommert de juiste keuze had gemaakt. “Ik zag al in de opwarmronde dat ze het moeilijk hadden. Ze hadden geen grip in bocht één. Ik dacht: als ik daar goed doorheen kom, dan moet het goed komen. Ik heb inderdaad een heel goede start gehad. Daarna was het een kwestie van mijn kop erbij houden, normale lijnen rijden, geen stomme dingen doen.”

Dat deed Youri, alles verliep vlekkeloos en toch was er halverwege de race ineens stress: “Mijn motor werd te warm, zestig à zeventig graden. Toen dacht ik: oh oh, nou even oppassen. Toen heb ik maar even wat rustiger gereden. Ik dacht: als die motor maar niet ontploft. Tegen het einde van de race was de motor weer goed. Hij was weer op normale temperatuur, dus toen heb ik weer gas gegeven en ben ik de finale als eerste geëindigd.”

Dat hij snel was, had hij al laten zijn tijdens de kwalificatie en de eerste twee heats. Daarin werd hij respectievelijk tweede, eerste en derde. Met de winst in de eerste heat wist hij dat hij de titel zo goed als binnen had. “Ik moest in race één eerste of tweede worden, afhankelijk wat de nummer twee in het kampioenschap deed. In de tweede race werd ik dus derde en toen was ik kampioen.”

Youri en Gommert Bonte

Terugblikkend op zijn seizoen kon hij concluderen dat de titel in het begin zeker nog niet in de lijn der verwachting lag. “Na het tweede weekend was het al wat beter. Het is echt wel een goed jaar geworden. We hebben een goede kart aan de TD Racing Kart. En natuurlijk ik zelf ook, hè. Ik ben als rijder vooruitgegaan, als team hebben we echt stappen gemaakt. Ik heb ook veel getraind dit jaar. En nu sta ik hier. Het is mijn eerste titel sinds 2018, toen nog in de Cadet-klasse. Tjonge, wat ben ik hier blij mee zeg!”

Nu hij in de GK4 Series bewezen heeft dat hij de beste is van iedereen, is het een logische stap volgend jaar in de IAME X30 Senioren-klasse uit te komen. Dat zal de komende winter dus hard trainen worden. Daar wilde Youri nog niet aan denken. “Eerst hier maar eens van genieten!”

Youri Bonte bedankt zijn ouders en Thierry Delré voor de support. Youri zoekt nog sponsors die hem willen steunen op zijn weg naar de top van de kartsport. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS