Autosport BE • BELCAR

Belgische sportzender Sporza en Circuit Zolder slaan handen in elkaar

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 januari 2023 17:30

Circuit Zolder - Afgelopen weekend zette de organisatie van Circuit Zolder zijn kampioenen in de bloemen. Na een mooi seizoen 2022, het eerste onder de nieuwe regelgeving was het tijd voor een eerste afspraak in het nieuwe jaar, een afspraak die echter meer bracht dan bloemen en bekers voor de kampioenen. Twee iconen van het nationale uithoudingskampioenschap werden gehuldigd en ook werd er een nieuwe wedstrijdleider aangekondigd. Algemeen Directeur van Circuit Zolder, Harry Steegmans, blikte ook al op het seizoen 2023 vooruit, een seizoen dat zich bijzonder mooi aankondigt.

Sporza Belcar


De kampioenen van de Ladies Trophy, Junior Trophy, de diverse klassen en uiteraard het algemene kampioenschap traden nog eenmaal voor het voetlicht, alvorens zich op het seizoen 2023 te richten. Opvallend, zowat alle aanwezige teams gaven al aan dat het Belcar Endurance Championship volgend seizoen in het rood in de agenda staat en alle kampioenen komen terug om hun titels te verdedigen.

“Dat is zeer motiverend voor ons als promotor en alle medewerkers die dit mooie kampioenschap mede mogelijk maken”, aldus Harry Steegmans. “We hebben een eerste seizoen in een nieuwe constellatie achter de rug, met spannende wedstrijden en een zeer mooie en goed bijgewoonde editie van de 24 Hours of Zolder, dus dat laat het beste verhopen voor het seizoen 2023. We merken dat er meer interesse is voor de klasse GTA, maar ook GTB lijkt behoorlijk aan interesse te winnen, met onder meer de komst van BMW, KTM of Lotus, naast Ligier en Porsche. Ook in de toerwagenklassen TA en TB zal het ons niet aan spanning ontbreken. De kalender is ondertussen bekend, met vijf wedstrijden, waaronder een avondrace op het circuit van Spa-Francorchamps, naast een uitstap naar het Duitse Oschersleben, waar we net als tijdens de finale op Circuit Zolder samen met de Europese NASCAR racen. Dat maakt dat we behoorlijk wat ‘volk’ mogen verwachten.”

Sporza

Om al die goede voornemens een extra boost te geven, sloten Circuit Zolder en Sporza een overeenkomst om van iedere race een samenvatting op de bekende sportzender te brengen, naar analogie van het Belgian rally Championship dat al jaren op zondagnamiddag zijn plaats op de nationale Tv heeft.

“Ik denk dat deze overeenkomst heel wat rijders, teams en zeker hun sponsors een enorm plezier moet doen”, aldus nog Harry Steegmans. “Ik ben dan ook enorm verheugd met deze afspraak en dit onderlijnt het belang van het Belcar Endurance Championship in het spectrum van de autosport in ons land.”

Nieuwe racedirector en hulde aan twee iconen

“We hebben ook de eer en het genoegen om onze nieuwe wedstrijdleider voor te stellen”, vervolgt Harry Steegmans, “in de persoon van de zeer ervaren Philippe Godet. Philippe heeft heel wat internationale ervaring, waaronder de NASCAR-competitie en hij betekent zeker een meerwaarde voor onze groeiende competitie.”

Philippe Godet was ook zeer erkentelijk: “Het is een waar genoegen om met jullie te mogen samenwerken in 2023 en we gaan zeker een mooi seizoen tegemoet.”

Het hoogtepunt van de avond was echter dubbel. Zo werd Lucia Gallucci uitgebreid bedankt voor haar meer dan 40 jaar dienst op Circuit Zolder, een periode waarin zij mee aan de basis lag van wat vandaag is uitgegroeid tot het nationale uithoudingskampioenschap Belcar. “De impact van Lucia is niet in te schatten en heel de autosportwereld, zowel in eigen land als over de grenzen, wil haar bedanken voor haar inzet”, aldus Harry Steegmans.

Last but not least ontving zevenvoudig winnaar van de 24 Hours of Zolder, Bert Longin, de Zolder Legend Trophy, een bekroning voor een man of vrouw uit de autosport die in zijn lange carrière ook onlosmakelijk met Circuit Zolder verbonden is geweest. De Leuvenaar is de zesde persoon die deze Zolder Legend Trophy mag ontvangen, na Jacky Ickx, Thierry Boutsen, Albert Vanierschot, Yvette Fontaine en Sir Jacky Stewart, enkel grote namen dus!

“Ik kan moeilijk onder woorden brengen wat deze Zolder Legend Trophy voor mij betekent”, aldus een duidelijk ontroerde Bert Longin. “Het is een erkenning die ik te danken heb aan mijn gezin, mijn partners, mijn teamgenoten en de teams waarmee ik al die jaren heb mogen werken. Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor en ben heel erg gelukkig met deze prijs die werkelijk een hele carrière beloont.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS