Karting • Iame X30 Euro Series

Belgische belofte Gilles Herman kent sterk seizoen: eerste beloning met WK-ticket

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 juli 2023 02:40

KERPEN - Zoals hij het hele seizoen huishoudt, zo sterk toonde Gilles Herman van VDK Racing zich ook op het circuit van Kerpen. De elfjarige kartpiloot uit Zulte won de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME in de Mini-klasse op zeer overtuigende wijze. Daarmee verzekerde de Belgische belofte zich en passant van een ticket voor deelname aan het WK IAME in Portimão.

Gilles Herman


Gilles won zondag zowel de kwalificatie als de twee heats. Omdat daarna de finale werd afgelast wegens noodweer, werd hij door zijn winst in de tweede heat tot dagwinnaar uitgeroepen. “De twee heats gingen wel goed”, zei Gilles bescheiden over zijn overtuigende zeges. En hij pakte dus een WK-ticket. “Heel mooi.”

“Ik vond het wel jammer dat de finale niet doorging. Maar ik heb beide heats gewonnen. Dat is mooi.” Want zo was de piloot van topteam VDK Racing vroeger dan verwacht zeker van de dagzege. “Het kan natuurlijk zo zijn dat je in de finale iets tegenkomt dat je niet wint. Ik had hier ook nog nooit in de regen gereden. Op andere circuits ben ik daar wel goed in. Hier weet ik het niet, maar ik had het graag gedaan. De baan is hobbelig en heel technisch. Dat vind ik leuk.”

Hoe dan ook, Gilles was trots op zijn resultaten van het weekeinde in Duitsland. Beter nog, trots op zijn resultaten dit jaar. Want hij is opnieuw bezig aan een eclatante succesreeks met voornamelijk overwinningen. “Alleen toen ik Mini Rookie reed, twee jaar geleden ging het nog beter. Toen heb ik alles gewonnen, op één wedstrijd na.”

Daar zit hij dit seizoen anders niet ver vanaf. Zo won hij onlangs nog de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap in het Franse Ostricourt. “Alles ging goed. Ik had wel geluk in de laatste ronde dat de nummers twee en drie samen van de baan zijn geraakt. Al lag ik op dat moment wel eerste.”

Het is inmiddels Gilles’ vierde wedstrijdjaar. Hoewel zijn mooiste seizoen dat van twee jaar geleden was, wil dat niet zeggen dat dit seizoen niet net zo mooi kan worden. Maar Gilles blijft liever voorzichtig en bescheiden. “Ja. dit seizoen kan ook heel mooi worden, maar het seizoen is nog niet gedaan.”

Dat wachten we nog even af. Vooralsnog kunnen we zonder overdrijven concluderen dat hij zeer sterke wedstrijden rijdt. Hoe het kan dat hij ook dit seizoen zo sterk rijdt, op een hoger niveau? Dat wist hij wel. “Ik heb meer ervaring dit seizoen”, zei hij. “Ik ben verstandiger gaan rijden en mijn koersinzicht is verbeterd. Vooral dat, want mijn snelheid is niet veel veranderd. Vorig jaar was de snelheid er ook, maar reed ik minder verstandig. Dat is het grote verschil.”

Behalve het NK en het Benelux-kampioenschap rijdt Gilles dit seizoen ook drie van de vier wedstrijden van de IAME Euro Series. “De Euro Series in Franciacorta hebben we overgeslagen”, verduidelijkte Gilles. Daarom is zijn volgende wedstrijd is de vierde ronde van het Benelux-kampioenschap. Die wordt gehouden in Genk, een baan die hij heel goed kent. Zijn ambitie laat zich raden. “Daar wil ik ook graag winnen!”

Gilles bedankt zijn vader en moeder en zijn sponsors Paddock Distribution, Eres-Sapoli cleaning products, Wetterse Bandencentrale, Kaayman Engineering, Verzekeringen Remmerie en VDK Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS