Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Maserati terug op podium in thuisrace: 66 jaar geleden dat Juan Manuel Fangio als tweede eindigde in de Formule 1 GP van Italië

Uitgegeven door Johan Vis • 20 juli 2023 20:01

Maximilian Günther van Maserati MSG Racing heeft het merk met de Drietand terug op het podium gebracht tijdens de E-Prix van Rome in 2023. Het Italiaanse merk eindigde als derde in de eerste thuisrace sinds 1957.

Maserati terug op het podium, thuis in Rome

Max en teamgenoot Edoardo Mortara waren in vorm in de aanloop naar de race en kwamen naar voren als belangrijke kanshebbers na een competitief resultaat tijdens de training. Hij voegde zich bij Edo in de kwalificatieduels nadat het duo cruciale top vier-resultaten had behaald in groep A en B en zo door konden naar de volgende fase van de klassementssessie. Helaas verloren beide coureurs hun onderlinge strijd tegen respectievelijk Sacha Fenestraz en Mitch Evans. Edo startte hierdoor als zesde, en Max als achtste op de grid.

Een hoog tempo op 300kW creëerde een belangrijke kans, en tijdens de race presteerden Edo en Max goed, ondanks het verlies van terrein bij de chaotisch verlopen start. Het duo kwam in een constant ritme terecht tot de derde ronde, toen een ongeval voor André Lotterer in bocht zes leidde tot een vroege inzet van de Safety Car. De race werd hervat in ronde vijf, maar werd voor de tweede keer stopgezet in ronde negen, toen een ongeval met meerdere auto's in dezelfde bocht leidde tot een rode vlag. Edo raakte onvermijdelijk betrokken bij het incident, maar kwam er gelukkig ongedeerd uit, samen met alle andere betrokken coureurs. Na een lange onderbreking werd de race hervat met een tweede staande start en als enige overgebleven racer van het team had Max startpositie zes.

De Duitse racer activeerde zijn eerste Attack Mode in ronde 12 en profiteerde van de 350kW power-modus om daarmee de vijfde positie te bereiken. Hij haalde Fenestraz in voor de vierde plaats in ronde 18 voordat hij zijn laatste Attack Mode activeerde in ronde 19, waarmee hij het gevecht om de derde plaats aanging. In de slotfase van de race haalde hij Jake Dennis in voor de derde plaats en stond hij daarmee voor de vierde keer op het podium in het seizoen 2023.

Dit resultaat grijpt terug naar succes van 66 jaar geleden, waarbij Maserati voor het eerst sinds 1957 thuis racete in het Wereldkampioenschap eenzitters en F1-legende Juan Manuel Fangio als tweede eindigde in de Formule 1 Grand Prix van Italië.

James Rossiter, teambaas, Maserati MSG Racing
“De race was een emotionele achtbaan. Ten eerste zijn we ongelooflijk dankbaar dat Edo in orde is na het incident. Het ongeval vond plaats op een van de snelste delen van het circuit en het feit dat elke betrokken coureur er ongedeerd uitkwam, getuigt van de goede veiligheidssystemen en -procedures die de Formule E en de FIA hebben ingevoerd. Na de training wisten we dat we in een goede positie verkeerden voor dit weekend, en Max en het team hebben uitstekend werk geleverd door een briljante strategie uit te voeren om voor de vierde keer dit seizoen een podiumplaats te bemachtigen. Dit is een goed resultaat voor het team en het merk Maserati.”

Edoardo Mortara, coureur, Maserati MSG Racing
“Na een competitief optreden in de kwalificatie keek ik erg uit naar de race, maar helaas was deze voorbij voordat deze echt begon. Het bergopwaartse gedeelte naar bocht zes is volledig blind, en tegen de tijd dat ik Sam midden op de baan zag, was er niets dat ik kon doen. Ik had geen tijd om te reageren, het was een harde klap en ik ben erg blij dat hij in orde is. Max liet het snelheidspotentieel van onze auto zien met een podiumplek.”

Maximilian Günther, coureur, Maserati MSG Racing
“Het is een geweldig gevoel om het merk Maserati naar het podium te brengen bij de eerste thuisrace in de Formula E. Het is een zwaar weekend geweest. We kwalificeerden ons goed, we hebben de race goed uitgevoerd en ik ben erg blij met de podiumplek. Bij het ingaan van het weekend was het duidelijk dat het hier moeilijker zou zijn om in te halen en dat energiebeheer cruciaal zou worden. Een top vijf of zes finish is waar we op mikten, en we wilden veel punten scoren. Het podium bereiken ging mijn verwachtingen te boven, dus ik ben erg blij.'

Giovanni Sgro, hoofd van Maserati Corse
“Allereerst is Edoardo in orde en dat geldt ook voor de andere coureurs die betrokken waren bij het incident, wat het belangrijkste is. Dat gezegd hebbende zijn we erg blij met het herstel van Max na de herstart en blij met een welverdiende podiumplek! Het is onbetaalbaar om dit te kunnen vieren in het bijzijn van onze thuisfans. Maserati's eerste Italiaanse ronde in de Formula E zal een mijlpaal blijven in onze moderne racegeschiedenis en zeker met deze derde podiumplaats.”