Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24H DUBAI - Algemeen podium en drie klasseoverwinningen voor Mercedes-AMG + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 17 januari 2022 13:30 • Print artikel

Algemeen podium en drie klasseoverwinningen voor Mercedes-AMG in de 24 uursrace van Dubai. Na de 1-2 in de 12-uurs race van afgelopen weekend in Abu Dhabi, heeft Mercedes-AMG Motorsport ook de volgende endurancerace van het jaar met succes volbracht. In de Hankook 24H Dubai met een hoogwaardige inschrijving, de #75 Mercedes-AMG GT3 gerund door Customer Racing Team ‘Sun Energy 1 by SPS automotive performance’ verzekerde zich van de derde plaats, net voor de mede-Mercedes-AMG-coureurs in de #4 ‘Abu Dhabi Racing for HRT’-inschrijving. De beslissing in de strijd om de derde en laatste podiumplaats was in het voordeel van Maro Engel (GER), Jules Gounon (FRA), Mikaël Grenier (CAN) en Kenny Habul (AUS) en kwam pas in de slotminuten. In totaal zes Mercedes-AMG GT3's eindigden in de top tien van het algemeen klassement. Een 1-2 in de GT3-AM klasse en twee andere klasseoverwinningen in de categorieën GT3-P/A en GT4, ronden het sterke resultaat in deze enerverende af voor het sportwagenmerk uit Affalterbach.

24H Dubai 2022 MercedesAMG 75_Sun_Energy_1_by_SPS_automotive_performance <br />
 1

Met drie Mercedes-AMG GT3's op de eerste drie rijen van de grid hadden de Customer Racing Teams zich verzekerd van goede uitgangsposities voor het eerste 24-uurs hoogtepunt van het seizoen. Meerdere code-60 neutralisaties en verschillende tankstopstrategieën door de teams, verstoorden de volgorde in de 79-auto’s tellende sterke veld, direct na de start van de race al. Alle drie de Mercedes-AMG GT3’s kwamen als beste tevoorschijn uit de kwalificatie. Maar na de start werden de posities behoorlijk opgeschud. Zowel de #4 (Abu Dhabi Racing by HRT, 2e plaats op de grid), de #777 (Al Manar Racing by HRT, 3e plaats op de grid) en de #75 (Sun Energy 1 by SPS automotive performance, 6e plaats op de grid) verloor tal van posities in het openingsgedeelte van de race en deels zelfs meer dan een ronde.

24H Dubai 2022 MercedesAMG foto 1
Een nipt podium voor de rijderscombinatie van ‘Sun Energy 1 by SPS automotive performance’ bestaande uit Maro Engel (GER), Jules Gounon (FRA), Mikaël Grenier (CAN) en Kenny Habul (AUS)

Echter, totdat de duisternis inviel, mengden alle drie de co-favorieten zich met succes in de strijd om de kopposities. Ondanks de nog steeds vaak voorkomende code-60-fasen tijdens het racen, hebben de coureurs met de Mercedes-AMG GT3’s hun inhaalrace tijdens de nachtelijke uren op indrukwekkende wijze voortgezet. Halverwege de race waren Khaled Al Qubaisi (VAE), Hubert Haupt (GER), Raffaele Marciello (ITA) en Manuel Metzger (GER) met de #4 auto, alweer op koers voor een podiumplaats. Later vestigden ook de #75 inschrijving met Maro Engel (GER), Jules Gounon (FRA), Mikaël Grenier (CAN) en Kenny Habul (AUS) en de #777 mit Al Faisal Ook Al Zubair (OMA), Martin Konrad (AUT), Luca Stolz (GER) en onze eigen Indy Dontje (NED) zich in weer de top vijf.

24H Dubai 2022 MercedesAMG Start_of_the_race

In de slotfase van de race waren de weersomstandigheden op Dubai Autodrome, die tot dan toe perfect waren, verslechterd door harde wind die woestijnzand op de baan blies. Maar onaangedaan voltooiden de Mercedes-AMG-coureurs hun laatste stint. Ondertussen waren er ook vermakelijke merkinterne duels om de derde plaats. Aanvankelijk verdedigden Metzger en vervolgens Marciello met de # 4 auto met succes de podiumplaats, zij het zonder hun verschil goed te maken grond met de koplopers, die inmiddels van hun weg waren gereden. Een spectaculaire brandstofstop in de afsluitende minuten resulteerde toen nog in een positieverandering: de coureurs van de #75 entry haalde de #4 auto in. Na 593 ronden behaalden zij met die actie de derde plaats voor de ‘Sun Energy 1 by SPS automotive performance ‘-team. Met een verschil van 7,697 seconde moesten Marciello en de #4 Abu Dhabi Racing by HRT Mercedes-AMG GT3 genoegen nemen met de vierde plaats. Luca Stolz rondde het uitstekende merkresultaat voor Mercedes-AMG af door als vijfde over de finish te komen met de #777 Al Manar Racing by HRT-auto.

24H Dubai 2022 MercedesAMG driver_change_HRT_Mercedes

Een 1-2 in de GT3-AM klasse
In de GT3-AM-klasse trok de #85 Mercedes-AMG GT3 met coureurs Charles Espenlaub (VS), Philip Quaife (GBR), Shane Lewis (VS) en Charles Putman (VS) de aandacht: de CP Racing GT3 hield vast aan zijn poleposition en als gevolg van de onrust in de openingsfase voerde hij zelfs het veld meerdere ronden aan. Naarmate de race vorderde, bleef ook de auto uit de AM-klasse sensationeel in de buurt van de topteams in het algemeen klassement en verstevigde hij de voorsprong in de klasse. Uiteindelijk was het Putman die de klassewinst in de AM-divisie veroverde en tevens achtste plaats in het algemeen klassement. Achter de #85 auto, maakte de #20 ‘SPS automotive performance’ Mercedes-AMG GT3 maakte er een 1-2 in de AM-klasse. De tweede plaats in de klasse was gelijk aan een uitstekende negende plaats algemeen voor George Kurtz (VS), Ian Loggie (GBR), Valentin Pierburg (GER) en Saudi Arabië's allereerste vrouwelijke coureur Saudi-Arabie’s Reema Juffali (KSA).

24H Dubai 2022 MercedesAMG Nr19_MP_Motorsport_actie_front
De Nr19 MP Motorsport MercedesAMG GT3, gereden door Bert de Heus, Daniël de Jong, Henk de Jong en Jaap van Lagen

Klassewinst in het GT3-P/A klassement voor MP Motorsport
In de GT3-klasse met gemengde opstellingen van professionele en amateurcoureurs domineerde de #19 MP Motorsport MercedesAMG GT3 het hele raceweekend. Bert de Heus, Daniël de Jong, Henk de Jong en Jaap van Lagen (allen NED) startten vanaf pole position en bleven daarna de hele race uit alle moeilijkheden die op hun pad konden komen. Naarmate de race vorderde, wist het Nederlandse kwartet de voorsprong op zijn rivalen te stabiliseren. Na 584 ronden bracht Daniel de Jong, die de laatste stint voor zijn rekening nam, de dominante klassezege mee naar huis en zorgde hij voor uitstekend top tien resultaat voor Mercedes-AMG, door op de tiende plaats algemeen te eindigen.

24H Dubai 2022 MercedesAMG P1 voor Nr19 MP Motorsport Bert de Heus Henk de Jong Daniel de Jong Jaap van Lagen
Verdiend podium voor Bert de Heus, Henk de Jong, Daniël de Jong en Jaap van Lagen

Mercedes-AMG GT4 wint GT4-classificatie
Ook de Customer Racing Teams met de Mercedes-AMG GT4 lieten een sterke prestatie zien. De #403 Atlas BX Motorsports-auto, Roelof Bruins (NED), Steven Cho (CAN), Jongkyum Kim (KOR) en Yong Hyeok Yang (KOR) nam in het vroege stadium van de race, de leiding. De #408 Dragon Racing Mercedes-AMG GT4 met Roald Goethe, Oliver Goethe (beiden GER), Jordan Grogor (ZAF) en Stuart Hall (GBR) achter het stuur, volgde op de tweede plaats. Na een lange race won de #408 Dragon Racing-auto uiteindelijk en werd de klasseoverwinning veiliggesteld.

24H Dubai 2022 MercedesAMG Nr408_Dragon_Racing

Stefan Wendl, hoofd Mercedes-AMG Customer Racing: “Ik ben megatrots op onze Customer Racing Teams voor het feit dat we, na Abu Dhabi, ook in Dubai het nieuwe jaar zo succesvol konden beginnen. Meer dan de drie klasseoverwinningen hadden we niet kunnen verwachten. Jammer dat we de eindoverwinning deze keer misliepen, maar we hebben met onze tegenstanders een zware strijd geleverd en kunnen daarom vol vertrouwen vooruitkijken naar de volgende races. Ik wens onze teams ook in de toekomst veel succes. Proficiat aan Audi en bedankt voor de fantastische wedstrijd.”

24H Dubai 2022 MercedesAMG Nr75 Sun Energy 1 by SPS automotive performance

Maro Engel, Sun Energy 1 by SPS automotive performance #75: “Om na een race, die ècht ongelooflijk zwaar was, op het podium te eindigen is een fantastisch resultaat voor ons. We hadden veel verschillende situaties waardoor we terugvielen. Tijdens de nacht hebben we ook een paar kleine contacten gehad, die schade hebben veroorzaakt aan onze Mercedes-AMG GT3. Toch bleven we vechten. Enorme complimenten voor het team dat ervoor heeft gezorgd dat we het hebben gehaald met deze auto. Het podium is een mooie beloning voor het harde werk van SPS. Enorme felicitaties ook aan Kenny, die een fantastisch heeft gereden. Ik ben blij dat hij zijn eerste algemene podiumplaats kon vieren in de Dubai 24-uur race.”

Jules Gounon, Sun Energy 1 by SPS automotive performance #75: “Voor ons is dit een zeer goede start van het nieuwe seizoen. Het automotive performance team van SPS heeft goed werk geleverd: Maro, Kenny, Mikaël, allemaal! Een podiumplaats behalen in zo’n sterk veld is een geweldige prestatie. Ik ben ook blij voor Mercedes-AMG die hier met al zijn auto's heel sterk was.”

24H Dubai 2022 MercedesAMG Nr4_Abu_Dhabi_Racing_by_HRT_Mercedes

Raffaele Marciello, Abu Dhabi Racing by HRT #4: “Natuurlijk hebben we met de vierde plaats niet bereikt wat we had gepland. Onze snelheid was in ieder geval goed genoeg. De situatie met de tankstop aan het einde van de race, kostte ons een zekere podiumplaats. Daar werkte onze strategie niet, maar fouten worden nou eenmaal gemaakt. Ik kijk vooruit en ik kijk ernaar uit om hier volgend jaar weer aan te vallen.”

24H Dubai 2022 MercedesAMG Nr777_Al_Manar_Racing_by_HRT_Mercedes

Luca Stolz, Al Manar Racing by HRT #777 met onder andere de beste Nederlander Indy Dontje: “Ik denk dat we zelfs iets hoger hadden kunnen eindigen dan op de vijfde plaats. We hadden pech in veel code-60-fasen, dus het resultaat was uiteindelijk niet beter. Toch was het superleuk. Het hele team was goed op elkaar ingespeeld en iedereen heeft geweldig werk geleverd.”

24H Dubai 2022 MercedesAMG Nr85_CP_Racing_Mercedes

Shane Lewis, CP Racing #85: “Wij zijn de winnaars van de GT3-AM-klasse. Ik moet het hardop zeggen zodat ik het zelf geloof. Ik ben zo ongelooflijk trots. Het team heeft fantastisch werk geleverd. De auto liep zo goed. De Mercedes-AMG GT3 is gewoon mijn favoriete raceauto. We kwamen hier en wonnen de categorie in een zeer moeilijke race. Ik ben zo dankbaar en ik kan niet wachten om dit resultaat met het team te vieren."

24H Dubai 2022 MercedesAMG Nr19 MP Motorsport pits zijkant

Daniel de Jong, MP Motorsport #19: “De overwinning in de Pro-Am-categorie was niet makkelijk. Toch hadden we een goede race, zonder problemen aan de auto of andere incidenten. Ook 's nachts verliep alles vlekkeloos. De auto was enorm betrouwbaar en dat heeft ons de overwinning bezorgd. Geweldig!"

De resultaten van Mercedes-AMG bij de 24 Dubai 2022 in een notendop:
• Derde plaats voor Sun Energy 1 door SPS automotive performance #75
• Zes Mercedes-AMG GT3's in top 10
• Een 1-2 in GT3-AM-by CP Racing #85 en SPS automotive performance #20
• MP Motorsport #19 wint GT3-P/A-klasse
• Eerste plaats in de klasse voor #408 Mercedes-AMG GT4 gerund door Dragon Racing

24H Dubai 2022 MercedesAMG foto 1null

24H Dubai 2022 MercedesAMG foto 1null

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS