Formule 1

Zo vader, zo zoon! René Lammers (10) wil in de voetsporen van vader Jan treden: “Ik wil later autocoureur worden”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 februari 2019 20:05 • Print artikel

ZANDVOORT - Hij is pas 10 jaar oud, maar racet al met meer dan 100 km/uur over de kartbaan! René Lammers, uit Zandvoort, rijdt bovendien met een wel heel opvallend kartje. Voor de vele autosportliefhebbers zal het zeer herkenbaar zijn, want zijn vader Jan Lammers reed jarenlang de lange afstandraces en de 24 uur van Le Mans met het blokjes-concept op de snelle Racing For Holland LMP1-auto. René Lammers staat nog aan het begin van zijn loopbaan, maar weet nu al wat hij wil: in de voetsporen van zijn vader treden! “Ik wil later autocoureur worden.”

Rene Lammers Racing for Holland livery Jan Lammers

René kart sinds een jaar fanatiek en lijkt dit jaar door te breken. Zo bevestigde de coureur van PdB Racing zijn leercurve met een podium in de eerste Nederlandse kartwedstrijd van dit jaar. Op het circuit van Strijen werd Lammers junior knap tweede bij de Wintercup race van SHW en KCL en zo kon hij met een grote beker terug naar Zandvoort. René geniet enorm van het racen. “Het karten is mooi en ik vind het erg leuk om veel te rijden. Het mooie aan karten is de snelheid, de techniek van de kart, de druk en dat gevoel van acceleratie. Je wordt in je stoel gedrukt! Mijn kart kan wel 105 a 110 km/uur.”

Samen met zijn vader en moeder doet René ook de buitenlandse circuits aan. “We zijn elk weekend weg om te karten”, zegt de 10-jarige kartcoureur tegenover RaceXpress.nl. “Dat is leuk en ik leer ongelooflijk veel. Ook de WSK-races in het buitenland vind ik mooi. Je ziet veel van de wereld. Italië is heel mooi en het reizen vind ik ook leuk. Ik heb in Italië op banen gereden als Adria, Lonato en Castelletto, maar ook in Spanje bij de X30 Euro Series in Valencia. Lonato vond ik een hele leuke baan met veel technische snelle bochten. Het WSK heeft een sterk deelnemersveld. Daar race ik om veel te leren.”

Dat hij al veel geleerd heeft en een goede progressie heeft doorgemaakt, bewees Lammers afgelopen weekend met zijn podium op Strijen. “In de trainingen ging het heel goed, alleen reed er iemand over me heen. Eerst over mijn achterwiel en toen over mijn linkerhand. Dat deed wel pijn en ik dacht even dat ik niet meer kon rijden vanwege een blessure, maar ik wilde blijven racen. Ik wil toch altijd racen, dus toen heb ik toch maar doorgezet.”

Op zondag pakte Lammers P5 in de kwalificatie. In de races klom hij op naar voren en eindigde in de eerste race als derde en in de tweede race als tweede. Dat was ook zijn eindklassering over de dag, waardoor het karttalent met een grote glimlach op het podium mocht klimmen. “In de eerste race had ik een goede start en werd ik derde. In de tweede race hadden we veel last van achterblijvers, waardoor ik op de kop wat tijd verloor. De kart lag goed op de baan. In het middengebied ging hij niet zo goed, dat kwam door de carburateur.”

“Vorig jaar werd ik hier in Strijen nog vijfde en nu makkelijk tweede, dus dat is best goed”, kijkt René terug op zijn prestatie. “Ik heb er een mooie beker bij en die staat op mijn kamer. Ik ben er heel blij mee en het geeft vertrouwen voor de komende races in Nederland.” René werkt de komende tijd een druk schema af met races in Italië, Nederland en België.

zo vader, zo zoon! Rene Lammers in de voetsporen van Jan lammers

Sponsorblokjes!
De kart van René Lammers heeft het bekende blokjespatroon, die synoniem staan aan de raceauto van Jan Lammers in de tijd van Racing for Holland. Op de blokjes stonden alle sponsoren vermeld. René rijdt met zo’n identiek concept. “We rijden met een zwart-wit geblokte kart”, legt René enthousiast uit. “Daar staan allemaal bedrijven en sponsoren op, maar ook mijn opa en oma en mijn tante staan er ook op, dat is erg leuk. Er zijn nog blokjes leeg, dus er kunnen nog sponsoren bij.”

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden bij vader Jan Lammers. “Het is hetzelfde als op de raceauto van mijn vader voor de 24 uur van Le Mans. En eind vorig jaar reed ik voor het eerst een internationale kartrace in de zwart-wit geblokte kart. Daar ben ik best trots op. Met meer budget kan ik meer races rijden. En ik wil het liefste alleen maar racen, racen en nog eens racen.”

René wil via deze weg graag de volgende personen bedanken: “Mijn vader, moeder, Team PdB, Peter en Nick de Bruijn, mijn opa en oma, tante Ans, mijn monteur Joel Affolter en al mijn sponsoren.”

Website Jan Lammers

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS