Karting • Chrono

Emotionele overwinning voor Lucas Jonkers tijdens Kart Festival Wintercup in Strijen

Uitgegeven door Frank Korsel • 8 maart 2023 17:02

STRIJEN - De zestienjarige Lucas Jonkers uit het Zuid-Hollandse Rhoon reed afgelopen weekend in de Kart Festival Wintercup op de kartbaan in Strijen. Dit deed het karttalent niet tevergeefs. De coureur, die uitkomt in de ID Engines Senior won de race en droeg de overwinning op aan zijn recent overleden oom.

Lucas Jonkers


Jonkers rijdt nu enkele jaren in de karts, maar begon pas op zijn elfde met karten. Dit deed hij bij Game City Zoetermeer, maar dat ging niet zonder slag of stoot: “Ik ging er met mijn vader heen en toen ik er was, vond ik het best wel leuk.” Na de eerste kartervaring wilde Lucas niets anders meer en beet hij zich vast in de kartsport.

“Ik had eerst lessen gevolgd in huurkarts bij de kartschool. Toen zeiden ze tegen mij: ‘Lucas, jij moet een eigen kart regelen.’ Dus toen hebben ze een RK1 voor me gevonden. Mijn vader zag dat er een nieuwe klasse genaamd ID Engines was. We hebben de kart laten ombouwen zodat er een ID Engine in paste en begin 2020 begon ik met rijden in viertakt-karts. Daarna heb ik ook nog een jaar Rotax Junior gereden.”
Het jaar daarna haalden vrienden Lucas over terug te komen. Hij maakte zijn debuut in de ID Senior-klasse. “Dat begon meteen goed met de eerste clubrace, hier in Strijen. Ik won de Winter Cup. Door een blessure kon ik de eerste NK helaas niet meedoen op circuit de Landsard. Maar de NK-ronde in Spa-Francorchamps daarna won ik. De overwinning was heel speciaal. Je zag op alle foto's de emoties die in de race eruit kwamen. Ik was dat weekend ook best ziek. Aangezien ik de eerste ronde van het NK niet heb meegedaan, had ik veel punten verloren. Ik ben uiteindelijk achtste in de NK stand geworden.”

Start ID Engines met Lucas Jonkers van pole


Dit jaar rijdt Jonkers opnieuw in de ID Senior met de eerste wedstrijd op de kartbaan in Strijen waar hij gelijk succesvol uit de startblokken schoot: “Het ging supergoed. Het was ook wel emotioneel, want enkele weken geleden kwam mijn oom te overlijden. Toen heb ik gevraagd of mijn vader een sticker kon laten ontwerpen. Hij heeft die op de kart geplakt. Het was best emotioneel om na de tweede race uit de kart te komen. Ik heb hem voor mijn oom gewonnen.”

De bedoeling is om vooraan mee te doen in het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono Karting: “We proberen kampioen te worden. Er is weer veel strijd dit jaar, dus het wordt echt leuk! De volgende keer rij ik het eerste NK in Kerpen. Ik hoop dat we daar ook een heel mooi resultaat kunnen neerzetten. Ik heb één race gereden op Kerpen en ik vind het een heel leuke en speciale baan.”

“Ik bedank mijn vader voor het goede sleutelen. Ook bedank ik mijn moeder, mijn vriendin, mijn oom, Jaco en Menno Paauwe en Frank de Wit van Jonkers & de Wit coaching & data acquisition voor alle support."
Lucas Jonkers zoekt nog sponsoren. Hij houdt zich aanbevolen voor iedereen die hem wil ondersteunen op zijn weg naar de top.

Bezoek ook eens de website van Lucas Jonkers

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS