Dakar

Dakar Rally: Nikolaev wint en komt iets dichterbij, Janus van Kasteren loopt podium mis + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 11 januari 2022 13:25

In de negende etappe van de Dakar Rally is het bij de trucks weer iets spannender geworden. Dat geldt echter alleen voor de Russen van Kamaz onderling. Eduard Nikolaev wist de relatief korte etappe met start en finish in Wadi ad Dawasir te winnen. Klassementsleider Dmitry Sotnikov eindigde op 2:34 op de tweede plaats en behield daarmee zijn leidende positie. De Tsjech Martin Macik had 3 seconden meer nodig dan Sotnikov en werd derde.

nullEduard Nikolaev

De strijd om de eindzege bij de trucks lijkt dit jaar alleen nog te gaan tussen Nikolaev en Sotnikov. Met nog drie etappes te gaan bedraagt het onderlinge verschil 8:51 in het voordeel van Sotnikov.

De lus met start en finish in Wadi ad Dawasir kende een special over 287 km en Nikolaev had zijn zinnen gezet op tijdwinst. Bij bijna alle tussenpunten was hij de snelste. Alleen bij het waypoint na 160 km was Andrey Karginov sneller, maar hij zou in het restant nog 9 minuten verspelen.

Op dat punt na 160 km had Janus van Kasteren de derde tijd in handen. Hij gaf slechts 1 minuut toe op de snelste Rus Nikolaev. Bij het laatste tussenpunt verscheen er echter lange tijd geen tijd achter de naam van rijder van Team De Rooy. Een podium ging door pech in rook op. Zijn achterstand aan de finish was 19 minuten. Van Kasteren blijft wel op de zesde plaats in het klassement staan.

Beste Nederlander werd teamgenoot Martin van den Brink op de achtste plaats met een achterstand van 9:23. Achter hem eindigden Vick Versteijnen en Pascal de Baar op negende en tiende plaats.