Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Total 24 Hours of Spa 2019, het verhaal van verdriet en glorie dat dicht bij elkaar ligt in de Ardenner GT topper!

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juli 2019 15:35 • Print artikel

Terwijl de strijd om de overall overwinning de hoofdattractie vormt, is de Total 24 Hours of Spa een wedstrijd van meerdere klassen. De actie die elders in het veld plaatsvindt, is minstens zo competitief als wat de toeschouwer vooraan zal zien. Na 24 uur racen smaakt de champagne net zo zoet, of je nu een klasse winnaar bent of de overall winnaar. De klassenindeling in Spa is bijna identiek aan die in de Blancpain GT-serie Endurance Cup. De uitzondering dit jaar is 'Juliet', een extra deelnemer die als gastrijder zal deelnemen. Met # 53 is de auto in feite een Porsche 911 GT3 Cup MR - hoewel deze het uiterlijk is aangepast en lijkt de auto op de wereldberoemde Volkswagen Beetle. Het zal meedoen om het 50-jarig jubileum van de eerste Herbie-film te vieren en – veel belangrijker – om geld in te zamelen voor het goede doel. Terwijl Juliet zal racen voor het goede doel, heeft de rest van het veld zijn zinnen gezet op overwinning. Vooruitlopend op de wedstrijd van 2019 komend weekend, gaan onder andere de volgende teams de strijd aan om de klasse-overwinning in de Total 24 Hours of Spa.

Total 24 Hours Spa 2019 bovenaanzicht circuit

Booming Silver Cup
Nu in het tweede jaar als onderdeel van de Total 24 Hours of Spa, is de Silver Cup de afgelopen achttien maanden steeds sterker geworden. Een grid met twaalf auto’s zal strijden om klasse-eer, in wat nu als een laatste stap wordt gezien voordat het de hoogste klasse bereikt.

Gebaseerd op wat we tot nu toe in 2019 hebben gezien, is de # 90 AKKA ASP Mercedes-AMG-crew de favoriet voor de overwinning. Twee overwinningen uit drie races hebben het trio van Nico Bastian, Felipe Fraga en Timur Boguslavskiy in een stevige leiderspositie in het kampioenschap geplaatst en er zijn weinig beter gerunde teams dan het AKKA ASP-team van Jerome Policand.

Onder hun belangrijkste rivalen zal een nieuwe Mercedes-AMG-deelnemer zijn: de # 6 Black Falcon-auto. Het Duitse team is dit seizoen een reguliere koploper met een ervaren rijders line-up en is beslist in staat om de strijd om de overwinning aan te gaan. Concurrerend met een onderscheidende op Manga geïnspireerde livery, zal deze auto onmisbaar zijn in de Ardennen.

Lamborghini wordt het best vertegenwoordigde merk in de Silver Cup, met vier Huracan GT3 Evo-machines die zullen strijden om de klasse-overwinning. Deze groep omvat de # 12 Ombra Racing-inzending die vorig jaar op de eerste plaats eindigde, hoewel de Italiaanse ploeg een volledig herziene line-up voor 2019 heeft.

Ze zullen worden vergezeld door de # 78 Barwell Motorsport-auto die twaalf maanden geleden op een tweede plaats eindigde, evenals inzendingen van Grasser Racing en Orange1 FFF Racing. Vanwege de kwaliteit en kwantiteit zou het geen verrassing zijn om een Lamborghini-team ook dit jaar weer bovenaan te zien staan op het podium voor de Silver Cup.

Er zullen drie Audi R8 LMS-inzendingen strijden om Silver-onderscheidingen, aangevoerd door het imponerende Belgische Audi Club Team WRT met zijn # 17-auto. Phoenix Racing en Attempto Racing zullen ook aan het evenement deelnemen met hun 2019-spec R8 LMS en zij moeten ook in staat zijn om aan vooraan mee te vechten.

Ferrari is dit jaar in elke klasse vertegenwoordigd, met zijn Silver Cup-aanval van Rinaldi Racing. Het Duitse team won vorige keer de Pro-Am-klasse in Spa en gaat nu voor de overwinning in de Silver Cup met # 333-auto. Hun coureurs line-up bestaat uit David Perel, die in het verleden overwinningen behaalde tijdens de 24 Hours in Am Cup (2017) en Pro-Am (2018). De Zuid-Afrikaan zou daarom een unieke reeks kunnen voltooien als Rinaldi dit jaar weer triomfeert, hoewel de concurrentie zwaarder is dan ooit.

R-Motorsport voegt zijn # 762 Aston Martin toe aan het veld. Twee van zijn vierkoppige bemanning brengen momentum mee van de Blancpain GT World Challenge Europe, waarbij Aaro Vainio en Hugo de Sadeleer de laatste keer op Circuit Zandvoort een reeks Silver-overwinningen hebben behaald. Ze worden vergezeld door Ricky Collard en Ferdinand Habsburg om zodoende een team van jonge leeftijd te vormen

Tot slot gaat Jenson Team Rocket RJN aan de Spa 24 Hours deelnemen met zijn nieuwe Honda NSX GT3 Evo, één van de weinige Intercontinental GT Challenge genomineerde auto's die buiten de Pro-klasse strijden. En tevens de enige die strijdt om de Silver Cup-overwinning. Met de RJN-teamleden behoren ze tot de meest ervaren deelnemers in Spa, en zou de typerende # 22-auto als een Zwitsers uurwerk in de Ardennen zijn rondjes moeten kunnen rijden. Of dat genoeg is om de overwinning te behalen, de tijd zal het leren.

null
Onder de naam 'Juliet' staat met Nr53 een heel bijzondere deelnemer ingeschreven, de auto is in feite een Porsche 911 GT3 Cup MR, hoewel deze uiterlijk is aangepast en lijkt op de wereldberoemde Volkswagen Beetle uit de eerste Herbie-film, die dit jaar zijn 50-jarig jubileum viert. Foto: Patrick Davin.

PRO-AM behoudt de sleutelrol in de Total 24 Hours of Spa
De Pro-Am-klasse is een cruciaal onderdeel van de Total 24 Hours of Spa sinds de oprichting van de Blancpain GT-serie in 2011. Het blijft een belangrijk onderdeel van het evenement en dit jaar zullen elf auto's strijden om de overwinning. En hoewel het moeilijk is om een voor de hand liggende favoriet te kiezen, ziet de # 52 AF Corse Ferrari er sterk uit. Andrea Bertolini, Louis Machiels en Niek Hommerson hebben twee klasse overwinningen behaald in Spa, de eerste in 2012 en opnieuw in 2014, en zullen dit jaar voor een derde overwinning gaan naast de ervaren Toni Vilander. Bovendien is de # 52-auto de enige Pro-Am-deelnemer die toegestaan is om in de Intercontinental GT Challenge punten te scoren.

Er komt nog een Ferrari-vertegenwoordiging van Tempesta Racing, die de overwinning behaalde tijdens het seizoen openende Endurance Cup-evenement en zijn line-up in Spa heeft versterkt door drievoudig Grand Prix-winnaar Giancarlo Fisichella toe te voegen aan hun team. Het Tsjechische team Scuderia Praha heeft ook een Ferrari 488 GT3 aangemeld in de Ardennen.

Een andere duidelijke kanshebber is de # 97 Oman Racing met TF Sport Aston Martin-inschrijving. De bemanning van Ahmad Al Harthy, Salih Yoluc en Charlie Eastwood hebben de afgelopen tijd een hattrick van pole-positions veroverd en leiden het klassement van de coureurs vóór de 24 uur, waarbij ze worden vergezeld door Aston-fabrieksrijder Nicki Thiim en ze daarmee een zeer sterke line-up hebben.

Ram Racing is dit jaar nog zonder overwinning, maar Tom Onslow-Cole en Ramon Vos staan tweede in het klassement dankzij een paar podiumplaatsen met hun # 74 Mercedes-AMG. De toevoeging van Darren Burke en Christiaan Frankenhout voor Spa versterkt hun inspanningen verder. Scuderia Villorba Corsa meldde eenzelfde auto aan en keert voor het eerst sinds 2014 terug naar de Ardennen, terwijl Strakka Racing zijn # 43 AMG GT3 aanmeldde voor een top line-up met Christina Nielsen en Jack Hawksworth.

Sainteloc Racing's # 26 Audi wordt gereden door de recente Blancpain GT World Challenge-racewinnaar Simon Gachet, terwijl Team Parker Racing een gemixte line-up heeft in zijn # 31 Bentley Continental, die zal worden geleid door de ervaren Andy Meyrick. De klasse wordt vervolledigd met een paar Porsche-inzendingen uit Stuttgart met 911 GT3 R-inzendingen van Herberth Motorsport en Modena Motorsports.

Competitief veld in de AM-Cup
De Am Cup voltooit het deelnemersveld van de Total 24 Hours of Spa van dit jaar, met zijn dertien auto’s tellende grid. Er is een duidelijke favoriet voor de overwinning in de vorm van de # 77 Barwell Motorsport Lamborghini, die vorig jaar de klasse overwinning behaalde. Dit team voegde de 2018 Endurance Cup-titel nadien nog toe en leidt dit jaar opnieuw het klassement.

De auto van de Britse ploeg zal één van de drie Lamborghini's zijn, met Italiaanse teams van Daiko, Lazarus en Raton Racing als toevoeging op de inschrijvingslijst. Gezien hoe sterk de Huracan de afgelopen jaren in Spa is geweest, zouden ze allemaal in staat moeten zijn om om de klasse-overwinning te strijden. Maar de meest waarschijnlijke oppositie zal wel van de Barwell-auto zal komen van Garage 59, die dit jaar is overgeschakeld op Aston Martin. Zij hebben dezelfde coureurs line-up als vorig seizoen en ze verkeren in een uitstekende vorm, getuige hun laatste overwinning op het circuit Paul Ricard tijdens de 1000km-race. De snelle en jonge Ross Gunn zal voor extra snelheid zorgen tijdens de Spa-wedstrijd.

De lokale ploeg Boutsen Ginion keert terug naar de race met een BMW M6 GT3 en zorgt voor een nieuwe Belgische inspanning in de grootste endurance race van het land. Walkenhorst Motorsport zal in dezelfde auto rijden, beide worden genomineerd om Intercontinental GT Challenge-punten te scoren voor het Duitse merk. 3Y Technology voltooit een trio van Am Cup-inzendingen voor de M6 GT3, een auto die geen onbekende is en veel succes heeft gekend in Spa.

Er komt ook een trio Ferrari 488 GT3's. Twee komen van Rinaldi Racing, wiens ervaring met het Italiaanse merk hen tot een absolute kanshebber voor klasse-overwinning maakt. HB Racing voegt de derde Ferrari toe en hoopt de sterke vorm die het in Blancpain GT World Challenge Europe heeft getoond, in Spa vast te houden.

Tech 1 Racing pakt het evenement aan met zijn Lexus RC F GT3, een auto die een indrukwekkende snelheid liet zien tijdens zijn Spa-debuut vorig jaar. De line-up bestaat onder andere uit de ervaren gentleman coureur Fabien Barthez, terwijl Silver-coureur Timothé Buret zich aansluit bij het team voor deze 24 uur.

Open Road Racing voegt zijn Porsche 911 GT3 R met een eenmalige deelname toe aan de grid, terwijl de Audi Sport R8 LMS Cup-ploeg een kwartet van coureurs samenbrengt die deelnemen aan het Aziatische kampioenschap met dezelfde naam. Zij zullen natuurlijk een Audi R8 gaan besturen in de Ardennen.

Met iedere klasse die zijn deel van verhalen, verdriet en glorie over de hele race-afstand zal gaan bieden, belooft de Total 24 Hours of Spa weer een aangrijpende wedstrijd van start tot finish te worden!

Total 24 Hours 2019 event poster

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS