Dakar • Extreme E

Extreme E gaat van start met onder andere Jenson Button en Carlos Sainz

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 31 maart 2021 09:51

Saoedi-Arabië organiseert op 3 en 4 april de allereerste race van Extreme E, de Desert X Prix, op de adembenemende bestemming AlUla. De organisatoren hebben vandaag de redenen onthuld achter hun keuze om het allereerste seizoen van de serie vanuit Saoedi-Arabië te lanceren. Ze benadrukten het doel om mondiale problemen zoals woestijnvorming en duurzaamheid aan te pakken.

2021 Extreme E


Alejandro Agag, oprichter en CEO van Extreme E zei: “Extreme E is een langverwachte raceserie die wordt gelanceerd om het compromisloze vermogen van milieuvriendelijke technologie te demonstreren om auto's over de meest uitdagende terreinen, wereldwijd aan te drijven.

“We kozen ervoor om onze allereerste race in AlUla te organiseren, met als doel om licht te werpen op de bedreigingen van woestijnvorming. De prachtige zandduinen en het adembenemende uitzicht op AlUla vormen de perfecte achtergrond om de prestaties van de innovatieve en technische meesterwerken te demonstreren en de rijcapaciteiten van wereldklasse te tonen van degenen die aan de wedstrijd deelnemen."

De komende race in AlUla wordt Extreme E's eerste uitje ooit, na jaren van planning. De wedstrijd zal grote namen bevatten, waaronder Jenson Button en Carlos Sainz in het veld van mannelijke en vrouwelijke concurrenten van wereldklasse.

De belangrijkste doelstelling van Extreme E is het benadrukken van de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, waarmee verschillende ecosystemen over de hele wereld worden geconfronteerd. Tegelijkertijd worden de prestaties van volledig elektrische SUV's onder extreme omstandigheden gedemonstreerd.

De impact van klimaatverandering, zoals stijgende temperaturen en meer frequente en ook langere periodes van droogte, naast menselijk handelen zoals ontbossing, overbegrazing, niet-duurzaam watergebruik en landbouwpraktijken, dragen allemaal bij aan de achteruitgang van het milieu en de productiviteit. Dit is woestijnvorming. Ongeveer 12 miljoen hectare productief land wordt elk jaar onvruchtbaar als gevolg van woestijnvorming en droogte alleen.

In de komende decennia zal de gemiddelde waterbeschikbaarheid in sommige regio's naar verwachting met 10 tot 30 procent afnemen, wat betekent dat 2,4 miljard mensen over de hele wereld zullen leven in gebieden die onderhevig zijn aan perioden van intense waterschaarste, waardoor er maar liefst 700 miljoen zullen worden verdreven uit hun woonomgeving. Uitdagingen die worden verergerd door de klimaatverandering in de woestijn, zijn onder meer waterschaarste en mogelijk honderden miljoenen klimaatvluchtelingen.

Woestijnen zijn gebieden waar meer water uit de grond verdampt dan er wordt vervangen door neerslag. Ze worden gekenmerkt door extreem barre omstandigheden, schaars water en kale landschappen. Woestijnen zijn verre van woestenij, maar biologisch rijke ecosystemen, met een breed scala aan planten en dieren die zijn aangepast aan hun barre omstandigheden.

Als onderdeel van de toezeggingen van de Saudi Vision 2030, zal het land proberen zijn milieu te beschermen door de efficiëntie van afvalbeheer te vergroten, uitgebreide recyclingprojecten op te zetten, alle soorten vervuiling te verminderen en woestijnvorming te bestrijden. Het land is van plan om het optimale gebruik van waterbronnen te bevorderen, door het verbruik te verminderen en gezuiverd en hernieuwbaar water te gebruiken.

Prins Khalid Bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal, voorzitter van de Saudi Automobile and Motorcycle Federation (SAMF) die de race organiseert met Extreme E, zei: “Saudi-Arabië is een land dat al meer dan een halve eeuw woestijnrally's organiseert. Het is de thuisbasis van 's werelds grootste aaneengesloten zandwoestijn, dus het vormt de ideale setting voor Extreme E om uitdagingen als gevolg van woestijnvorming te benadrukken. Het terrein in AlUla is verbluffend en meedogenloos. Het lijdt geen twijfel dat de winnende combinatie van bestuurder en machine van een verdienstelijk niveau zal zijn.

“Extreme E vertegenwoordigt een natuurlijke partner voor Saoedi-Arabië als het gaat om de bewustwording rond de noodzaak om milieuvriendelijke manieren van energieproductie toe te passen. Het Koninkrijk zet aanzienlijke middelen in om zijn sector voor hernieuwbare energie op te bouwen als onderdeel van zijn Visie 2030 en zoals blijkt uit projecten zoals de aanstaande lancering van het King Salman Renewable Energy Initiative. "

Phillip Jones, Chief Management and Marketing Officer, Royal Commission for AlUla, zei: “Iedereen die naar AlUla is geweest, weet dat het een plaats is van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en een diepe geschiedenis met ongelooflijke landschappen heeft. Bezoekers kunnen oude steden verkennen met vele monumenten gebouwd in zandsteenbergen, een bezoek brengen aan onze oude stad met zijn labyrint van lemen huizen of een avontuurlijke- of een wellness activiteit doen in de oase of woestijn.

"Het is echt een bijzondere plek en bij de RCU zijn we gefocust op het beschermen van het natuurlijke en culturele landschap, het in stand houden van ecosystemen en dieren in het wild en het ontwikkelen van lichtgevoelige toeristische ervaringen die het landschap goedmaken.

"Extreme E biedt een onschatbare kans om het buitengewone erfgoed en de culturele betekenis van AlUla te communiceren naar de wereld, evenals dat we onze inspanningen om de bestemming ‘toekomstbestendig’ te maken, voor het plezier van toekomstige generaties bezoekers."

Als onderdeel van Visie 2030 wil Saoedi-Arabië ook voortbouwen op zijn indrukwekkende natuurlijke potentieel voor zonne- en windenergie. Een aanvankelijke doelstelling van het opwekken van 9,5 gigawatt aan hernieuwbare energie tegen het jaar 2030 was al vastgelegd en het King Salman Renewable Energy Initiative is een project dat het land op het goede spoor zet om dit doel te bereiken. Saoedi-Arabië wil de uitgebreide expertise van Saoedische bedrijven in de energiesector gebruiken om grote vooruitgang te boeken op dit gebied en biedt alle noodzakelijke prikkels voor de particuliere sector om zijn bijdrage in het veld aan te bieden.

De Desert X Prix, AlUla, gaat op zaterdag 3 april van start met de kwalificatierondes en de finale wordt 24 uur later verreden. Extreme EX Prix's staan niet open voor fans om persoonlijk bij te wonen, maar kwalificaties worden live getoond op de Extreme E-website, met de live finales die worden uitgezonden door verschillende omroepen, waaronder ITV, BBC, BT Sport en Sky Sports in het VK, FOX Sports in de VS en Eurosport in heel Europa.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS