Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Uitgegeven door HJ van Keulen • 9 mei 2024 14:00

Het Nissan Formula E-team is klaar voor races 9 en 10 van het ABB FIA Formula E World Championship 2023-2024. Ze worden komend weekend gehouden op het vernieuwde circuit op het voormalige Berlijnse vliegveld Tempelhof. Het team wil opnieuw punten pakken met beide rijders.

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Tijdens de laatste E-Prix in Monaco was het tempo van Oliver Rowland en Sacha Fenestraz uitstekend. Beide coureurs reden vanaf hun bescheiden startposities efficiënt op door het deelnemersveld. Het Nissan Formula E Team kon na afloop weer twaalf punten bijschrijven op het seizoenstotaal.

Oliver Rowland staat momenteel vierde in het klassement van het ABB FIA Formula E World Championship. Sacha Fenestraz rijdt dit seizoen heel consistent en scoorde in de laatste drie races punten. Fenestraz verwacht dit weekend – halverwege het raceseizoen – opnieuw in de top 10 te finishen.

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Tempelhof aantrekkelijker voor Gen3-auto’s
Het Berlijnse circuit Tempelhof staat tot nu toe elk seizoen van het Formula E World Championship op de racekalender. Rowland heeft speciale herinneringen aan de Duitse E-Prix: in 2020 boekte hij er zijn allereerste Formula E-zege voor Nissan. Voor het huidige, tiende seizoen van het kampioenschap is het circuit aangepast om het racen met de sterkere Gen3-auto’s opnieuw aantrekkelijker te maken. De pits en de start/finish zijn verplaatst, zodat het rechte stuk tot de eerste bocht nu langer is. De coureurs passeren het iconische Douglas DC-6-vliegtuig nu in bocht 2 en het bochtige gedeelte op het binnenterrein van het circuit biedt een grotere technische uitdaging.

De actie rond de E-Prix van Berlijn op circuit Tempelhof begint op vrijdag 10 mei 2024 met de eerste vrije training, waarna de kwalificaties voor de race om 10.20 uur beginnen. De E-Prix gaat op zowel zaterdag als zondag om 15.00 uur van start. Deze E-Prix is overigens de eerste van vier opeenvolgende zogenoemde ‘double-headers’ die seizoen 10 afsluiten.

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Playlist ‘Sounds of Season 10’
Het Nissan Formula E Team heeft de ‘Sounds of Season 10’-playlist uitgebracht. De soundtrack is speciaal voor de race in Berlijn gemaakt door de Duitse componist Matthias Rehfeldt en maakt de opwindende snelheid en energie van het circuit Tempelhof voelbaar. De playlist maakt deel uit van de serie ‘Electric Legacy’, die de diverse culturen en de racepassie van belangrijke Formula E-racesteden weergeeft. De krachtige Berlijnse editie is – net als eerdere versies voor Tokyo, Misano en Monte Carlo – hier te beluisteren.

Rookie Tests op maandag 13 mei 2024
Aansluitend op het raceweekend vindt op hetzelfde circuit op maandag 13 mei de Rookie Test plaats. Daarbij wordt het Nissan Formula E Team vertegenwoordigd door de 22-jarige Caio Collet, de reserve- en simulatorcoureur van het team en meervoudig Formule 3-racewinnaar. Hij rijdt de test samen met de 19-jarige Gabriele Mini, in 2023 winnaar in de Formule 3. Op dit moment staat hij derde in het F3-kampioenschap dat in het supportprogramma racet van de F1.

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Caio Collet maakte tijdens de vrije training voor de Misano E-Prix kennis met de Nissan e-4ORCE 04. De Braziliaan is sinds dit seizoen onderdeel van het team en helpt bij de voorbereiding van de races in de simulator. Collet was succesvol bij de junioren, behaalde in 2018 de Franse F4-titel en eindigde in 2020 als tweede in de zeer competitieve Formule Renault Eurocup. Daarmee verdiende hij een plaatsje in de FIA Formule 3 voor 2021. De drie jaar die volgden werd hij een vaste waarde aan de kop van het veld. In 2024 combineert Collet zijn rol als reserve- en simulatorcoureur voor het Nissan Formula E Team met een volledig seizoen Indy NXT.

Gabriele Mini, niet alleen winnaar in de F3 maar ook lid van de Alpine Academy, neemt komende maandag voor het eerst plaats in een Formula E-auto. Zijn Italiaanse F4-titel in 2020 bracht hem in het Formula Regional European Championship, waarin hij in 2022 tweede werd. Dat trok de aandacht van de Alpine Academy dat hem opnam in het team voorafgaand aan zijn debuut in de F3 in 2023. Daarin behaalde hij twee overwinningen, waaronder de prestigieuze hoofdrace in Monaco. De Italiaan staat na twee races op de derde plaats in het F3-klassement, scoorde in beide races punten en stond in Melbourne op het podium.

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Tommaso Volpe, managing director en teambaas van het Nissan Formula E Team: ‘We zijn tot nu toe consistent en competitief en werken hard aan een sterke tweede helft van het seizoen. In Monaco was het racetempo van beide coureurs was geweldig toen ze zich na een moeilijke kwalificatie een weg door het veld vochten en beiden dat weekend punten scoorden. We gaan positief gestemd naar Duitsland, maar blijven oplettend en gefocust. De veranderingen aan het circuit maken het weekend wat onvoorspelbaarder. Door de aanpassingen aan de lay-out speelt het energiebeheer deze keer een cruciale rol, maar het zeer ruwe wegdek van Tempelhof is de belangrijkste uitdaging voor alle teams. De dubbele race in Berlijn was vorig seizoen lastig voor ons, lastiger dan de andere races. Het team heeft zich het afgelopen jaar echter ontwikkeld, dus we vertrouwen erop dat het dit jaar goed presteren in Berlijn.’

Volpe gaat verder: ‘We kijken uit naar de Rookie Test met Caio en Gabriele. Caio moet zich na de vrije training in Misano blijven ontwikkelen en zich steeds comfortabeler voelen in de auto. Als onze reserve- en simcoureur moet hij ervaring opdoen om het team optimaal te ondersteunen. Met de Rookie Test kan Gabriele het team leren kennen. Hij is een veelbelovende coureur en lid van de Alpine Academy. Het is geweldig de synergie tussen de merken van de Alliantie Renault-Nissan te benutten om jonge coureurs kansen te bieden en een basis te leggen voor mogelijke toekomstige samenwerkingen.’

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Oliver Rowland: ‘Het weekend in Monaco was niet het gemakkelijkste, maar de race was behoorlijk positief. Toch zijn er dingen die zowel individueel als team beter kunnen. Het tweede deel van het seizoen bekijk ik race voor race en wil ik onze prestaties maximaliseren. Ik denk niet echt aan het kampioenschap, maar concentreer me vooral op het voortbouwen op de prestaties van dit jaar. Ik had hier de afgelopen jaren succes, ondanks dat Tempelhof niet een van mijn favoriete circuits is. Het vernieuwde circuit is zeker wel interessant. Hopelijk hebben we snel de snelheid te pakken en hebben we een goed weekend.’

Sacha Fenestraz: ‘Ik ben blij dat ik consequent in de punten ben geëindigd. Dat laat zien dat we stappen voorwaarts maken. Het resultaat van de race op zaterdag was veelbelovend en nu moeten we gefocust blijven – elk raceweekend tot het einde van dit seizoen is een ‘double-header’. Hoewel we het vorig jaar in Berlijn moeizaam ging, is het team nu beter gestructureerd en competitiever. Het circuit is gewijzigd en Oli en ik strijden opnieuw voor meer punten.’

Nissan Formula E Team vol optimisme naar E-Prix in Berlijn

Caio Collet, reserve- en simulatorcoureur, Nissan Formula E Team: ‘Ik zat in Misano voor het eerst in de Nissan e-4ORCE 04. In Berlijn wil ik die ervaring gebruiken om mij verder te ontwikkelen. Het is een heel andere auto dan ik gewend ben, dus het duurt even voordat ik er het beste uit kan halen. Ik wil zo veel mogelijk leren en het team helpen zich te verbeteren. Het is ook nuttig om meer ‘tracktime’ te hebben voor mijn simulatorwerk, om de sim nauwkeuriger te maken. Ik kijk er naar uit om er weer bij te zijn!’

Gabriele Minì: ‘Ik vind het geweldig om met de Nissan e-4ORCE 04 de Rookie Test in Berlijn te doen. Het is een geweldige kans om de auto te leren kennen en mezelf uit te dagen in een ander type eenzitter. Ik kijk ernaar uit om meer te leren over deze racecategorie. Ik dank zowel Alpine als Nissan voor hun vertrouwen en deze geweldige kans.’

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS