Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Wat is er nieuw in het 2023-seizoen 9 van het ABB FIA Formula E World Championship? + KALENDER

Uitgegeven door Peter Vader • 8 december 2022 05:03

Elektrisch racen is inmiddels geaccepteerd en kan zich verheugen op een steeds groter wordende belangstelling. Wat in de Formule 1 niet gebeurt, is wèl van toepassing in de Formula E. De grote autofabrikanten verbinden hun naam aan de raceserie en zien het gebeurt als een platform om hun kennis en kunde van de moderne techniek van elektrische auto’s te demonstreren. Snel zijn deze formuleauto’s beslist, aan het geluid moet je nog steeds wennen. Maar één ding staat als een paal boven water: de wedstrijden zijn bovengemiddeld spectaculair! Voor het nieuwe racejaar 2023 - Seizoen 9 – van het FIA Formula E World Championship zijn deze week de nieuwe sportieve reglementen onthuld.

Formula_E_Maserati_2023
Maserati

Prestatierevolutie
Als de snelste, lichtste en meest energiezuinige elektrische racewagen ter wereld zal de Gen3 een prestatierevolutie leiden en een nieuw format voor de Formule E mogelijk maken. Inclusief een overstap naar races die over ronden worden betwist, verbeterde kansen voor rookies en de geplande terugkeer van pitstops, hier is alles wat je moet weten over seizoen 9.

Formula_E_DS_Penske_Formula_E_Team_type_E-TENSE_FE23
Citroën DS Penske Formula E Team, type E-TENSE FE23

Een race weg van de tijd
Vanaf seizoen 9 zullen races in de Formule E er heel anders uitzien en in plaats van dat ze over een periode van 45 minuten worden gehouden, wordt elke E-Prix in plaats daarvan verreden over een bepaald aantal ronden. Naast een traditioneel format voor het eenzitter kampioenschap, zal er tijdens de races een nieuwe feature toegevoegd worden. In geval van een onderbreking door de Safety Car of een Full Course Yellow zal de verloren gegane tijd worden gecompenseerd door extra ronden aan de wedstrijd toe te voegen. Dit vervangt de extra tijdregel van seizoen 8. En in het geval van een pauze tijdens het racen, zorgt het ervoor dat het energiebeheer en de strategische intriges doorgaan tot aan de zwart-wit geblokte vlag.

Formula_E_Nissan_2023
Nissan

Kom maar op met de rookies
Om nieuwe kansen mogelijk te maken, moet elk team vanaf seizoen 9 twee FP1-sessies voltooien met een coureur die nog nooit eerder in de Formule E heeft gereden. Door rookies tijd op het circuit te geven, zullen de teams de talenten van vandaag en morgen aan den volke tonen, die zich op het wereldtoneel van de autosport gaan manifesteren.

Formula_E_Porsche_99x_electric_gen3
Porsche 99x Electric Gen3

Attack Charge
Nadat pitstops aan het einde van seizoen 4 uit het sportformat waren verdwenen, keren ze later in seizoen 9 bij geselecteerde races terug naar de Formule E. Pitstops, bekend als Attack Charge, brengen een nieuw competitie-element naar de grid en laten voor het eerst zien hoe snel je kunt opladen tijdens races. Geleverd via een 600kW-oplader, zullen de batterijen 4kWh bruikbare energie terugkrijgen in slechts 30 seconden tijdens een vooraf bepaald venster in elke gekozen race. Na het voltooien van een pitstop ontgrendelt elke coureur ook twee verbeterde Attack Mode-periodes, waarin ze gedurende een bepaalde tijd over een verhoogd vermogen beschikken van 300 kW tot 350 kW. In races waarin Attack Charge niet is geïmplementeerd, wordt Attack Mode regelmatig gebruikt en blijft het de opwinding toevoegen aan 's werelds belangrijkste elektrische raceserie.

Op 14 januari 2023 vindt op het Autodromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad de eerste race plaats van het ABB Formula E World Championship 2023, het debuut van alweer de derde generatie Formula E-racewagens. Tot dan!

Formula_E_Jaguar_2023
Jaguar I-TYPE 6


Formula_E_Cupra_RobinFrijns
ABT CUPRA FE met Robin Frijns

Formula-E-kalender-2023

Welkom bij het seizoensoverzicht van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap! Na 16 opwindende ronden op 4 continenten, is deze wereldwijde odyssee tot een spectaculair einde gekomen na één van de meest fel bevochten kampioenschappen in de geschiedenis van de Formula E! Als je wat tijd over hebt geniet dan 45 minuten lang van de onderstaande video met het seizoensoverzicht van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022!Formula_E_ABB_FIA_Formule_E_Wereldkampioenschap_logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS