Karting • Rotax Euro

Dominante Bruno Mulders flikt het alsnog: naar Brazilië met WK-ticket! "Dit is heel gaaf!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 november 2018 07:58 • Print artikel

GENK – Een week eerder, tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max, had karter Bruno Mulders al een goed gevoel gehad over zijn deelname aan de Golden Trophy-race in Genk. Dat voorgevoel bleek terecht. De tienjarige rijder uit Bosch en Duin won zondag op dominante wijze de race in de Micromax-klasse en won daardoor het laatste ticket voor de Rotax Max Challenge Grand Finals. Eind deze maand gaat hij naar Brazilië voor het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders.

Bruno Mulders wint ticket naar WK Brazilie

Met een grote lach op zijn gezicht nam hij tijdens de huldiging na afloop van de races in Genk het levensgrote ticket in ontvangst. Bruno had zijn grote doel verwezenlijkt en kan zich gaan opmaken voor de mooiste wedstrijd uit zijn carrière: strijden om de wereldtitel en dat helemaal in Brazilië. “Dit is heel gaaf”, zei de beloftevolle rijder van topteam Hugo Motorsports. “In het NK lukte het me niet het ticket te winnen, dat me dat nu wel is gelukt, is super. Het geeft een heel goed gevoel.”

Bruno reed nooit eerder op het WK, is überhaupt pas bezig aan zijn eerste jaar in een tweetaktkart. Hij weet dus niet wat hij kan verwachten in Brazilië. “Ik weet alleen dat we op een Praga-chassis moeten rijden. En ik heb gezien dat rijders van een land op een rijtje staan en dat dan het volkslied van dat land wordt gespeeld.”

Dat laatste verklaart meteen waarom de Grand Finals als de Olympische Spelen van de kartsport worden gezien. Rijders vertegenwoordigen hun land, krijgen daarvoor bovendien een pak van het nationale team. In totaal doen zo’n 360 rijders uit 50 landen mee aan het prestigieuze evenement. Dit jaar wordt het dus gehouden in Brazilië. De rijders worden eind deze maand verwacht op International Circuit Paladino in Conde in het uiterste oosten van het Zuid-Amerikaanse land.

Bruno: “Ik vind het heel gaaf dat het in Brazilië wordt gehouden. Het is voor mij de eerste keer dat ik buiten Europa ga voor het karten, dat is wel heel leuk. En dan gelijk naar een land als Brazilië. Ik weet dat het in Zuid-Amerika ligt en aan de oostkust van het continent. En dat het een heel groot land is.”

Hoe hij zich verhoudt tot de rest van de competitie in Brazilië vond Bruno moeilijk in te schatten. “Maar ik heb wel een goed gevoel. Er deden vandaag veel sterke jongens uit het buitenland mee. Er was een jongen bij die vorig jaar derde is geworden op de Grand Finals en die heb ik verslagen.”

Bruno etaleerde in Genk een supervorm. In de finale kende hij een uitstekende start en na de eerste bocht had hij al een klein gat geslagen. In het vervolg werd dat groter en groter. Na een kwartiertje racen was dat gat inmiddels gegroeid tot maar liefst vier seconden. Zo pakte hij het ticket op zeer overtuigende wijze. “Ik zei tijdens de race tegen mezelf: focus, focus, focus. Ik moest zorgen dat ik geen foutjes maakte. In de laatste ronde ben ik iets rustiger gaan rijden, want ik wilde niet in de laatste ronde nog van de baan vliegen. Ik dacht: dat gaat me niet gebeuren.”

Bruno Mulders wint ticket naar Rotax Max Challenge Grand Finals in Brazilië

Zijn klinkende overwinning op de Belgische piste gaf hem een goed gevoel met het oog op de Grand Finals. Hij wil daar vanzelfsprekend zo hoog mogelijk eindigen. Hoewel het om een WK gaat, zal Bruno zich niet anders dan anders gaan voorbereiden op de races in Brazilië. “Ik blijf gewoon mijn conditie trainen en ik moet zorgen dat ik ritme houd”, doelde hij op voldoende trainingen in de kart. “Ik ga wel nog filmpjes van de baan bekijken, want ik ken die helemaal niet.” En in Brazilië? Welk resultaat verwacht hij dat daar mogelijk is? “Ik ga kijken of ik kan winnen!”

Bruno bedankt Hugo van der Ham en zijn monteur Wouter Verhoeven.

Bruno Mulders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Holland Trading Group en Holdinga Matthijssen Kraak Notarissen en Liverbird.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS