Autosport NL • NK Rally

Meervoudig Nederlands rallykampioen Bob de Jong na zes maanden weer in actie met top 10 in Rallye Sulingen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 mei 2023 01:02

Sulingen – De 34eADAC-Actronics Rallye Sulingen in Duitsland zette de Nederlandse rallysport na ruim zes maanden weer in beweging. Voor meervoudig Nederlands rallykampioen Bob de Jong en zijn navigator Erik de Wild verliep de wedstrijd naar tevredenheid: “Na zo’n lange winterpauze moet je echt weer in je ritme komen,” wist Bob de Jong dan ook aan de finish, nadat hij zijn Hyundai i20 als achtste over het finishpodium stuurde van de door merkgenoot Christian Riedemann oppermachtig gewonnen Rallye Sulingen.

Nederlands rallykampioen Bob de Jong na zes maanden weer in actie met top 10 in Rallye Sulingen


De rally in Duitsland startte vrijdag nog onder aardige weersomstandigheden, maar daar kwam heel abrupt een eind aan toen een hevig onweer met veel regen losbarstte: “Toen wij aan de start van de tweede klassementsproef stonden begon het net te druppelen, maar voordat we de proef op het industrieterrein hadden afgesloten was het echt noodweer. Wij hadden er wel meer last van dan de auto’s die voor ons waren gestart, maar aanmerkelijk minder dan de equipes achter ons,” was de realistische analyse van navigator Erik de Wild. De Hyundai-equipe wist zich moeiteloos staande te houden in de top-10 van het klassement, waarin de Nederlandse top-equipes het op moesten nemen tegen de Rally2-kanonnen uit de Duitse en Deense kampioenschappen. “Die hadden er al een of meer wedstrijden op zitten dit seizoen en voor ons waren het de eerste meters sinds meer dan een half jaar. Dan merk je wel dat je even tijd nodigt hebt om weer in je ritme te komen,” aldus Bob de Jong. “Maar het gevoel is goed en Erik en ik zeiden al meteen tegen elkaar dat we samen erg goed van start zijn gegaan.”

Dat er in Sulingen geen maat zou staan op Christian Riedemann was vooraf wel bekend. De Duitse Hyundai-rijder komt uit Sulingen en is medeorganisator van het evenement. Hij groeide op op het militaire terrein, waar zo’n 50% van de proefkilometers was uitgezet. Op de tweede dag van de rally met opdrogende wegen werden de krachtsverhoudingen duidelijker. Vanuit Nederlands perspectief was het interessant om ook te kijken naar Björn Satorius (Ford) en Dennis Rostek (Skoda), want zij hebben zich ingeschreven voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap en zullen zich in de eerste Nederlandse rally (ELE Rally op 2/3 juni) laten zien. Satorius kwam steeds beter in de wedstrijd en wist de vierde plaats voor zich op te eisen. Bob de Jong was gewaagd aan Dennis Rostek en keek ondertussen met een schuin oog naar Erik Wevers (VW), die wel in Sulingen startte, maar verder geen plannen heeft om vaker aan de start te staan, met uitzondering wellicht in zijn thuisrally (Eurol Hellendoorn Rally). Uiteraard was ook de onderlinge strijd met Kevin van Deijne, die een nieuwer en sneller type van de Hyundai i20 bestuurt voor Bob de Jong een graadmeter.

Bob de Jong


Zonder technische problemen en met een goed gevoel keerden Bob de Jong en Erik de Wild na de 8e plaats in deze openingswedstrijd dan ook huiswaarts: “Het was een leuke wedstrijd om het seizoen mee te beginnen. We konden lekker onze eigen wedstrijd rijden en zijn tevreden. We kijken uit naar de ELE Rally begin juni, waar we uiteraard voor de prijzen gaan.”

Een gefilmde impressie van de Rallye Sulingen is hieronder te vinden:


Uitslag ADAC-Actronics Rallye Sulingen:
1. Christian Riedemann/NicoOtterbach(D/D), Hyundai i20, 1 uur 13 min 11,3 sec; 2. Julius
Tannert/Frank Christian (D/D), Skoda Fabia, op 53,5 sec; 3. PhilipGeipel/Katrin Becker (D/D), Skoda Fabia, op 1 min 08,1 sec; 4. Björn Satorius/HannaOstlender (D/D), Ford Fiesta, op 2 min 0,6 sec; 5. Kenneth Madsen/MetteFelthaus (DK/DK), Peugeot 208 T16, op 2 min 25,4 sec; 6. Erik Wevers/Jalmar van Weeren (NL/NL), VW Polo, op 3 min 14,7 sec; 7. Dennis Rostek/Dennis Zenz (D/D), Skoda Fabia, op 3 min 16,4 sec; 8. Bob de Jong/Erik de Wild (NL/NL), Hyundai i20, op 3 min 16,7 sec; 9. Patrik Dinkel/Lisa Retzer (D/A), Ford Fiesta, op 3 min 16,9 sec; 10. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Hyundai i20, op 4 min 08,7 sec.

Stand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2023 (ONRK):
1. Björn Satorius, 40 punten; 2. Dennis Rostek, 35; 3. Bob de Jong, 29;4. Kevin van Deijne, 27.

#Hyundaimotorsport, #michelinmotorsport, #eurol

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS