Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Het succes van Porsche in de FE is best bijzonder; titelwinnaar bij de London EPrix komend weekend?

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juli 2023 14:04

Porsche in de Formula E begint het zoveelste succesverhaal van de sportwagenfabrikant uit Zuffenhausen te worden. Bovendien een beetje afwijkend verhaal, want met de nieuwe 100% elektrische auto en bovendien een rasechte formuleraceauto, betrad Porsche nieuwe, onontgonnen paden. Zijn succesvolle reputatie werd opgebouwd met talloze varianten van de 911, die naar talloze overwinningen werden gereden. Parallel daaraan bouwde Porsche een naam op in de enduranceracerij met de 917, de 956/962 en de 919 Hybrid. En ook de huidige 963 lijkt weer een winnaar te worden. Het duurde altijd even voordat de successen kwamen, maar zodra een Porsche de smaak van winnen te pakken had, dan was hij vaak onverslaanbaar. Daarom is de gang van Porsche in de Formula E best bijzonder. Ze sloegen een nieuwe weg in zonder voort te borduren op bekende en vertrouwde paden. De fabrikant tekende voor vijf seizoenen toen hij in 2019 bij Formula E kwam, waarbij het seizoen 2024 het laatste was van zijn aanvankelijke toezegging. Porsche racete vanaf het begin als een fabrieksteam met een eigen aandrijflijn en boekte meteen succes met een podium bij hun debuut. Maar het duurde tot vorig jaar om hun eerste pole position en raceoverwinning te claimen. En dit jaar zijn daar nog vier overwinningen bijgekomen.

Porsche Formula E 2023 foto 1 Porsche X99 actie

F1-plannen laten varen
Vorig jaar begon het merk de uitbreiding van zijn FE-betrokkenheid te evalueren en keek het ook zwaar naar toetreding tot de Formule 1 voor 2026 als motorleverancier. Ondanks onderhandelingen met Red Bull liet Porsche echter zijn F1-plannen varen, omdat het geen partnerteam kon vinden dat bereid was zich te committeren aan een leveringsovereenkomst. Het slaagde er echter in om dat wèl in de Formula E te bereiken, aangezien Andretti Autosport vanaf 2023 klant van de Porsche-aandrijflijn werd. Door Porsche aangedreven Formule E-coureurs staan momenteel eerste en vierde in het kampioenschap, terwijl Porsche en Andretti tweede en vierde zijn in het teamklassement. Ze zijn volop in de strijd verwikkeld om beide titels te winnen tijdens de seizoensafsluitende London EPrix van komend weekend.

Porsche Formula E 2023 foto 2 Antonio Felix da Costa
Antonio Felix da Costa

Bijdrage aan ‘Gen4’-auto
Hoewel Porsche een terugkeer naar de F1 niet kon coördineren, zal een medelid van de Volkswagen-groep in 2026 op de grid staan, aangezien Audi met Sauber zal deelnemen. Cupra, een ander lid van de VW-groep, heeft een team in FE, maar gebruikt aandrijflijnen van één van de rivalen van Porsche, aldus een bericht van RaceFans. De Formula E heeft de afgelopen jaren drie grote Duitse fabrikanten - Audi, BMW en Mercedes - van hun grid zien verdwijnen. Het behoud van Porsche is daarom voor hen erg belangrijk, aangezien zij ook bijdragen aan het ontwerp van de 'Gen4'-auto van de serie, waarmee vanaf 2027 zal worden geracet.

Porsche Formula E 2023 foto 3 Michael Steiner
Michael Steiner, Member of the Executive Board Research and Development Porsche AG

Een gewaardeerd en invloedrijk team
Michael Steiner, een lid van Porsche's uitvoerende onderzoeks- en ontwikkelingsraad, zei dat Formula E "de meest competitieve omgeving blijft om de ontwikkeling van krachtige voertuigen te versnellen, met een focus op milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie", ondanks dat andere fabrikanten naar de F1 kijken om dezelfde doelen te bereiken. Porsche "kijkt ernaar uit om een actieve rol te spelen bij het vormgeven van de succesvolle toekomst van de Formula E", voegde hij eraan toe. Formula E's – vaak afgekort als FE - oprichter Alejandro Agag vulde aan dat "Porsche een gewaardeerd en invloedrijk team is sinds hij bij Formula E kwam" en "het team is een actief lid van de groep die de ontwikkeling van de volgende generatie FE-auto's aanstuurt."

Porsche Formula E 2023 foto 4 Pascal Wehrlein
Pascal Wehrlein

Porsche Formula E 2023 foto 5 crew commitmentBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS