Autosport Internationaal Toerwagens • NASCAR

Alon Day nieuwe King of Brands Hatch in NASCAR Whelen Euro Series

Uitgegeven door Dirk Kempen • 14 juni 2017 08:41 • Print artikel

Israëlisch NASCAR-talent Alon Day maakt zijn titelaspiraties duidelijk. Een klinkende overwinning op Brands Hatch gaf hem de titel "King of Brands Hatch" tijdens het afgelopen NASCAR Whelen Euro Series weekeinde. Day won de tweede race op het Britse asfalt, de Belg Anthony Kumpen won de eerste race.

Nascar


Na de races in Valencia ging Borja Garcia aan de leiding van het kampioenschap. Het Europese NASCAR kampioenschap trok alles uit de kast met een geheel Amerikaans thema. Voor de gelegenheid stonden Bobby Labonte (NASCAR Winston Cup kampioen 2000) en Bruno Junqueira (voormalig ChampCar/IndyCar coureur) aan de start. Terug in de raceklasse was Marko Stipp. Het Duitse Racing Total heeft de auto's gekocht van Team Raceway Venray. Elite 2 coureur voor het team was de Spaanse Carmen Boix Gil.

In de eerste Elite 1 race startte Anthony Kumpen vanaf pole position. PK Carsport teamgenoot Guillaume Dumarey scoorde zijn eerste pole position in de Elite 2 klasse. Tijdens de eerste Elite 1 domineerde Kumpen de race. Frederic Gabillon startte naast de snelle Belg maar werd voorbij gestoken door Garcia. Marconi Abreu zorgde voor een neutralisatie. Dit bracht Garcia en Gabillon vlak achter Kumpen. Bij de herstart, in de laatste ronde, hield de regerend kampioen zijn beide belagers achter zich voor de eerste overwinning van het seizoen. Voor Stipp was het een spannende race met een teleurstellend einde. De Duitser had gevechten met Labonte en Junqueira maar werd uiteindelijk gediskwalificeerd. De LMV8 coureur zou ingehaald hebben onder de gele vlag.

Nascar
De tweede race startte Alon Day naast Kumpen op de eerste rij. Jerry de Weerdt maakte bij de start een uitstap door het grind maar kon zijn race vervolgen. Met getik en geduw ging Alon Day aan het begin van de tweede ronde voorbij aan Kumpen voor de leiding in de race. Omdat de coureur uit Hasselt door het gras moest gingen ook Gabillon en landgenoot Marc Goossens hem voorbij. Halverwege de race raakte Christophe Bouchut gastrijder Junqueira waarbij beiden in het grind strandden. Bij de herstart ging debutant Alex Kapadia in het rond wat voor een nieuwe neutralisatie zorgde. Er was nog een volgende neutralisatie nadat Stienes Longin, teamgenoot van Kumpen, met schade naast de baan stond. Alon Day won de race, vóór Gabillon. Marc Goossens scoorde zijn eerste podium finish met een derde plaats. Kumpen viel terug tot plaats zeven.

Nascar

In Elite 2 deed de ervaren Thomas Ferrando goede zaken. De Fransman, die tevens in de Elite 1 klasse rijdt, won beide races. Guillaume Dumarey scoorde een dubbel podium en belandde daarmee op de vierde plaats in het kampioenschap. Hij is echter niet de beste nieuwkomer tot nu toe. Maciej Dreszer staat op de vierde plaats na vier races. De Pool scoorde twee top vijf finishes op het Britse circuit. Bovenaan in de stand staat Ferrando met drie overwinningen dit seizoen.

De volgende races worden verreden op Raceway Venray. Op 15 en 16 juli komen de NASCAR wagens in actie op het Noord-Limburgse asfalt. Naast de NASCAR klasse komt de LMV8 Oval Series strijden.

Foto's: Tony Sempels/NASCAR Whelen Euro Series

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS