Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nick Cassidy verzekert met overwinning in Londen zijn Envasion Racing van de Formula E-wereldtitel + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 1 augustus 2023 08:02

Nick Cassidy verzekerde zich van de eindoverwinning van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23 met een overwinning in de zestiende ronde in Londen, om daarmee zijn Envision Racing Team te helpen het wereldkampioenschap voor teams op de laatste dag van het seizoen naar zich toe te trekken.


Tijdens de eerste race van de double header op zaterdag sprong Mitch Evans (Jaguar TCS Racing) met een overwinning op de bovenste trede van het podium. Maar met de Britse coureur Jake Dennis met zijn Avalanche Andretti-bolide op de tweede plaats, behaalde hij genoeg punten om zich tot ABB FIA Formula E Driver World Champion te kronen. Hij is de eerste Britse coureur die dit presteert in de negenjarige geschiedenis van het kampioenschap. Na de kroning van Dennis zou tijdens de tweede ronde van het weekend op zondag (30 juli) de aandacht verschuiven van de race in het wereldkampioenschap voor coureurs naar die van de teams, met Envision Racing en Jaguar TCS Racing als tegenstanders.

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-1 Jake Dennis FE
ABB FIA Formule E wereldkampioen rijders 2022/23: Jake Dennis

In de kwalificatie eerder op de dag, was het voordeel voor Nick Cassidy en Envision Racing die bij de London E-Prix de eerste rij voor zich veiligstelde. En wat nog belangrijker is, drie extra punten om zichzelf een groter gat te geven ten opzichte van Envision's aandrijflijnleveranciers Jaguar TCS Racing in het teamklassement. Jaguar's kopman Mitch Evans zou naast hem op de tweede plaats eindigen met Nissan Formula E Team-coureur Norman Nato op de derde plaats, voor de kersverse ABB FIA Formule E-wereldkampioen Jake Dennis op de vierde plaats.

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-2 London results

De warme en droge race op zaterdag werd vervangen door natte en gladde omstandigheden op zondag. Er werd geracet achter de safetycar gedurende de eerste vijf ronden, de coureurs baanden zich op de toppen van hun tenen een weg over het vettige binnen- en buitencircuit. Na de opwarmrondes werd besloten om de procedure een rode vlag te geven om daarmee de hevige regenval voorbij te laten gaan en het stilstaande water af te voeren. Na uitstekend werk van de marshals en het baanteam, zou anderhalf uur later de laatste ronde van seizoen negen van start gaan voor een in grote getalen aanwezig publiek in de London Docklands.

Toen de race opnieuw begon, reden de voorste twee coureurs Cassidy en Evans snel weg van het achtervolgende peloton. De strijd om de wereldtitel bij de teams zou worden beslecht tussen de twee Nieuw-Zeelanders. Na het hartzeer van een uitvalbeurt 24 uur eerder en het einde van zijn titelhoop, gaf Envision-ster Nick Cassidy een masterclass om terug te stuiteren na een moeilijke zaterdag. Cassidy ging door het oog van de naald en gebruikte zijn eerste voordeel op de baan om zich een weg te banen naar zijn laatste overwinning van het jaar en zijn vierde van het seizoen. Zijn resultaat bracht het zilverwerk naar het Envison Racing-team. Het klantenteam van Jaguar verbeterde zijn vorige derde plaats in het WK-klassement met een eerste overall in het zeer competitieve Teams-World Championship dankzij de consistentie van Cassidy en Envision Racing-stalgenoot Sébastien Buemi gedurende het seizoen 2022/23.

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-3

Achter Cassidy deed landgenoot Mitch Evans er alles aan om de Envision-aanval een halt toe te roepen. De Jaguar-coureur kon in de beginfase niet leven met het tempo van Cassidy, maar toen de spray eenmaal voorbij was - kon Evans zich concentreren op het doel voor hem - reed hij de ene snelste ronde na de snelste ronde, in een poging alle beschikbare punten te pakken. Zijn tweede plaats zou deze keer niet genoeg zijn, aangezien Jaguar TCS Racing de tweede plaats in het wereldkampioenschap veilig zou stellen.

De verkozen kampioen van 2022/23, Jake Dennis, rondde zijn succesvolle weekend op eigen bodem in stijl af, waarbij hij de laatste podiumpositie claimde en de snelste ronde van Evans in de laatste ronde afpakte om daarmee een uitstekend seizoen af te sluiten. Norman Nato voor Nissan had een rustige maar berekende race en eindigde op de vierde plaats, voor afscheidnemende wereldkampioen Stoffel Vandoorne (DS Penske) op de vijfde plaats.

De strijd om het wereldkampioenschap van de teams was ook verderop in het veld erg opwindend, toen Sam Bird (Jaguar TCS Racing) en Sébastien Buemi (Envision Racing) met het mes tussen hun tanden vochten voor een extra reeks teampunten. Bird had het voordeel in de vroege stadia van de race, maar in het laatste derde deel van de race was Buemi in een geïnspireerde bui. Terwijl hij over de stoepranden bonkte en met kracht door de bochten gleed, wrong de Zwitserse coureur zich voor zijn opponent en voelde hij dat een inhaalpoging mogelijk was. Langs de start, finish rechtdoor, ging Bird aan de binnenkant verdedigend waardoor Buemi laat op de rem kon gaan en naar buiten kon gaan, millimeters verwijderd van de Jaguar-coureur. Buemi schakelde terug volgens het boekje, passeerde Bird en blokkeerde daarna elke aanval van Bird. Buemi schoof daardoor een plaatsje op naar P6. Een plek voor Sam Bird, die dus als zevende eindigde. Het was de kers op de taart voor Envision Racing.

Na de spannende afsluiting van het seizoen 2022/23, keert het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap terug voor het tiende seizoen op 13 januari, waarbij Mexico City gastheer is van de eerste E-Prix van een nieuw seizoen.

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-4 Nick Cassidy

Nick Cassidy, Nr37, Envision Racing, zei: "Het zijn gemengde gevoelens, maar uiteindelijk ben ik erg blij, want vandaag was een moeilijke dag voor mij, vooral omdat ik vannacht niet goed heb geslapen, ik kwam laat aan - maar ik deed de zaken, dus ik ben trots. Het team was absoluut ongelooflijk. Het is een ongelooflijk stel mensen en ze werken zo hard. Natuurlijk doet elk team dat, maar deze jongens zijn zo vaak dichtbij geweest en ik denk dat dat gewoon laat zien hoe sterk ze zijn geweest in dit kampioenschap. Om het nu eindelijk voor ze voor elkaar te krijgen, ben ik super, super blij!”

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-5 Mitch Evans

Mitch Evans, Nr9, Jaguar TCS Racing, zei: “Grote teleurstelling. Het is duidelijk dat we niet zijn geëindigd als wereldkampioen bij de teams. Kijk, Nick heeft het geweldig gedaan en de andere jongens hebben het geweldig gedaan. Hij pareerde mij toen ik hem aan het aanvallen was en ik had gewoon niet genoeg in huis – alle eer aan hem. Ik heb mijn best gedaan, maar kwam net iets te kort. Enorm bedankt aan iedereen bij Jaguar TCS Racing. Uiteraard kunnen we ook trots zijn op het Envision World Championship. Bedankt aan iedereen - we blijven doorgaan tijdens de zomerpauze en komen volgend jaar beter terug.

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-6 Jake Dennis

Jake Dennis, Nr27, Avalanche Andretti Formula E Team, zei: “We verbeteren momenteel onze eigen records. Het was bijzonder om aan het einde van de dag het podium te halen in zulke moeilijke omstandigheden met de natte en droge secties - maar we zijn erin geslaagd om het te doen, de auto uit de muur te houden en we waren behoorlijk snel. Maar dat moest ook. Ik denk dat we een ‘cleane’ race nodig hadden, proberen dat podium te halen, nu met iedereen vieren en echt proberen het allemaal te laten bezinken. Ik moet deze jongens bedanken, allemaal, het hele team. Ze hebben niet alleen dit jaar maar ook vorig jaar zo hard gewerkt. Het is zo'n teamprestatie geweest en we hebben zoveel overwinningen, zoveel polepositions en zoveel podiumplaatsen behaald. Ik mag het samen met hen vieren, dus ik kijk er naar uit, noem het maar een absoluut topseizoen en kom volgend jaar terug. Morgen heb ik een kater! Ik weet niet wat mijn favoriete drankje zal zijn, maar er zal er best eentje zijn.

Bekijk gedurende ruim 5 minuten de onderstaande video van de chaotische Londense E-Prix, waar het wereldkampioenschap stuivertje wisselde tijdens de race, aangevuld met een beetje controverse; Formula E-racen zoals het hoort: veel spanning en sensatie!ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-7


ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-8


ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2022/23-9


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS