Autosport BE • BELCAR

Algemene titel in Belcar Endurance Championship en titels in GTA, TA en TB worden pas beslist op Circuit Zolder op 14 en 15 oktober

Uitgegeven door HJ van Keulen • 30 september 2023 14:01

Oschersleben ligt achter de rug en het is nog even wachten tot de finale van het Belcar Endurance Championship. Een stand van zaken in het kampioenschap is dus zonder meer op zijn plaats. Vooraan leidt PK Carsport nog steeds de debatten, evenwel zonder zege tot dusver dit seizoen en Belgium Racing Team zal er alles aan doen om alsnog de titel te veroveren, al zal dat niet makkelijk zijn. Ondertussen zijn er al enkele kampioenen bekend, waaronder de dames Juna-Jane De Keersmaecker en Julie Kenis die de Ladies Trophy op zak mochten steken.

Belcar Endurance Championship

In Oschersleben was de zege voor de Belgium Racing Team, met zelfs een dubbel voor het team van Patric Derdaele. Dylan Derdaele en Michael Cool haalden het voor hun teamgenoten Koen Wauters en Jos Menten en voor de regerende kampioenen Stienes en Bert Longin in de PK Carsport Audi R8 GT2. Het gevolg is nu dat de #99 Porsche 911 GT3 Cup tot op 33,5 punten nadert van de Audi en dat met nog 51 punten te verdelen in het algemene klassement. Concreet telt PK Carsport 176,5 eenheden, tegen 143 voor Belgium Racing Team. Mathematisch maken ook de kersverse GTB-kampioenen van Hamofa Motorsport nog kans op de titel (met 127 punten), al is die kans zeer onwaarschijnlijk, gezien de puntentelling rekening houdt met zowel de plaats algemeen als in de klasse.

De strijd om de derde plaats op het eindpodium is ook nog bijzonder spannend, met niet minder dan tien teams die op zondag 15 oktober nog naar het brons in het Belcar Endurance Championship kunnen rijden.

In GTB is het pleit beslecht
In GTB zijn de teerlingen dus geworpen, met Hamofa Motorsport en de familie Verhoeven op het hoogste schavot, terwijl BMS Motorsport en TCL Motorsport onderling zullen uitmaken, wie tweede en wie derde zal worden. Alle teams vooraan in GTB doen het met een BMW M4 GT4.

De titelstrijd in TA is dan weer verre van beslecht, met drie teams die op het Limburgse asfalt tot de laatste meter zullen moeten vechten als ze kampioen willen worden. De Bilia Emond by G&A Racing BMW M2 CS Racing Cup leidt de debatten, na een tweede zege van het seizoen in Duitsland, maar GTE Racing telt amper 9,5 punten achterstand. De Cupra TCR met onder meer de jonge Maxim Van den Hove achter het stuur is snel, dat ondervond de concurrentie al eerder dit seizoen. Echter iedereen kent het spreekwoord van de twee honden… en dus is het ook uitkijken naar de BMW van PK Carsport met opnieuw jong geweld achter het stuur, met name Junior Planckaert en Matisse Lismont.

In de klasse TB tot slot vertrekt JJ Motorsport met 24 eenheden meer dan VDW Motorsport naar de finale, maar de prijzen worden uiteraard aan meet uitgedeeld. Convents Racing Team en IC Motorsport by HG Motorsport maken dan weer uit wie dit jaar derde zal worden.

Net als in de Ladies en Junior Trophy
In de Junior Trophy en de Ladies Trophy zijn de namen van de kampioenen wel al bekend, met een titel voor Michiel Haverans (RedAnt Racing Porsche) bij de jonge piloten, terwijl Juna-Jane De Keersmaecker en Julie Kenis (JDK by G&A Racing) zeker zijn van de titel bij de dames. Yana Loeman (IC Motorsport by HG Motorsport) mag zich dan weer vicekampioen bij de racende dames noemen.

Afspraak op 14 en 15 oktober op Circuit Zolder tijdens het American Festival NASCAR Finals.

Meer info: https://www.circuit-zolder.be/event/american-festival-nascar/

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS