Karting • GK4 Kartseries

Vlaams karttalent Gilles Herman pakt op uiterst dominante wijze Nederlandse titel IAME

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2023 18:33

MARIEMBOURG – Als Belg Nederlands kampioen worden, karttalent Gilles Herman uit Zulte deed het. Op het circuit van Mariembourg snelde hij tijdens de derde en laatste ronde van het NK IAME naar een uiterst dominante dagoverwinning. Het was ruimschoots genoeg om zich te verzekeren van de titel in de Mini-klasse. Hij droeg de titel op aan Filip Remmerie die kort voor het weekeinde was overleden.

Gilles Herman

“Ik was echt blij. Nederlands kampioen, superleuk”, zei Gilles. “Ik draag de titel op aan mijn vriend Filip Remmerie die steeds met aanstekelijk enthousiasme voor de nodige humor zorgde. Filip kon enorm genieten van mijn aanvallende rijstijl. Daar ben ik heel blij om en dat stimuleerde me ook om mooie inhaalacties te maken. We gaan hem heel hard missen.”

Gilles besloot het kampioenschap in stijl met winst in de kwalificatie en alle drie de races. Als Belg Nederlands kampioen worden, dat voelt wel bijzonder, zei de jonge piloot. Al is hij voor een kwart Nederlander. “Mijn grootmoeder komt uit Nederland.”

Dat Gilles in Mariembourg kampioen zou worden, was geen verrassing. Hij stond voor het weekeinde al aan de leiding en maakte het vervolgens op de Zuid-Belgische piste dus vakkundig af. “Dit voelt goed”, zei Gilles bescheiden.

“De kwalificatie verliep eerst wel een beetje rommelig”, blikte hij terug op het weekeinde. “Maar in de laatste ronde had ik een kleine slipstream nadat ik er drie had ingehaald en toen pakte ik pole.” Dat hij in die snelle ronde andere rijders moest inhalen, duidde erop dat het misschien nog wel sneller had gekund. Hoe dan ook, de eerste races mocht hij zo van P1 beginnen.

“De eerste race was redelijk gemakkelijk. Ik pakte snel een paar seconden voorsprong en daarna heb ik mijn banden gespaard. De tweede wedstrijd was iets moeilijker, maar die won ik ook. In de finale kon ik niet meer wegrijden. Ik heb tot de laatste ronde samen gereden met Cesc Pieterse. Daarna pakte ik een klein gaatje op hem en won ik ook de finale.”

De Nederlandse titel was voor de jonge snelheidsduivel een mooie en zeker ook verdiende bekroning van een topseizoen. Ook in het Benelux-kampioenschap was hij razendsnel. Daarin deed hij net zo goed steevast voorin mee. “Ik heb jammer genoeg alleen pech gehad in de eerste ronde van het kampioenschap.”

Gilles Herman

Die leidde tot een nulscore in de finale. Dat kostte Gilles dus veel punten. Tijdens de tweede ronde toonde hij zijn echte waarde door de finale te winnen. Uiteindelijk slaagde hij erin dat zeer competitieve kampioenschap als derde af te sluiten. “Toch een mooi resultaat na die pech in de eerste ronde.”

Hoewel het seizoen aardig op zijn einde begint te lopen, heeft Gilles nog de mooiste race van het jaar voor de boeg, de IAME World Finals in Portimão. “Ik vind het heel leuk om daar naartoe te gaan”, zei Gilles. “Ik heb nog nooit op dat circuit gereden. Ik heb al wel wat wedstrijden van vorige jaren op die baan gekeken. Ik ga de baan niet op de sim oefenen. Die ga ik leren kennen als ik daar ben.”

Vorig jaar was hij ook van de partij op de World Finals, toen op het circuit van Le Mans. “Dat was een echt leuk circuit. Ik was er snel, was een paar keer als tweede en derde geëindigd in de heats, alleen had ik een paar ingeklikte bumpers waardoor ik terug naar achter viel. In de prefinale was ik derde. In de finale moest ik daarna als achtste starten. Ik hoop dat ik van voren kan rijden. Ik wil sowieso een plek in de top zes halen, maar ik hoop te winnen!”

Gilles bedankt zijn team VDK Racing, zijn ouders, familie, supporters en sponsors.

Gilles Herman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Paddock Distribution, Eres Household Products, Wetterse Bandencentrale, Kaayman Engineering en Kantoor Remmerie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS