Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

VIDEO - Historische en memorabele overwinning van Ferrari in zinderende finale bij de 24 Hours of Spa

Uitgegeven door Peter Vader • 3 augustus 2021 08:01

Afgelopen weekend werd een onvergetelijke TotalEnergies 24 Hours of Spa 2021 gewonnen door Ferrari. Na een foutloos optreden van het team van Iron Lynx bezorgde het team het Italiaanse merk zijn eerste triomf in de Ardennen sinds 2004. De #51 auto was altijd de snelste op de baan in natte en droge omstandigheden, het maakte niet uit of Alessandro Pier Guidi, Côme Ledogar of Nicklas Nielsen achter het stuur zat. Ze startten als 13e op de grid van 58 auto’s en reden na vier uren op P2. De Italiaanse ploeg werd kort voor middernacht teruggeworpen toen het een tijdstraf voor onreglementair tanken kreeg, waarna Pier Guidi de ster van een geweldige nachtstint werd. Hij zorgde ervoor zorgde dat de Ferrari op halve raceafstand opnieuw aan de leiding ging.

Zinderende finale 24H Spa 2021

Stevige strijd
Toen de zon boven het circuit opkwam om het laatste duwtje richting de geblokte vlag te geven, kwam de #32 Audi Sport Team WRT-auto naar voren als de meest serieuze uitdager van de Ferrari. Het Audi-rijderstrio Dries Vanthoor, Charles Weerts en Kelvin van der Line was op zondagochtend om 09:00 uur de leidende Ferrari tot op 40 seconden genaderd. Pas in de laatste vier uur barstte de strijd om de overwinning los en bouwde de race bouwde zich op naar een zinderende finale tot aan de finish. Bij de voorlaatste ronde pitstops klom Pier Guidi aan boord van de Ferrari, terwijl Vanthoor in de Audi werd gezet. In een strijd tussen twee elitecoureurs van het internationale GT-racen was het de Italiaan die als beste uit de bus kwam en gedurende het 23e uur een voorsprong van meer dan 20 seconden behaalde toen hij voor de laatste keer stopte en Pirelli-slicks liet monteren. Toen Vanthoor een ronde later stopte, leek er niets te zijn dat Audi Sport Team WRT kon tegenhouden om de Audi vooraan te krijgen, want het Belgische team had nog een laatste troefkaart in handen. Hoewel de baan droog bleef, werden er regenbanden op de #32 gemonteerd.

Memorabele finale
Het was een geïnspireerde keuze: de hemel ging open op het moment dat Vanthoor weer op het circuit kwam op de top van Raidillon, wat de Audi-coureur een enorm voordeel bezorgde. Pier Guidi probeerde zich met slicks staande te houden, maar toen de regen heviger werd, deed hij er goed aan om de auto gewoon in de goede richting te houden. Iron Lynx had geen andere keuze dan hun coureur binnen te halen voor een nieuwe stop en de leiding over te dragen aan Audi Sport Team WRT. Met nog iets minder dan een half uur te gaan, leek het een bijna onmogelijke opgave voor de Ferrari om de kop terug te veroveren, maar Pier Guidi gaf zichzelf een kans door enorm te keer te gaan in het verkeer en velen in twee ronden tijd voorbij te gaan. De jager was de opgejaagde geworden. Het was al snel duidelijk dat de Ferrari veel comfortabeler en sneller was in natte omstandigheden, met Pier Guidi zichtbaar sneller door Raidillon. Hij had slechts een paar ronden nodig om Vanthoor aan de binnenkant in te halen en kreeg zijn eerste kans om Les Combes in te halen met nog 10 minuten op de klok. De Audi-coureur hield stand, maar Pier Guidi kreeg een paar bochten later nog een kans. Op hoge snelheid en op een doorweekt circuit durfde de Italiaan de buitenkant van Vanthoor bij Blanchimont om te gaan. In een beweging die nog jaren zal worden herhaald en herinnerd, stak Pier Guidi aan de Audi voorbij en nam de leiding in de race. Vanthoor had er geen antwoord op. Een paar ronden later kwam de #51 Iron Lynx-machine over de streep en behaalde Ferrari's eerste TotalEnergies 24 Hours of Spa-overwinning sinds 2004! Viva Italia!

Geniet even anderhalve minuut mee van de beslissende en spectaculaire inhaalmanoeuvre van de Ferrari bij de TotalEnergies 24 Hours of Spa 2021:Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS