Rally

Ben van de Laar de snelste in Motul Clio Rally Trophy in Hellendoorn Rally 2022

Uitgegeven door Deni Volkers • 21 september 2022 09:05

Hellendoorn – Met zijn overwinning in de Hellendoorn Rally is Ben van de Laar de derde winnaar dit jaar in de Motul Clio Rally Trophy. In de loodzware omstandigheden rond Hellendoorn liet hij zien een maatje te groot te zijn voor de concurrentie.

Ben van de Laar

Van de Laar miste de GTC Rally waardoor het alweer enige tijd geleden was dat hij in de auto zat. “Ik was heel even onzeker, maar de auto zit weer als een maatpak”, constateerde hij tevreden na de moeilijke vrijdagavond waarbij duisternis en regen de omstandigheden zwaar maakten. Hendri Klein Kromhof vond het ook lastig: “Dit is ook pas mijn tweede rally, we proberen vooral de boel heel te houden.”

H KLein Kromhof

De Hellendoorn Rally was een tweedaagse wedstrijd met maar liefst 16 klassementsproeven. Ongeveer de helft hiervan werd in het donker verreden waarbij droog weer en regenbuien elkaar afwisselden. Tezamen vormde dit een grote uitdaging en een uitstekende leerschool om de nodige ervaring op te doen.

Esmee den Hartigh was geen liefhebber van de regen: “Doe mij maar droog weer!”, liet ze noteren. Om vervolgens aan te vullen: “We doen hier wel enorm veel ervaring op, met bijvoorbeeld het maken van de bandenkeuze.” Den Hartigh was zoals vaker verwikkeld in een spannende strijd met de andere dame achter het stuur in de Trophy, Anja van Loon. Zij had voorafgaand aan de wedstrijd diverse rally raid wedstrijden gereden en de Short Rally van Kasterlee. Ze zat dus goed in het ritme, maar leerde ook weer van de Hellendoorn Rally. “Op vrijdag hebben we de hele dag verkend, maar dat waren de proeven van zaterdag. Het was best een omschakeling om dan vrijdagavond de wedstrijd te starten, maar niet op de proeven die je net verkend hebt.”

Vitalii Antonov is dit seizoen ook bezig met een sterke leercurve. Hij reisde met navigator Christiaan van der Rijssen af naar Finland om de WRC wedstrijd daar te rijden. Hoewel ze die niet uitreden leerden ze er veel van. Van der Rijssen licht toe. “Je maakt daar zulke lange en intensieve dagen en dat duurt een week. Als je dan weer bij een Nederlandse wedstrijd komt ben je zoveel relaxter, dat helpt enorm.” Het was terug te zien in de tijden, Antonov zat direct vooraan mee.

H klein Kromhof

Ronald van Loon had een minder goede start. Op de eerste proef schoot zijn motorkap los, die de voorruit beschadigde. Naast het directe tijdverlies bracht het Van Loon ook wat van zijn à propos en duurde het even voor hij zijn ritme weer vond. Hij maakte van alles mee waardoor het ook voor hem een leerzame wedstrijd werd. “Vandaag ging alles super”, lachte hij tevreden bij de finish die hij als vijfde bereikte. Hij passeerde in het slot van de wedstrijd Anja van Loon die verwikkeld was in een mooie strijd met Den Hartigh maar een foutje maakte en vast kwam te zitten. Met hulp van het publiek kon ze haar weg vervolgen maar minuten tijdverlies zorgde ervoor dat ze als hekkesluiter eindigde.

Ook Antonov verslikte zich en kwam in een slootje terecht. Doordat beide voorwielen los stonden kon hij daar niet op eigen kracht uit. Navigator Van der Rijssen moest creatief te werk gaan met een krik en een blok hout om de auto weer tractie te geven. Dat lukte, maar kostte wel acht minuten. Hun inhaalrace eindige uiteindelijk op plek vier

E den Hartigh

Esmee den Hartigh kon daarmee haar tweede podiumplek van het jaar bijschrijven. “Zo het was moeilijk! Het onverhard lag er zo slecht bij, ik leek wel een bulldozer, ik voelde het zand gewoon glad trekken onder ons.” Toch bracht ze haar Clio schadevrij aan de finish op een mooie derde plaats. P2 Ging naar Hendri Klein Kromhof. “Ik zei het al he, we gaan op safe rijden.” Het bleek een verstandige keus gegeven de vele auto’s die hij langs het parcours zag staan.

Uiteindelijk stond er geen maat op Ben van de Laar. Met ruimte voorsprong pakte hij de overwinning. “We lagen op een gegeven moment ruim voor. Dan ga je denken over rustiger aan doen, maar dat is ook best tricky hoor. Dus ik stelde gewoon steeds nieuwe doelen. Eerste snelste in de Trophy, daarna kijken of we de Rally4’s bij kunnen houden of misschien wel inhalen?” Van de Laar toonde de groei die hij heeft gemaakt, hoewel de echte graadmeter, leider in het klassement Benoit Verlinde er niet bij was. “Hopelijk is mijn Belgische vriend er in Twente weer bij, ik wil graag het gevecht aan gaan en zien waar we ten opzichte van hem staan”, sluit hij strijdlustig af.

Hellendoorn Rally

De zesde en laatste ronde van de Motul Clio Rally Trophy vindt plaats tijdens de Twente Rally op 15 en 15 oktober 2022 in de omgeving van Hellendoorn. Drie rijders maken nog kans op de eerste titel in de Motul Clio Rally Trophy. Benoit Verlinde leidt de dans maar met goede resultaten kunnen zowel Ben van de Laar als Vitalii Antonov hem nog achterhalen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS