Autosport BE • BELCAR

Porsche domineert een loodzware editie van de 24 Hours of Zolder + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 28 augustus 2023 21:30

Circuit Zolder - De derde manche van de Porsche Endurance Trophy Benelux, de 24 Hours of Zolder, vertaalde zich in een negentiende zege voor het Duitse merk in de Belgische uithoudingsklassieker. De Belgen Glenn Van Parijs, Nico Verdonck, Rodrigue Gillion en Nicolas Saelens, samen met de Fransman Thomas Laurent, wonnen dus niet alleen de derde manche van de Porsche Endurance Trophy, maar ook de 24 Hours of Zolder algemeen. Porsche was ook aan het feest in de klasse GTB met de Tip Top Rent by NGT Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport van Arthur Peters, Gunther Van Den Bergh, Kenny Herremans, Koen De Mulder en Tom De Boever. De volgende manche van de Porsche Endurance Trophy Benelux vindt op 23 en 24 september in Oschersleben plaats.

24 Hours of Zolder 2023 Foto 1

32.000 toeschouwers waren getuige van een zeer mooie wedstrijd in Limburg, met een strijd van start tot finish. Op donderdag zette Xavier Maassen de Porsche 911 GT3 – Type 992 – van Q1 Trackracing op de polepositie, voor de Luxemburgse gastrijder Dylan Pereira in de Porsche van PK Carsport. Op zaterdag om 16u00 werd dan het groene licht gegeven van de 45ste editie van de 24 Hours of Zolder, een wedstrijd waarin Porsche een voorname rol zou spelen.

Al snel vormde zich een kopgroep met twee van de drie Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – van RedAnt Racing, de exemplaren van AUGUST by NGT en Russell Racing by NGT, PK Carsport, Belgium Racing en de ‘polewagen’ van Q1 Trackracing. In een tweede peloton vonden we dan de derde wagen van RedAnt Racing, maar ook de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – van Speedlover en de tweede bolide van Q1 Trackracing. Naarmate de race vorderde, een wedstrijd waarin ook de weergoden vanaf de nachtelijke uren een voorname rol speelden, bleek hoe hard deze editie zou worden. Een aantal teams kenden pech en de kopgroep werd uitgedund.

24 Hours of Zolder 2023 Foto 2

Na 15 jaar
Bij het ochtendgloren grepen Glenn Van Parijs, Nico Verdonck, Rodrigue Gillion, Nicolas Saelens, en de Fransman Thomas Laurent de leiding, om die eerste plaats niet meer af te geven. Ondanks sterk aandringen van PK Carsport, met een sterke Dylan Pereira, die de snelste rondetijd neerzette, werd het team uit Hasselt tweede, met ook Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx achter het stuur. RedAnt Racing reed naar een derde plaats met Ayrton en Yannick Redant, Kobe De Breucker en Sam Dejonghe. Derdaele-Cool-Wauters-Menten-Kern finishten in de Porsche van Belgium Racing vierde, voor SpeedLover met Olivier Dons, Kurt Hensen, Pieter Ooms, Wim Meulders en Jurgen Van Hover.

Voor NGT Racing, hier in de gedaante met AUGUST was het een tweede overwinning in Zolder, vijftien jaar na de eerste.

24 Hours of Zolder 2023 Foto 3

Zege in GTB
Op de zevende plaats algmeen finishte de winnaar in de klasse GTB, de Tip Top Rent by NGT Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport van Arthur Peters, Gunther Van Den Bergh, Kenny Herremans, Koen De Mulder en Tom De Boever. Zij verschalkten een sterke concurrentie dankzij een uitgekiende strategie, een foutloos parcours en een Porsche die geen krimp gaf.

Noteren we nog de negende en zeventiende plaats algemeen voor de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – van RedAnt Racing van respectievelijk Steve Vanbellingen, Bert Redant, Dirk Van Rompuy, Luc Vanderfeesten en Jimmy De Breucker en de Q1 Trackracing Porsche van Filip Teunkens, Jan Ooms, Glenn Paenen en Quentin Antonel. De BE Motorsport Porsche Cayman GT4 tikte tot slot als zesde in de klasse GTB aan.

Afspraak nu op 23 en 24 september in het Duitse Oschersleben voor de vierde manche van het Belcar Endurance Championship en de Porsche Endurance Trophy Benelux.

Uitslag 24 Hours Zolder 2023:

Algemeen:
August bij NGT - Porsche 992 GT3 Cup
Nicolas Saelens, Glenn Van Parijs, Nico Verdonck, Rodrigue Gillion en Thomas Laurent
PK Carsport - Porsche 992 GT3 Cup
Bert en Stienes Longin, Peter Guelinckx en Dylan Pereira
Redant Racing - - Porsche 992 GT3 Cup
Ayrton en Yannick Redant, Sam Dejonghe en Kobe de Breucker

Winnaar GTB-klasse:
August bij NGT - Porsche 718 Cayman GT4
Arthur Peters, Gunther Van den Bergh, Kenny Herremans, Koen de Mulder en Tom De Boever

Winnaar TA-klasse:
PK racing - BMW M2
Tom Boonen, Koen De Wit, Matisse Lismont en Alon Day

Winnaar ZG-klasse:
JJ Motorsport - BMW 330i
Jef en Bart Van Samang, Tom Werckx, Steve Maris, Bart en Paul Lievens

Geniet ruim drie-en-een-halve minuut van de video van RacingReportEurope met de spins en hoogtepunten van de 24 Hours Zolder 2023:24 Hours Zolder event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS