Autosport BE • BELCAR

24U van Zolder: Gilles Magnus (Norma M20 FC) snelste in de Super Pole: "Allesbehalve eenvoudig"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 augustus 2019 20:10 • Print artikel

Met een verbijsterende ronde van 1:28.128 heeft Gilles Magnus zich tijdens de Super Pole-sessie verzekerd van de pole positie voor de editie 2019 van de Eleven Sports 24 Hours of Zolder. In zijn Norma M20 FC #1 van Russell Racing by PK Carsport die hij deelt met Jeffrey Van Hooydonk, Fred Bouvy, Hans en Frank Thiers, was de 19-jarige Antwerpenaar maar liefst twee seconden sneller dan de Norma M20 FCT #110 van Deldiche Racing by JTB (Sam Dejonghe-Tom Boonen-Thomas Piessens) en het exemplaar zonder turbomotor van Krafft Racing (#11 – Bert Longin-StienesLongin-ChristoffCorten-Giorgio Maggi).

Belgian Endurance Belcar Championship

Gilles Magnus toonde al eerder op de dag, tijdens de Pre-Qualifying-sessie op Circuit Zolder, wat de Franse prototype in zijn mars had en herhaalde die prestatie over één ronde tijdens de Super Pole. Russell Racing by PK Carsport heeft zaterdag om 16 uur dus de eer om het peloton van 41 wagens aan te voeren en pakt vanzelfsprekend ook de pole in Belcar 1.“Het was allesbehalve eenvoudig om de limiet van het nieuwe rubber aan te voelen”, reageert de RACB National Team-rijder. “Daarom hebben we in de trainingen een paar keer geoefend, omdat ik absoluut de pole positie wilde wegkapen. Natuurlijk beseffen we dat die eerste plek op de startgrid geen rol speelt in een wedstrijd over 24 uur. Het echte werk, dat begint pas zaterdag…”

Niet alle deelnemers aan de Belcar 1-klasse kenden een probleemloze kwalificatiesessie, aangezien de Norma M20 FCT #110 van Deldiche Racing by JTB (Luc De Cock-Tim Joossen-Tim Verbergt-Steve Vanbellingen) door een gebrek aan vermogen niet kon deelnemen aan de Super Pole en zaterdagnamiddag als zeventiende start, achter de laatste Belcar 1-deelnemer.

De tegenstanders van het prototypegeweld konden over één ronde geen vuist maken, maar hopen vooral te schitteren over 24 uur. Ondanks een straftijd van één seconde vanwege het overschrijden van de tracklimits, trok Danny Kroes (#999 Lamborghini Huracan Super Trofeo – WCB Racing Team byLeipert Motorsport), de teamgenoot van Niels Lagrange, Yannick Hoogaars, Jimmy De Breucker en Stéphane Kox, het laken naar zich toe in Belcar 3. Hij hield, bovenop een zesde tijd algemeen, ruim een halve seconde over op de Ford Marc car 2 #4 van VR Racing byQvick Motors (Nico Verdonck-John Rasse-Tom Van Rompuy-Eric Qvick). De auto die in de Super Pole bestuurd werd door Brusselaar Nico Verdonck neemt zaterdag plaats op de startgrid net voor de polesitter in Belcar 2, de #99 Porsche 991 van viervoudig winnaar Belgium Racing en Dylan Derdaele, samen met Nicolas Saelens, Louis Machiels, Lars Kern en Marc Goossens, zelf zesmaal winnaar van het hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship.

In Belcar 4 ging de pole positie naar de #22 Mercedes-AMG GT4 van Veidec Silver Eagle Racing (Wim Spinoy-Kenneth Heyer-Christiaan Frankenhout-Hendrik Still), goed een seconde voor de teamgenoten met de #93 (Michael Cool-Bart Van Samang-Sven Van Laere-Johan Vannerum). De #123 Saker RAPX van RBC Race Team veroverde in handen van Dave Van De Velde (de teamgenoot van Toon Hungenaert, Patrick Engelen en Xavier Martens) de beste startplaats in Belcar 5, terwijl de #721 BMW 325i van JJ Motorsport/Xwift Racing dominant was in de Belcar 6-categorie. Gregory Eyckmans, Pieter Denys, Markus Palttala en Jamie Vandenbalck starten 34ste algemeen en helemaal vooraan in hun klasse.

De jaargang 2019 van de Eleven Sports 24 Hours of Zolder wordt zaterdagnamiddag om klokslag 16 uur op gang geschoten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS