Formule 1

Honda vreest 'moeilijke situatie' met Honfa F1-motor Max Verstappen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 augustus 2021 07:00 • Print artikel

Gedwongen de motor van Max Verstappen te vervangen na de kwalificatie in Hongarije, heeft Honda de motor teruggestuurd naar Japan om te kijken of hij gerepareerd kan worden.

Red Bull RB16B Max Verstappen F1


Aangezien Honda geen onderdelen mag vervangen en alleen oppervlakkige schade mag repareren, heeft technisch directeur Toyoharu Tanabe op dit moment geen idee waar ze aan toe zijn.

Hoewel de krachtbron van Verstappen groen licht kreeg na zijn enorme crash in de Britse Grand Prix, waarbij een impact van 51G werd geregistreerd, ontwikkelde de motor in de loop van het weekend van de Grand Prix van Hongarije een scheurtje.

Toen Honda na de kwalificatie, waar Verstappen derde lag achter de teamgenoten van Mercedes, de data bekeek, ontdekte het dat er een scheurtje zat in de overgang van de motor naar de versnellingsbak.

De Japanse motorleverancier wisselde de krachtbron in de aanloop naar de race, waardoor Verstappen zijn derde motor van het seizoen inzette. Honda hoopt nog steeds dat de gescheurde motor kan worden gerepareerd. "We zullen hem terugsturen naar Sakura (Honda's R&D-faciliteit in Japan) om de situatie van de scheur en de positie ervan te controleren”, aldus Tanabe tegen Autosport.com. "We kunnen dan uitwerken wat er in de toekomst zal gebeuren, en overwegen of de schade kan worden gerepareerd.”

"Aangezien het niet mogelijk is onderdelen te vervangen, zullen we bekijken of het van buitenaf kan worden gerepareerd. Het resultaat daarvan zal bepalen of de motor in de toekomst al dan niet kan worden gebruikt. Ik heb het gevoel dat het vrij moeilijk wordt.”

Red Bull-adviseur Helmut Marko denkt dat de scheur het gevolg is van Verstappens crash tijdens de Britse GP. "De motor was niet meer bruikbaar en we moeten nog onderzoeken of hij gered kan worden. Op dit moment moeten we ervan uitgaan dat we er een vierde motor in zullen zetten, wat betekent dat we een gridstraf zullen krijgen."

Honda kreeg ook Verstappens derde krachtbron niet op zijn best te zien. De Nederlander raakte verstrikt in de chaos van Valtteri Bottas in ronde één, waardoor hij met een zwaar beschadigde RB16B de race moest vervolgen.

Red Bull en Honda onderzoeken ook de motor van Sergio Pérez nadat hij in de openingsronde was uitgevallen, ook door de crash van Bottas. Christian Horner vreest dat zijn motor ook uit de running is. "Hij verloor meteen al zijn water", zei de teambaas. "We zullen het nader moeten onderzoeken, maar de eerste berichten zijn dat hij niet langer kan functioneren."Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS