Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nissan Formula E team maakt zich op voor seizoensafsluiter in Londen

Uitgegeven door Johan Vis • 29 juli 2023 05:15

Het Nissan Formula E Team hoopt het ABB FIA Formula E World Championship 2022/23 te eindigen met opnieuw een goed resultaat. Voor de vijftiende en zestiende race van het negende seizoen reist het team af naar het Verenigd Koninkrijk voor de race in Londen.

Nissan Formula E team maakt zich op voor seizoensafsluiter in Londen

De snelheid zat er goed in tijdens de vorige ronde in Rome, waar Norman Nato in de kwalificatie de derde startpositie bemachtigde en uiteindelijk als tweede eindigde in de race en een podium pakte. Zowel Nato als Sacha Fenestraz nemen dat goede gevoel mee naar de Royal Docklands in Londen om het seizoen in stijl af te sluiten.

E-Prix van Londen: uniek en uitdagend
Dat gaat gebeuren op het ExCeL-circuit, dat in seizoen 7 debuteerde op de Formula E-kalender. Het circuit is uniek vanwege zijn lay-out, want het parcours is gedeeltelijk overdekt. Een ronde is 2,09 kilometer lang en begint binnen, ín het tentoonstellingscentrum ExCeL Londen, waar het wegdek ongelofelijk vlak en glad is. Vervolgens komen de coureurs op het buitengedeelte van het circuit, dat rond het ExCeL-complex loopt. Het oppervlak van dit gedeelte van het circuit is extreem ruw en daardoor krijgen de banden het zwaar. De coureurs moeten zich dus elke ronde weer aanpassen aan de uiteenlopende gripniveaus. Parallel aan de middelste sectie van het circuit loopt de Docklands Light Rail (DLR), wat ongetwijfeld mooie plaatjes zal opleveren van Formule E-bolides en treinen.

Raceklasse populair, fans bewuster
Aan het einde van seizoen 9 is ook het eerste jaar voorbij waarin de Formula E volgens de nieuwe Gen3-regels racet. Dankzij de nieuwe regels zijn de races een stuk attractiever. Daardoor trok de Formula E dit seizoen al vijftien procent meer kijkers dan het voorgaande seizoen. Dit weekend verwacht de organisatie 40.000 fans in Londen, waarmee het evenement volledig uitverkocht is. De groeiende interesse in de raceklasse is ook het gevolg van de bewustwording bij fans over de impact van sport op het milieu - volgens onderzoek van Nissan UK is dat 45 procent meer dan tien jaar geleden.

De kwalificaties in Londen beginnen beide dagen om 13:40 Nederlandse tijd, met de twee races die om 18:00 starten. Ontdek hier hoe je kunt kijken.

Tommaso Volpe, Managing Director en teambaas Nissan Formula E Team: ‘Londen is een unieke locatie in Formula E. Het circuit is erg smal en hobbelig, en de lay-out is uitdagend vanwege de verschillende baanoppervlakken en gripniveaus binnen en buiten. Er is kans op wat regen, wat het allemaal nog lastiger maakt. Maar we hebben zelfvertrouwen genoeg na het podium van Norman in Rome. We proberen daarop voort te bouwen. Het was een geweldige boost voor het hele team. Natuurlijk willen we het kampioenschap hier zo goed mogelijk afsluiten, dus we werken hard om ons verder te verbeteren. Het is lastig om voor de race in Londen voorspellingen te doen, omdat het circuit echt anders is dan de andere circuits. We waren echter op diverse circuits snel dit seizoen, dus we kijken ernaar uit om erheen te gaan en ons best te doen.’

Sacha Fenestraz, coureur Nissan Formula E Team: ‘Ik heb zin in het laatste raceweekend van dit seizoen. We willen dat positief afsluiten. Het wordt mijn eerste E-Prix in Londen en dit is een van de zwaarste circuits van het seizoen. We zijn de laatste tijd wel sterk in de kwalificaties, alleen komen we in de races nog wat tekort qua energiemanagement. We blijven hard werken en hopen het seizoen in stijl af te sluiten.’

Norman Nato, coureur Nissan Formula E Team: ‘Ik heb erg genoten van de indoor-outdoor lay-out toen ik hier eerder racete, dat was in 2021. Inhalen is hier moeilijk, wat al voor wat incidenten heeft gezorgd, maar hopelijk kunnen we die vermijden! Het podium in Rome was geweldig, maar nu moeten we focussen op Londen. We zullen ons tot het uiterste inspannen en proberen het beste uit onze auto’s te halen. We hebben hard gewerkt en grote stappen gezet in de laatste races, dus we hopen het seizoen sterk te eindigen.’Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS