Dakar

Dakar Rally: Compleet podium voor Toyota, Giniel de Villiers boekt eerste dagzege + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 11 januari 2022 12:11

Toyota Gazoo Racing heeft dinsdag het complete podium van de negende etappe ingenomen. Giniel de Villiers won de relatief korte etappe over 287 km en het gat naar zijn teamgenoten was klein. Henk Lategan werd tweede op 9 seconden en klassementsleider Nasser Al-Attiyah noteerde de derde tijd op 1:04. De Qatarees behield ook de leiding in het klassement.

Giniel de Villiers

De negende etappe was een korte etappe met start en finish in Wadi ad Dawasir. Eventuele achterblijvers krijgen door het rondje de kans om weer aansluiting te vinden voor de rest van de rally. In de openingsfase was Lategan de snelste onderweg, maar vanaf het tussenpunt na 118 km nam De Villiers de leiding over. Beide coureurs bleven continu in elkaars buurt rijden.

In de top van het klassement veranderde weinig. Sébastien Loeb werd vandaag vijfde en verloor een minuut op Al-Attiyah. De Fransman heeft met nog drie etappes te gaan een achterstand van 39:05. Yazeed Al Rajhi blijft derde in het klassement op bijna een uur. Alleen de nummer 4 Jakub Przygonski verloor meer tijd. De Pool gaf 19 minuten toe en zakte naar P6 in het klassement.

Ook voor Bernhard ten Brinke werd het een solide etappe. De Overdrive-coureur eindigde op de 12e plaats op 4:48 van De Villiers.