Karting • GK4 Kartseries

Annabelle Brian beklinkt ijzersterk seizoen met Nederlands Kampioenschap: "Mooi om het zo af te sluiten"

Uitgegeven door Frank Korsel • 25 augustus 2022 19:45 • Print artikel

GENK - De Groningse Annabelle Brian begon het seizoen in de IAME X30 Junior-klasse op de Eindhovense Kartbaan de Landsard ijzersterk met een overwinning. Na twee races had zij al een ticket voor het WK in Le Mans op zak en afgelopen weekend beklonk ze op het circuit van Genk in België alle inspanningen met het Nederlands Kampioenschap.

Annabelle Brian

Daar is Annabelle, die uitkomt voor Bergman Race Support vanzelfsprekend erg blij mee. “We hebben hier het hele jaar hard voor gewerkt. Begin dit jaar in Eindhoven heb ik allebei de races gewonnen. In Mariembourg ben ik helaas uitgevallen en vandaag werd het nog spannend, ook al had ik wel wat voorsprong. Nog niets was zeker.”

Komend weekend wordt op de Belgische omloop het Europees Kampioenschap verreden. Er waren afgelopen weekend dan ook al veel toppers aanwezig om alvast wat op te warmen. Op de baan was het daarom wat drukker dan gebruikelijk met meer dan 70 rijders. Volgens Annabelle hing er daarom nog meer risico aan vast.

“In de trainingen waren we al heel snel. We hadden er ook ontzettend veel vertrouwen in dat het goed zou gaan, maar in de kwalificatie ging het wat moeilijker. De snelheid zat er wel in, maar de positie op de baan was gewoon verschrikkelijk. We konden geen vrije ronde rijden en kwamen dan ook niet verder dan P25 op de grid.”

De eerste race van het weekend moest de coureur van BRS Racing daarom vanaf de 25ste positie beginnen. Bij de start kon ze al wat plekjes goedmaken, toen leek alles in het water te vallen: “Voor mij spinde er iemand en die kon ik niet ontwijken, dus daar knalde ik vol tegenop. Ik baalde er natuurlijk heel erg van omdat de snelheid er echt wel inzat.”

In de tweede race sloeg de jongedame uit Winsum keihard terug: “De tweede race ging erg goed. Ik ben toen naar de twaalfde plek toegereden, dat terwijl ik van achteraan het veld moest komen, daar was ik wel even blij mee. In de derde wedstrijd ging het aan het begin al fout. Ik viel toen bij de start terug naar de laatste positie, maar heb toen heel erg veel kunnen inhalen en ben toen naar P9 gereden.”

“In de allerlaatste race, de finale moest ik weer vanaf P32 komen. Bij de start heb ik bewust heel rustig aan gedaan en heb ik geen risico gelopen.” Brian verloor wel wat plekjes, maar wist dat als ze de race gewoon zou uitrijden, dat ze het kampioenschap in handen had. “Het is heel goed gegaan, want ik reed naar P11. De inhaalacties die ik normaal maak, liet ik even achterwegen omdat ik wist wat er op het spel stond.”

Annabelle Brian

Door het berekende rijgedrag van de Groningse lukte het haar om het Nederlands kampioenschap op haar naam te schrijven: “Je hebt het hele jaar gestreden voor dit en als het dan het laatste weekend niet allemaal mee zit, is het echt fantastisch om kampioen te worden. Ik kon zelfs in dit volle en getalenteerde veld toptijden rijden. Als de kwalificatie op orde was geweest, had ik zeker in de top vijf kunnen eindigen.”

Annabelle heeft dan ook louter positieve woorden over voor haar team. Ze is ontzettend blij met de manier waarop er wordt samengewerkt. “De sfeer binnen het team is echt super”, zo klonk het. “Ik heb natuurlijk ook een ticket voor het WK, die had ik al in Eindhoven gescoord. Ik ben natuurlijk ontzettend blij met de manier waarop dit seizoen is gegaan. Je werkt hier een heel seizoen naar toe, en om het dan zo af te sluiten is mooi.”

Zoals Annabelle zelf ook al benadrukte, doet ze het niet alleen, het team helpt haar enorm, maar ook haar vader Christian ondersteunt zijn dochter enorm. “Het was echt geweldig toen ze over de streep kwam. Het liep niet allemaal heel erg lekker, we hebben last minute nog wat aan de kart veranderd. Toen ineens deed hij wat hij gewoon moest doen. Ze heeft het kampioenshap zonder twijfel verdiend. Ik ben echt super trots op Annabelle!"

Annabelle Brian wil graag haar ouders bedanken, trainers Olga, Klaas en Duco, Roy en Peter Bergman van Bergman Race Support en Patrick de Vries van Pole Position. In haar raceactiviteiten wordt ze ondersteund door de volgende sponsoren:

4 in 1 Service Winsum
Autoschade Brian
Sikkens
Makita
Geevers Auto Parts

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS