Karting • GK4 Kartseries

René Lammers (10) grijpt op overtuigende wijze eerste overwinning in zijn nog jonge loopbaan

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 6 maart 2019 18:58 • Print artikel

MARIEMBOURG - Tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 pakte René Lammers zondag in de Mini Parilla 60-klasse niet alleen de poleposition en de winst in de twee heats, maar ook de winst in de finale. Full house dus voor de zoon van oud-Formule 1-coureur Jan Lammers. Het tienjarig karttalent uit Zandvoort was duidelijk de beste op een dag met zeer wisselvallig weer op het circuit in Mariembourg.

Rene Lammers wint NK

De kwalificatie werd verreden in miezerregen, maar dit mocht de pret niet drukken voor René. Vizier dicht en gaan was het devies. Op een nat circuit leek het alsof de snelle jongeling de kwalificatiesessie uitgerekend had door te wachten op zo min mogelijk verkeer. “De kwalificatie ging goed. We moesten even wachten door de regen, maar het was niet heel moeilijk. Ik heb eerst iedereen lekker laten gaan zodat ik rustig alleen een rondje kon rijden. En dan komt er zo een heel goede ronde uit”, zei René, die uitkomt voor het team van PdB Racing.

In de eerste heat, die op een natte baan werd verreden, voelde René zich als een vis in het water. Hij won overtuigend met twee seconden voorsprong. Daarna volgde op een inmiddels droger wordende baan de tweede heatzege. Die twee resultaten bepaalden de startgrid voor de finale met de jonge Zandvoorter op de beste startpositie. Ook in de beslissende race nam René het initiatief. Hij reed rondenlang aan de leiding en zag als eerste de finish. Met twee gebalde vuisten kwam hij juichend over de finish.

De overwinning smaakte naar meer. “Het voelde goed”, glunderde de jonge rijder die met de blokjes-livery van zijn vaders voormalige Le Mans-team Racing for Holland op zijn kart over het circuit denderde. “Het was heel spannend, zeker aan het einde, want Sacha (van ’t Pad Bosch, red.), die achter mij lag, kwam nog erg dichtbij. In de laatste ronde moest ik erg goed uitkijken dat hij mij niet voorbij zou gaan, dat was echt spannend.”

Op de vraag of de rijder van het PdB Racingteam tijdens de volgende NK-ronde ook vooraan kan eindigen, antwoordde de kersverse winnaar: “Ik moet nog steeds strijden natuurlijk, maar ik denk wel dat het weer een podiumplaats kan worden.”

Iets verderop stond vader Jan Lammers te glunderen: “Ik was reuze benieuwd hoe hij zich zou houden”, aldus de oud-F1-coureur en NOS Formule 1-commentator. “Hij heeft het super gedaan. Ik ben er echt heel blij mee. Een echte overwinning, een echte pole, geen cadeaus. We weten dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar deze pakken ze ons niet meer af.”

René Lammers juichend over de finish

René maakte een jaar geleden zijn debuut in de Mini Parilla 60. Toen gold elke race vooral als een leerproces. “Het was echt genieten van ieder moment, ook al kregen we niet iedere race het resultaat dat we wilden”, blikte Jan terug. Maar door hard werken, en trainen werd de weg omhoog ingeslagen. Bovendien deed René aan buitenlandse races mee waar de concurrentie moordend was. “Toen zijn we in het diepe gesprongen, beginnend bij de International Finals in Le Mans, en daarna in de Euroseries en het WSK. Daar waren we dolgelukkig mee.”

Wat zijn zoon bij de internationale races leerde, verzilverde René twee weken geleden met een podiumplaats in Strijen en met deze overwinning afgelopen weekeinde tijdens de eerste ronde van het NK. “Een leuke vergelijking, aangezien René in 2018 ook zijn debuut in de tweetakt maakte op dezelfde baan van Karting des Fagnes in Mariembourg”, vergeleek Jan Lammers. Toen reed Junior rond de tiende plaats, nu won hij afgetekend. Het verschil zag de voormalig winnaar van de 24U van Le Mans ook heel goed. “Wat de overwinning extra mooi maakte, is dat René hier vorig jaar debuteerde bij de tweetaktrijders. Dat was een superervaring, het was echt genieten van ieder moment. Daarom was deze race zo leuk. Dit was de eerste graadmeter omdat René hier tegen de jongens van vorig jaar reed.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS