Karting • GK4 Kartseries

Opnieuw podiumplaats Joey van Splunteren in IAME Series Benelux: "In de finale was het glijden, glijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 mei 2019 08:00 • Print artikel

OSTRICOURT - Opnieuw stond karter Joey van Splunteren zondag op het podium. Tijdens de tweede ronde van de sterk bezette IAME Series Benelux was de 27-jarige snelheidsduivel uit Zaandijk als derde gefinisht in de X30 Senioren-klasse. Het was alweer de zoveelste podiumplaats dit seizoen, toch had hij een nog beter resultaat verwacht tijdens de races op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. Maar ja, die ene nieuwe band in de finale, die bracht niet wat hij ervan gehoopt had.

Joey van Splunteren 201 aan kop

“Het hele weekend lag ik op kop, het was easy eigenlijk”, blikte Joey terug. “In de finale mocht ik één nieuwe band steken en dat werkte niet. Het deed helemaal niets.” Nou ja, eigenlijk wel, de band werkte averechts, had de rijder van topteam Evolution gemerkt. “We hadden het het hele weekend goed voor elkaar, we hadden geen pech gehad, maar vanaf het begin van de finale was het glijden, glijden. Ik werd helemaal gek in de kart.”

Hoe het kon dat die band zo slecht presteerde, wist Joey niet precies. “Misschien was het een band uit een verkeerde batch”, zocht hij naar een verklaring. “In de kwalificatie ging het nog perfect. Daarna heb ik de kwalificatieheats alle drie gewonnen. Ik was het hele weekend supersnel, maar in de finale ging het dus niet. Dat is racen.”

De band zorgde voor dusdanig veel problemen dat Joey er in de finale zelfs voor vreesde dat hij het podium niet zou halen, want zijn razendsnelle teamgenoot Niels Koolen reed in het slot van de race op slechts twee tiende seconde achterstand. “Ik merkte dat ik geen snelheid had. Ik zag de andere rijders op me afkomen. Dat merkte ik meteen.” Gelukkig is Joey niet zomaar een rijder. Met zijn talent en ervaring slaagde hij erin de derde plek vast te houden en zo goede zaken te doen voor het kampioenschap, waarin hij aan de leiding gaat.

Joey van Splunteren

Joey: “Maar ik kan echt niet tegen mijn verlies. Als je na een leuke strijd verliest, is dat niet zo erg. Dit weekend had ik alles onder controle en op het moment dat het moest, ging het fout.” Gelet op de tussenstand in het kampioenschap is er voor Joey niks aan de hand. Zijn kansen om de titel te winnen in de resterende drie rondes van het kampioenschap zijn nog altijd levensgroot. “Het kan nog alle kanten op dit seizoen, dat is goed.”

Teamgenoot Niels was tevreden met zijn vierde plek in de finale. Daarmee gaf hij zijn toch al sterke reeks wedstrijden dit seizoen een passend vervolg. “Ik zat in de finale vlak achter Joey, kon het hem moeilijk maken. Dat was leuk”, zei hij met een brede grijns. “Ik vond de race goed gaan. Dit is zeker niet slecht op dit niveau!”

Joey van Splunteren en Niels Koolen bedanken via deze weg het team Evolution Racing en sponsor SuperB.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS