Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

ABB FIA Formula E World Championship in de USA - Nissan wil sterk presteren in Portland

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juni 2023 12:02

ABB FIA Formula E World Championship in de USA. Het Nissan Formula E Team reed begin juni in Jakarta de beste race van het seizoen en wil de goede vorm doortrekken naar de race in de Verenigde Staten. Voor de twaalfde ronde van het huidige seizoen reist het ABB FIA Formula E World Championship af naar Portland, dat dit jaar voor het eerst op de racekalender staat.

nissan


Tijdens de vorige race in Indonesië bewees het Nissan Formula E Team zijn ware potentieel, waarbij Nissan-coureurs Sacha Fenestraz en Norman Nato respectievelijk vierde en vijfde eindigden in de tweede E-Prix van Jakarta. Nu de laatste fase van het seizoen aanbreekt, is het duo vastberaden deze stijgende lijn door te trekken en het jaar sterk te eindigen.

Formule E-primeur
In de laatste ‘single-header’ van dit seizoen strijkt het ABB FIA Formula E World Championship voor het eerst neer in Portland. Na Miami, Long Beach en New York is dit de vierde locatie in de Verenigde Staten die tot op heden op de racekalender is verschenen. Het 3,19 kilometer lange Portland International Raceway circuit telt twaalf bochten, met lange rechte stukken naar bocht 1 en 10 waar je het beste kunt inhalen. Het is tevens het vierde (en laatste) circuit dat voor het eerst op de Formule E-kalender staat.

Pole to Pole-expeditie
Tijdens de E-Prix van Portland zullen beide Formule E-auto’s van Nissan het logo van de Pole to Pole-expeditie dragen, ter ere aan de ontdekkingsreizigers Chris en Julie Ramsey die met een volledig elektrische Nissan Ariya onderweg zijn van de Noordpool naar de Zuidpool en een tussenstop maken in Portland. Zij zullen het raceteam in de pitbox bezoeken en de coureurs ontmoeten voordat zij hun epische reis voortzetten.

NISMO Thrifted
Daarnaast heeft het Nissan Formula E Team voorafgaande aan dit raceweekend een nieuwe kledingcollectie uitgebracht, genaamd NISMO Thrifted. Deze collectie is gemaakt van decenniaoude, geüpcyclede Nissan-racekleding en gecreëerd door modeontwerper Mia D’Amato. De kleding is geïnspireerd op Nissans inzet voor duurzaamheid en CO2-neutraliteit tegen 2050 en bewijst dat we op vele manieren kunnen bijdragen aan een afvalvrije toekomst.

Volg de E-Prix van Portland
De kwalificatie van de E-Prix van Portland start op 24 juni om 12.40 uur lokale tijd (21.40 uur Nederlandse tijd). De race start op 25 juni om 17.00 uur lokale tijd (2.00 uur Nederlandse tijd).

Tommaso Volpe, Managing Director en teambaas Nissan Formula E Team: “In de Formule E is het erg moeilijk om consistent te zijn, maar we proberen onze goede prestaties in de tweede race in Jakarta te herhalen. De race in Portland wordt interessant, omdat het geen stratencircuit is. We verwachten zeer hoge topsnelheden en veel energiebeheer, waardoor strategie enorm belangrijk is. Het zal een uitdaging zijn om de auto af te stellen op dit circuit en we kijken naar de beste manier om efficiënt én snel te zijn. Het is geweldig dat de Formule E in de Verenigde Staten racet. Het is een grote markt voor Nissan en een land dat van autosport houdt, dus hopelijk kunnen we een goede show neerzetten voor de fans!”

Sacha Fenestraz: “Ik kijk er erg naar uit om in Portland te racen. Het is weer een nieuw circuit voor ons waardoor het speelveld gelijker wordt, aangezien geen enkel Formule E-team hier eerder heeft geracet. We zijn de afgelopen races dicht bij het podium geëindigd, het bewijst dat we een sterke auto en een sterk team achter ons hebben staan. Ik denk dat de race vergelijkbaar is met die in Monaco of Berlijn, maar aan kop gaan is misschien niet de beste strategie. We zijn erg gemotiveerd na het resultaat in Jakarta en zijn sindsdien hard blijven werken om ons verder te verbeteren. Het wordt ook geweldig om in Amerika te racen dankzij de fantastische fans en omgeving, dus ik heb er zin in.”

Norman Nato: “We komen naar Portland in de hoop het tempo van de tweede race in Jakarta te kunnen blijven tonen. Het is geen traditioneel stratencircuit, dus dat vraagt om een andere manier van rijden. Er zal waarschijnlijk meer grip zijn en het wordt interessant op het gebied van energiebesparing. Het wordt mogelijk de meest strategische race van het jaar. Het ziet ernaar uit dat het circuit heel snel is en er zullen zich kansen voordoen om in te halen dankzij de lange rechte stukken en het brede circuit, met name bochten 1, 7 en 10.”

Luca Ghiotto, Nissan Formula E Team-simulatorcoureur: “Portland is vrij uniek op de Formule E-kalender. Het is het enige permanente circuit van het seizoen. Het is ook erg snel, met veel rechte stukken en slechts twaalf bochten. Dat zou goed moeten zijn om in te halen en tijdens de race zal het interessant zijn om te zien hoe de coureurs de energie beheren om tot het einde in de strijd te blijven. Ik denk dat deze baan bij onze auto past. We zijn het hele seizoen sterk geweest in bochten met gemiddelde en hoge snelheid, dus we maken een goede kans op een positief resultaat.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS