Autosport NL • NK Rally

Dit weekend in de GTC Rally: nieuw team en auto’s in Motul Clio Rally Trophy; debuut Clio Rally3!

Uitgegeven door Johan Vis • 7 juli 2023 21:02

Op zaterdag 8 juli wordt tijdens de GTC Rally de derde ronde van de Motul Clio Rally Trophy 2023 verreden. Bijna de gehele top vijf van het klassement verschijnt aan de start en we mogen wederom nieuwkomers in de Trophy verwelkomen, Nard Ippen en Mark Bierbooms maken hun Nederlands Trophy debuut.

Nieuw team en auto’s in Motul Clio Rally Trophy in GTC Rally

De GTC Rally is één van de klassiekers op de Nederlandse rallykalender en is beter bekend als de ‘Nacht van Achtmaal’. Die naam geeft al aan dat de unieke uitdaging van de wedstrijd de proeven in het donker zijn. De wedstrijd is dit jaar buitengewoon compact met meer proevenkilometers dan verbindingsroutes. Om de buurtbewoners tegemoet te komen gaat de wedstrijd dit jaar niet tot diep in de nacht door. Toch wordt zeker een derde van de wedstrijd in de duisternis verreden als de deelnemers zaterdag om kwart over tien ’s-avonds voor de laatste van drie boucles vertrekken.

Na twee wedstrijden beginnen zich langzaam de eerst contouren van de titelstrijd af te tekenen en die belooft spannender dan ooit te worden. Elbert Deij en Nadia Muilwijk voeren het klassement aan na hun klassewinst in de ELE-rally. Jasper en Miranda Cuppens laten zien dat je met een steady tempo ook hoge ogen kunt gooien. Twee top vijf finishes brengen ze naar de tweede plaats, twaalf punten verwijderd van Deij. John Coumans heeft nog een appeltje te schillen met zijn concurrentie nadat hij in zijn ogen onterecht als enige bestraft werd toen hij vast kwam te zitten in het mulle zand van de ELE Rally. Met 42 punten bezet hij de derde plaats met nog alle kans op de titel.

Willem Wouter Overbeek verbaasde vriend en vijand door zijn debuutwedstrijd in Sulingen direct te winnen. De rauwe snelheid is er dus, maar bij de ELE Rally maakte hij kennis met andere kant van de medaille. Nadat hij van de weg raakte moest hij een DNF noteren. Met 35 punten, en in het achterhoofd dat er nog een resultaat geschrapt moet worden, staat hij er echter nog steeds goed voor in het kampioenschap. Zowel Ben van de Laar als Esmee den Hartigh kenden een moeizame start van de het seizoen en zijn gebrand op een goed resultaat in de GTC Rally. Den Hartigh reed Sulingen uit onder Super Rally regels, waardoor een goede klassering buiten bereik bleef en hij moest in de ELE de strijd voortijdig staken. Onlangs sloot ze de Vechtdal Rally, niet meetellend voor de Motul Clio Rally Trophy, wèl goed af en lijkt ze de weg naar boven ingeslagen te zijn. Van de Laar was in zijn thuiswedstrijd, de ELE Rally, als de brandweer onderweg maar moest op de openingsdag uitvallen. Op de tweede dag kon hij een herstart maken en liet zien dat met diverse top tien tijden het met zijn snelheid dik in orde zit. Als hij die in de GTC met betrouwbaarheid weet te combineren ligt een topklassering in het verschiet voor de Rally4 piloot.

Nard Ippen zette in 2018 zijn eerste stappen in de rallysport als navigator. Vorig jaar schoof hij voor het eerst een stoeltje op en dit jaar is hij bezig met een succesvol seizoen in de Belgische Clio Trophy. In de Bertix Rally behaalde hij onlangs nog een mooie tweede plaats in de Trophy. In de GTC Rally kan hij zich meten met zijn Nederlandse rivalen.

De GTC Rally heeft dit jaar ook een absolute primeur in huis met het Nederlandse debuut van de Renault Clio Rally3. De vierwielaangedreven variant beschikt over 260pk en mag in de subtop van het algemeen klassement verwacht worden. Er worden twee Rally3’s ingezet, één voor Mitchel van den Brink en één voor Jim van den Heuvel. Eerstgenoemde reed eind juni al de hooggekwalificeerde Ypres Rally en zette diverse snelste klasse tijden neer. Gezien de buitengewoon sterke competitie in Ieper laat dit zien dat de Clio Rally3 een geducht wapen is en voor de nodige verrassingen kan zorgen. De Clio Rally3 maakt dit jaar nog geen deel uit van de Motul Clio Rally Trophy.

De GTC Rally is de derde ronde van de Motul Clio Rally Trophy. De wedstrijd vindt plaats op zaterdag 8 juli in de omgeving van Achtmaal, Noord-Brabant. Na 12 proeven over 152 kilomeer worden de deelnemers zaterdagavond laat gehuldigd in het rallydorp op het serviceterrein bij Achtmaal.

Highlights GTC Rally:
Datum: 8-7-2023
Locatie: Achtmaal (NL)
Proeven: 12
KM: 152
Ondergrond: Mixed (10% onverhard)

Deelnemende teams:

Rally4
Ben van de Laar / Marlon Krieger

Rally5
Elbert Deij / Nadia Muilwijk
Jasper Cuppens / Miranda Cuppens
John Coumans / Renaldo Lier
Willem Wouter Overbeel / Christiaan van der Rijsen
Esmee den Hartigh / René Bril
Nard Ippen / Mark Bierbooms

Stand Algemeen na 2 van de 5 wedstrijden:

Rijders
1. Elbert Deij – 57
2. Jasper Cuppens – 45
3. John Coumans – 42
4. Jeroen Klein Komhof – 35
5. Willem Wouter Overbeek – 35
6. Hendri Klein Kromhof – 22
7. Ben van de Laar – 21
8. Henri Kamphuis – 18
9. Esmee den Hartigh – 16
10. Ingmar Kobes – 12

Navigatoren
1. Nadia Muilwijk - 57
2. Miranda Cuppens - 45
3. Renaldo Lier – 42
4. Christiaan van der Rijsen – 35
5. Jouri Dockx – 35
6. Marlon Krieger – 22
7. Michiel Klein Horsman – 22
8. Arjan Reefhuis – 18
9. René Bril 16

Stand Rally4 na 2 van de 5 wedstrijden:

Rijders
1. Jeroen Klein Kromhof – 25
2. Ben van de Laar – 18
3. Ceriel Klein Kromhof – 0

Navigatoren
1. Jouri Dockx – 25
2. Marlon Krieger – 18
3. Jarno Bak – 0
4. Marcel Hanstede – 0

Stand Rally5 na 2 van de 5 wedstrijden:

Rijders
1. Elbert Deij – 40
2. Jasper Cuppens – 30
3. John Coumans – 28
4. Willem Wouter Overbeek – 25
5. Hendri Klein Kromhof – 15
6. Henri Kamphuis – 12
7. Esmee den Hartigh – 10
8. Ingmar Kobes – 8
9. Willem Taale – 0
10. Nard Ippen – 0

Navigatoren
1. Nadia Muilwijk – 40
2. Miranda Cuppens – 30
3. Renaldo Lier – 28
4. Christiaan van der Rijsen – 25
5. Michiel Klein Horsman – 15
6. Arjan Reefhuis – 12
7. René Bril – 10
8. Marcel Piepers – 0
9. Mark Bierbooms - 0

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS