Karting • Karting Diversen

Luca Breemer pakt mooie winst in Strijen! "Het voelt goed zulke stappen te maken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juli 2022 02:37

STRIJEN – De derde ronde van het clubkampioenschap van Strijen betekende voor Luca Breemer een flinke boost in het zelfvertrouwen. De dertienjarige Dordtenaar won zondag zowel de prefinale als de finale van de Junioren-klasse en bewees zichzelf zo dat hij in blakende vorm verkeert. Een welkome bevestiging met het oog op belangrijke wedstrijden later dit seizoen.

Luca Breemer hier met vader Martin links en teambaas Scott Swart rechts

Luca deed ontspannen en lachend zijn verhaal. Daar had hij met twee overwinningen uiteraard ook alle reden toe. “Dan voel je je altijd trots natuurlijk. Zo over de finish komen is altijd vet. Ik ben trots dat het gelukt is. Het was wel even spannend in de finale, ze kwamen dichterbij, maar ik hield mijn hoofd koel.”

Luca Breemer was het hele weekeinde al erg snel. In de kwalificatie bevestigde hij dat. Luca miste weliswaar de poleposition, maar het verschil van zeven honderdsten met de poleposition, was zo minimaal dat Luca wist dat hij de snelheid had om in de prefinale en de finale om de overwinning te kunnen strijden. “Ik moest de prefinale dus als tweede starten en kwam als tweede de bocht uit. De rijder op kop ging verdedigen. Dat duurde lang, maar uiteindelijk kon ik er voorbij”, vertelde hij over zijn eerste overwinning van de dag.

In de trainingen was hij al snel. “Ik reed constant, het voelde gewoon goed, de kart voelde goed aan. Ik had alleen een beetje last met aanremmen. Ik had meer grip nodig, had wat verplaatsing bij het remmen. In de prefinale niet meer gelukkig.”

Na zijn zege in de prefinale mocht hij in de finale van poleposition starten. Die plek hield hij vast in de altijd spannende eerste meters. Luca: “In de eerste twee rondes moest ik wel nog verdedigen, maar daarna ging het goed. Ik reed relatief rustig de ideale lijn. Je moet koel blijven. Als je gaat denken: ‘Wat nu als hij achter me komt te rijden’, dan ga je er niet komen.”

Dat hij in Strijen zo sterk voor de dag kwam, had veel te maken met het feit dat hij bij Scott Swart rijdt. “Ik ben zeer positief over Scott Swart. Ik maak zeer grote stappen. Hij vertelt de dingen overtuigend en duidelijk en daar leer ik heel veel van, brengt me heel veel stappen naar voren.”

Luca Breemer wint clubrace 3 Strijen

Dat liet hij zondag in Strijen dus zien, maar ook in andere kampioenschappen rijdt Luca ook ijzersterk. “Op het NK maak ik ook echt stappen. Daar reed ik vorig jaar in de middenmoot, maar de laatste races gingen goed. Tijdens het laatste NK reed ik top vijf.”

Behalve het clubkampioenschap van Strijen en het NK Rotax Max rijdt de talentvolle Zuid-Hollander dit jaar ook het BNL-kampioenschap. “Dat is echt uitdagend”, zei Luca. “Sommige mensen krijgen er minder zelfvertrouwen van, maar racen op dat niveau geeft me juist een boost om naar voren te komen.”

Voor Luca is het tweede seizoen bij de Junioren. Seizoenen waarin hij een duidelijke progressie laat zien. “Het voelt goed zulke stappen te maken. Dat hoor je ook veel en dat is leuk om te horen. Ik krijg ook altijd, echt altijd een goede kart van mijn vader!” Daarmee bedoelde hij zijn vader Martin, die inmiddels ook de kneepjes in het vak leert als monteur en in samenwerking met Scott de juiste afstelling van de kart weet te leveren.

Luca bedankt Scott Swart, Cas Swart, zijn eigen vader, moeder en zus en de andere mensen om hem heen. Daarnaast is hij naarstig op zoek naar sponsors. “Ik wil graag hogerop, wil de EuroTrophy en de Golden Trophy rijden en we hebben daarvoor het budget niet”, verklaarde Luca.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS