Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Eva Dorrestijn tankt zelfvertrouwen met podium: “Dit is een lekker begin van het seizoen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2023 09:17

MARIEMBOURG – In een uitermate sterk en groot deelnemersveld van meer dan 50 rijders op het circuit Karting des Fagnes van Mariembourg deed kartster Eva Dorrestijn afgelopen weekeinde veel zelfvertrouwen op. De dertienjarige coureur uit Hengelo in Overijssel snelde zaterdag knap naar de tweede plaats in de IAME Junioren-klasse en wist daardoor dat het met haar vorm wel goed zit. Dat biedt perspectief voor de eerste ronde van de IAME Euro Series die ze over twee weken op hetzelfde circuit rijdt.

Eva Dorrestijn

“Dit is een lekker begin van het seizoen”, concludeerde Eva, die in 2022 nog kampioen werd in de IAME X30 Junior Nationaal, direct na afloop van de finale. Ze zei het rustig, zonder al te grote emoties, ondanks haar knappe resultaat. Dat kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. “Ik had wel gehoopt op een podiumplaats. Dat dat ook gelukt is, daar ben ik zeker tevreden over.”

Toch mag haar prestatie best wat extra benadrukt worden. Want er deden zaterdag maar liefst vijftig rijders mee in haar klasse. Dat had alles te maken met de eerste ronde van de IAME Euro Series die over twee weken op hetzelfde circuit worden gehouden. Veel rijders kwamen dan ook naar de eerste ronde van de GK4 Kart Series om een soort testrace te rijden.

Zo ook Eva die dit jaar ook het NK IAME, het IAME Benelux-kampioenschap, een aantal wedstrijden van de Euro Series en het WK IAME rijdt. “Ik doe in principe alleen deze wedstrijd mee vanwege de Euro Series. Dat ik dan in dit veld het podium haal, is goed voor het zelfvertrouwen.” Vader Wijnand, tevens Eva’s monteur: “Er deden er acht mee die kunnen winnen in de Euro Series.”

Door dat grote deelnemersveld was de wedstrijdorganisatie zaterdag genoodzaakt de heats in groepen af te werken. Eva: “Ik vond het best wel heel goed gaan. Na de kwalificatie was ik overall vijftiende. Daardoor moest ik van P9 komen in de twee heats.”

Daarin moest ze van P9 starten. De talentvolle coureur van het PdB Racing Team snelde achtereenvolgens naar de negende plaats, maar werd als zevende geklasseerd door straffen voor rijders die voor haar waren gefinisht. “En in de finale reed ik vanaf P5 naar P2”, duidde ze haar indrukwekkende opmars gedurende de dag.

Eva Dorrestijn


Nu kan ze dan ook met opgeheven hoofd toewerken naar de eerste ronde van de Euro Series in Mariembourg. Wat Eva betreft een perfect begin van het EK, want: “Dit is één van mijn beste banen. Ik rij hier heel vaak.”

Haar doel heeft ze duidelijk voor ogen. “Ik denk dat ik in de Euro Series sowieso de finale moet kunnen halen. Als het gewoon allemaal goed gaat en ik niet uitval.” Vader Wijnand: “Ik hoop tussen de vijftien en twintig. Dat moet ze kunnen.” Eva: “Vorig jaar heb ik in Genk één wedstrijd in de Euro Series gereden. Daar werd ik twintigste. Dat moet nu beter, als het aan mij ligt.” Wijnand: Als het beter gaat dan vorig jaar, dan zijn we tevreden!”

Eva bedankt haar familie, PdB Racing en Peter en Nick de Bruijn. Wel zoekt Eva nog wat support om haar race-carrière verder uit te bouwen, want zij wil graag doorgroeien in de kartsport. Voor meer info: [email protected]

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS