Dakar • Extreme E

Rosberg X Racing grote winnaar Extreme E Ocean X Prix 2021

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 31 mei 2021 18:20

Rosberg X Racing-teamgenoten Johan Kristoffersson en Molly Taylor regeerden opnieuw oppermachtig tijdens het tweede evenement van Extreme E in Lac Rose, Dakar, Senegal, waarbij het altijd indrukwekkende duo de intense druk van hun tegenstanders overwon om tot winnaars van de eerste Ocean X Prix te worden gekroond.

2021 Xtreme E


De baanbrekende offroad-raceserie voor elektrische SUV's ondersteunde begin april zijn spectaculaire Desert X Prix met nog meer spectaculaire momenten en inhaalacties tegen de adembenemende achtergrond van de Atlantische Oceaan.


Het was eb maar veel drama was er te zien in de grote finale met twee van de vier auto's die uitvielen in de eerste bocht, waardoor Rosberg X Racing hun voorsprong in het kampioenschap uitbreidde en Veloce Racing een verrassend resultaat pakte, terugkaatsend van hun rampzalige Desert X Prix.


Het strakke en technische Ocean X Prix-parcours was een hit bij het all-star-veld van Extreme E-coureurs en leverde close racing op en verschillende opties voor alternatieve routes die gedurende de twee dagen van de competitie werden ingezet.

Het was Kyle LeDuc van Segi TV Chip Ganassi Racing die de Super Sector-titel pakte en vijf extra punten verdiende voor zijn team dat de snelste tijd van 1m50,891s neerzette - 1.289 seconden voorsprong op X44's Sébastien Loeb.Het drama ontvouwde zich voor de eerste bocht in de Ocean X Prix Grand Final toen GridPlay-winnaars Veloce Racing ervoor kozen om op de derde gridpositie te starten, maar het voordeel ging snel verloren toen Stéphane Sarrazin bij de eerste gate werd weggedrukt en terugviel naar de laatste positie.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky van JBXE liep schade aan het achterwiel op voordat ze zelfs de eerste bocht bereikte en werd onvermijdelijk gedwongen de auto uit te schakelen, net als Cristina Gutiérrez in de X44-auto die in botsing kwam met de Rosberg X Racing ODYSSEY 21 - bij een incident doet denken aan de twee Formule 1-wereldkampioenen on-track geschillen in 2016 - op de eerste bocht en eindigde haar dag aan de zijlijn.

Molly Taylor en Sarrazin moesten het daarom uitvechten voor de leiding, waarbij de Fransman het gat gedurende de ronde dichtte en zijn stint op de hielen eindigde op de hielen van de 2016 Australian Rally Champion.

Om ervoor te zorgen dat officials de getroffen X44- en JBXE-auto's veilig konden ontruimen, werd een korte rode vlag ingezet, terwijl de intense strijd om de leiding werd opgeschort terwijl de coureurs hun weg naar de wisselzone begaven.

Een herstart met staande start werd gestart toen Jamie Chadwick en Johan Kristoffersson zich voorbereidden op een alles of niets-confrontatie van één ronde.

Een zwaarbevochten dragrace naar de eerste gate eindigde met een licht contact tussen de twee ODYSSEY 21's, waardoor Kristoffersson het voordeel kreeg. Toen hij eenmaal het technische gedeelte van het parcours had bereikt, begon de drievoudig FIA-wereldkampioen rallycross zijn benen te strekken en gas te geven, wat een voorsprong van 15 seconden opleverde om de tweede achtereenvolgende Extreme E X-Prix voor Rosberg X Racing te winnen.

Final Result Extreme E Ocean X Prix 2021:

Rosberg X Racing (Johan Kristoffersson / Molly Taylor) 2 laps
Veloce Racing (Stéphane Sarrazin / Jamie Chadwick) +14.676s
JBXE (Kevin Hansen / Mikaela Åhlin-Kottulinsky) DNF
X44 (Sébastien Loeb / Cristina Gutiérrez) DNF

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS