Autosport NL • NK Rally

De Zuiderzeerally is de eerste wedstrijd van de Motul Clio Rally Trophy 2024

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 maart 2024 21:30

De Motul Clio Rally Trophy keert terug tijdens de opening van het Nederlandse rallyseizoen 2024, de Zuiderzeerally. Het animo voor de Trophy is ook in haar derde jaargang weer sterk met maar liefst 12 deelnemers in Rally3, Rally4 en Rally5 uitvoeringen van de Clio.

Nederlandse rallyseizoen 2024, de Zuiderzeerally

De Zuiderzeerally is een bekende naam in de Nederlandse rallysport die na vier jaar afwezigheid terugkeert op de Nederlandse rallykalender. De wedstrijd wordt verreden rondom Kampen waar de typische dijkproeven de Zuiderzeerally tot een unieke uitdaging maken. De snelle wegen op de dijkjes rondom Kampen geven weinig herkenningspunten en de hoogteverschillen tussen proef en berm straffen ieder foutje genadeloos af.

Nieuw in de Trophy dit jaar is de Rally3 versie van de Clio. Met vierwielaandrijving en uitgebreidere aerodynamica is dit de meest geavanceerde versie van de Clio. De aantrekkingskracht is duidelijk met direct vier teams die in het nieuwe wapen verschijnen.

Willem Wouter Overbeek is de regerend kampioen in de Motul Clio Rally Trophy en maakt dit jaar de overstap naar de Rally3 uitvoering. Hoewel Overbeek vorig jaar de titel binnenhaalde begint hij naar eigen zeggen weer onderaan. “We hebben één keer getest en het is wel echt anders. Het gaat allemaal harder, je komt harder bij bochten aan, maar je trekt de auto ook makkelijker door bochten heen. We gaan ons niet van de wijs laten brengen door naar de andere te kijken, kop erbij houden en onze eigen wedstrijd rijden. Daar kan Christiaan (van der Rijsen) me goed bij helpen, ik ben erg blij dat hij ook dit jaar weer naast me zit.” De overstap van Overbeek van de Rally5 naar de Rally3 toont de doorstroommogelijkheden die de Motul Clio Rally Trophy biedt. “De Clio is een perfecte auto en het is super dat we de volgende stap kunnen zetten binnen de Trophy. Die biedt alles wat je zoekt in de sport, het is competitief en ontzettend leuk met elkaar.”

Nederlandse rallyseizoen 2024, de Zuiderzeerally

In de Rally3/4 klasse heeft Overbeek te maken met zware concurrentie. Jeroen en Ceriel Klein Kromhof reden vorig jaar al de nodige wedstrijden met de Rally3 en beschikken daarmee naast pure snelheid ook al over de nodige ervaring. De kampioenen van 2022, Ben van de Laar en Marlon Krieger, stapten halverwege vorig jaar over van de Rally4 naar de Rally3 waarmee ze ook dit jaar in actie zullen komen en lieten in Hellendoorn al zien vooraan mee te kunnen.

De eerste nieuwkomers in de Motul Clio Rally Trophy dit jaar zijn Maurice Kuijstermans en Kirsten Rothman. Zeven jaar geleden reed het duo al hun eerste wedstrijd samen en na diverse merken vinden ze nu hun weg naar de Renault Clio Rally4. Met hun tweewielaangedreven uitvoering mogen ze het op gaan nemen tegen de vierwielaandrijvers in de Rally3 uitvoering. De Rally4 is wel weer een stuk lichter waardoor Kuijstermans en Rothman zomaar eens voor een verrassing kunnen zorgen.
In de Rally5 staan niet minder dan zeven equipes aan de start. Veel bekende namen, soms op een nieuwe plaats en ook hier weer nieuwe gezichten. Elbert Deij en Nadia Muilwijk deden vorig jaar tot in de laatste wedstrijd mee om het kampioenschap en mogen geacht worden om ook dit jaar weer hoge ogen te gooien. Ze zullen dan onder andere af moeten rekenen met het duo Mark Bierbooms en Nard Ippen die dit jaar van stoeltje wisselen. Ippen reed vorig jaar vooral in België maar wist in twee Nederlandse wedstrijden te imponeren met een eerste en tweede plaats. Bierbooms mag dit jaar het stuur in handen nemen op weg naar meer succes.

Henri Kamphuis en Arjan Reefhuis reden vorig jaar een gedeeltelijk programma waarin ze meerdere podiumplaatsen binnenhaalden. Met een uitgebreider programma zou het duo dit jaar zomaar eens een gooi naar de titel kunnen doen. Datzelfde geldt voor John Coumans en Renaldo Lier. Afgelopen seizoen waren ze bijna elke wedstrijd in een mooi gevecht verwikkeld met Elbert Deij maar stonden wat pechgevallen een topklassering in de weg. Het hoge aantal terugkeerders laat zien hoe populair de Motul Clio Rally Trophy is. Ook Esmee den Hartigh en René Bril, deelnemers van het eerste uur, komen dit jaar weer in actie in een Rally5 bolide. Ze kunnen op hun opgebouwde ervaring steunen in de jacht op goede klasseringen.

Nederlandse rallyseizoen 2024, de Zuiderzeerally

Het tweede nieuwe duo, met al wel een schat aan ervaring, is dat van Johan Deen en Harmen Scholtbalbers. Deen is een liefhebber van het rijden in Trophy-verband nadat hij midden jarig negentig zijn eerste schreden in de sport zette in de Fiat Cinquecento Trofeo. Na een pauze van bijna 20 jaar keert hij nu samen met de zeer ervaren Harmen Scholtalbers terug in de Motul Clio Rally Trophy. Ook de ‘familie Kobes’ is dit jaar weer op Trophy paden te bewonderen. Ingmar neemt het stuur in handen en zal afwisselend door zussen Britt en Ragna bijgestaan worden.

De Zuiderzeerally is de eerste wedstrijd van de Motul Clio Rally Trophy en wordt zaterdag 23 maart verreden ronden start- en finishplaats Kampen. In totaal krijgen de deelnemers 9 proeven voorgeschoteld met een totale lengte van ruim 80 kilometer.

Highlights Zuiderzeerally
Datum: 23-3-2024
Locatie: Kampen (NL)
Proeven: 9
KM: 81
Ondergrond: Verhard

Deelnemende teams:

Rally3/4
Willem Wouter Overbeek / Christiaan van der Rijsen
Ben van de Laar / Marlon Krieger
Jeroen Klein Kromhof / Jouri Dockx
Ceriel Klein Kromhof / Marcel Hanstede
Maurice Kuijstermans / Kirsten Rothman

Rally5
Elbert Deij / Nadia Muilwijk
Mark Bierbooms / Nard Ippen
Henri Kamphuis / Arjan Reefhuis
John Coumans / Renaldo Lier
Esmee den Hartigh / René Bril
Johan Deen / Harmen Scholtalbers
Ingmar Kobes / Britt Kobes

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS